Στις 11/11, οι singles έχουν την τιμητική τους, αλλά μόνο εμπορικά. Το στίγμα και η κοινωνική πίεση για να βρεις σύντροφο, δεν λένε να τελειώσουν
Είσαι single; Κοίτα να το χαρείς μέχρι να νοικοκυρευτείς, είναι αυτό που ακούς από τότε που είσαι στην εφηβεία. Εκπαιδεύσαι στο να πιστεύεις ότι η single ζωή είναι απλά η μεταβατική αναγκαστική φάση που σε προετοιμάζει για μία συντροφική ζωή, λες και πριν από αυτό δεν ζεις. Ή λες και είναι όλοι προορισμένοι για γάμους, οικογένειες και σχέσεις.
Για πολλά χρόνια, οι singles δεν ήταν αντικείμενο έρευνας, γιατί η επιστήμη πηγαίνει χέρι χέρι με την κοινωνία και ξέρουμε ότι όλα επικεντρώνονταν στις σχέσεις και τα ποσοστά διαζυγίων. Η κοινωνία όμως εξελίσσεται ευτυχώς και τα δεδομένα αλλάζουν. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να έχεις σύντροφο για να αποκτήσεις παιδί και τα διαζύγια έχουν συνεχώς ανοδική πορεία.
Singles ή σε σχέση;
Υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι σε σχέση είναι συνολικά πιο χαρούμενοι, αλλά η βασική προϋπόθεση είναι να είναι καλή και ποιοτική. Το 40% των Αμερικανών είναι singles, συγκριτικά με το 29%, το έτος 1990, και οι μισοί εξ αυτών δεν ενδιαφέρονται καθόλου να βρουν σύντροφο. Ποια είναι όμως τα βασικά αίτια που τελικά κάνουν τη single ζωή επιλογή, και καθόλου τυχαιότητα; Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι ότι θέλουν να έχουν ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους και να μην υπάρχει κάποιος που θα «υπαγορεύει» την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής τους. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το σεξ δεν είναι καθόλου προτεραιότητα, αλλά και όταν υπάρχει, προτιμάται κυρίως μέσα από κοινωνικές γνωριμίες, και χωρίς δέσμευση, ειδικά σε νέες γυναίκες.
Πότε γίνεται πρόβλημα η single ζωή;
Στην πραγματικότητα, ποτέ. Αυτό όμως στο οποίο καταλήγουν οι έρευνες είναι το εξής. Όσο περισσότερο θέλεις να είσαι σε μία σχέση, τόσο πιο πιθανό είναι να μην περνάς καλά και να μην εκτιμάς αυτά που ήδη έχεις. Είναι το γνωστό πρόβλημα του κάνω focus σε αυτά που δεν έχω, με αποτέλεσμα να βλέπω με αυτή την οπτική ολόκληρη τη ζωή μου. Είναι πολύ οκ να θες να κάνεις μία σχέση, με τον τρόπο που την ονειρεύεσαι, αλλά δεν γίνεται να υποφέρεις ή να μην εκτιμάς τη ζωή που έχεις, επειδή απουσιάζει ένας σύντροφος.
Κοινωνικό στίγμα και Singlism
Μέσα στον χαμό του νέου λεξιλογίου που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, για να περιγράψει συμπεριφορές στο dating, αλλά και γενικότερα, υπάρχει και το singlism, που πρόκειται για τον αποκλεισμό των ατόμων που δεν είναι σε σχέση. Αποκλείονται ως ενοικιαστές, επειδή τα ζευγάρια και οι οικογένειες είναι πιο σίγουροι; Αποκλείονται από κοινωνικά events ή επιλέγουν τα ίδια να μην παραστούν επειδή δέχονται ατελείωτη πίεση για το πότε θα βρουν κάποιο και ανακρίνονται για τα αίιτια της single ζωής τους.
Όσο για το στίγμα, δυστυχώς καλά κρατεί, εφόσον θεωρείται ακόμα κοινωνικό αποδεκτό το να κατακρίνεις κάποιον για αυτό, σε αντίθεση με την εθνικότητα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε ρατσιστικό το να κρίνουμε κάποιον για το ερωτικό status του. Και αυτό από μόνο του είναι αρκετά λυπηρό.
Η ιστορία της σημερινής μέρας και γιατί κατέληξε σαν Black Friday
Όλα ξεκίνησαν στις 11/11, τη δεκαετία του ‘90, στο Πανεπιστήμιο Nanjing της Κίνας, όταν φοιτητές αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρχει μία μέρα όπου θα γιορτάζεται η ζωή των singles. Η επιλογή της μέρας δεν είναι τυχαία, αφού οι 4 μονάδες συμβολίζουν τους ανθρώπους που είναι μόνοι, αλλά στέκονται μαζί. Με το πέρασμα των χρόνων, έγινε απλώς μία fun μέρα- απάντηση στο Valentine’s Day, αλλά μέχρι το 2009, ο εμπορικός κολοσσός Alibaba το μετέτρεψε σε shopping event, για να κάνεις δώρα στον εαυτό σου. Και καλά το σκέφτηκε τελικά, αφού είδα τα έσοδα να σπάνε ρεκόρ.
Βλέποντας τον χαμό που προκλήθηκε, ήταν φυσικό να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως το Amazon, μεγάλα beauty brands, εταιρίες με ρούχα και ηλεκτρονικές συσκευές. Σύντομα, αναμένεται να μπει και στις προσφορές για ταξίδια. Πλέον, οι Η.Π.Α., η Ευρώπη και η Ασία γιορτάζουν με προσφορές και εκπτώσεις τη σημερινή ημέρα, είτε είσαι single ειτε όχι, ξεπερνώντας σε πωλήσεις ακόμα και την Black Friday ή τη Cyber Monday.