Η μαιευτική βία αφορά την κακομεταχείριση που μπορεί να υποστούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού σε ιατρικές δομές ή όταν αναζητούν υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Σύλλογοι Μαιών/τών από όλη την Ελλάδα συνυπογράφουν μια ιστορική Κοινή Δήλωση, αναγνωρίζοντας τον όρο «Μαιευτική Βία», όπως έχει διατυπωθεί από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών (International Confederation of Midwives – ICM). Δέκα Σύλλογοι Μαιών/τών της χώρας εκφράζουν τη στήριξή τους στις γυναίκες που έχουν βιώσει αυτή τη μορφή βίας, με τη δημόσια παραδοχή ότι αποτελεί υπαρκτό ζήτημα και απαιτείται δράση για την αντιμετώπισή του.
Τι είναι η μαιευτική βία
Η μαιευτική βία αφορά την κακομεταχείριση που μπορεί να υποστούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού σε ιατρικές δομές ή όταν αναζητούν υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Πρόκειται για μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει σαφή χαρακτηριστικά έμφυλης βίας. Περιλαμβάνει σωματική και λεκτική κακοποίηση, κλινικές παρεμβάσεις χωρίς ενημερωμένη συναίνεση, αμέλεια ή άρνηση περίθαλψης, καθώς και πρακτικές που δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Οι συνέπειες της μαιευτικής βίας μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των γυναικών και των παιδιών τους, ενώ μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα υγείας.
Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με κοινωνικές και έμφυλες διακρίσεις, οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνουν οι γυναίκες κατά τον τοκετό. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα (πάνω από 60%), γεγονός που αντανακλά μια αντίληψη μειωμένης ικανότητας των γυναικών να γεννήσουν φυσιολογικά. Επιπλέον, οι συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών υγείας, όπως η έλλειψη πόρων και προσωπικού, επηρεάζουν το πρόβλημα, με τις πιο ευάλωτες ομάδες γυναικών να πλήττονται περισσότερο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συστημικές αλλαγές.
Οι Σύλλογοι Μαιών/τών, ως επαγγελματίες υγείας που παρέχουν φροντίδα στις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, επισημαίνουν πως η μαιευτική βία πρέπει να αναγνωριστεί επίσημα ώστε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της: «Για να τερματιστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, πρέπει πρώτα να κατονομαστεί και να οριστεί. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες γυναικών, που έχουν φέρει στο φως εκατοντάδες ιστορίες μαιευτικής βίας. Στηρίζουμε επίσης, κάθε προσπάθεια της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στην αναπαραγωγική φροντίδα, όσο και προτάσεις ενημέρωσης του κοινού», δηλώνει η Ιωάννα Βασιλάκη, Πρόεδρος της ΕΑΜΜΕ. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμε την κοινωνία, την Πολιτεία και τους φορείς υγείας να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για ένα σύστημα περιγεννητικής φροντίδας χωρίς βία, διακρίσεις και κακοποίηση».