Το 2022, μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις όλες τις διαθέσιμες λέξεις για να καθορίσεις την κατάσταση μιας σχέσης.

Το situationship (ή αλλιώς booty call, friends with benefits και it’s complicated) είναι η νέα «μόδα» στην Gen-Z και πρόκειται ουσιαστικά για μια σχέση χωρίς ουσιαστική δέσμευση. Μια τέτοιου είδους σχέση προσφέρει στους εμπλεκόμενους τα προνόμια μιας σχέσης, χωρίς όμως να πρέπει να δεσμευτούν και να θέσουν κανόνες. 

Υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα situationships, σε όλες τις εθνικότητες, τα φύλα και τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Η δημιουργία – και η συνεχιζόμενη άνοδος – αυτού του όρου, ειδικά μεταξύ των νέων, αποκαλύπτει πολλά για το πώς η Gen-Z επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει αγάπη και σεξ.

Η έννοια του situationship έρχεται σε αντίθεση με αυτή την αντίληψη ότι το να είσαι με κάποιον που δεν οδηγεί πουθενά, είναι «χάσιμο χρόνου».  Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι TikTokers – ειδικά οι Gen Zers – μοιράζονται ευρέως ιστορίες για situationships. Στο TikTok, τα βίντεο με το hashtag #situationship έχουν προβληθεί περισσότερες από 840 εκ. φορές.

Αναφορές υπάρχουν επίσης σε αφθονία στην ποπ κουλτούρα: Ο όρος εμφανίζεται σε δημοφιλή σόου, όπως το Love Island UK και σε τραγούδια, όπως το “Situationship” της τραγουδίστριας Snoh Aalegra.

Τα χαρακτηριστικά μιας situationship

Υπάρχουν αρκετά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν βρίσκεσαι και εσύ σε μια situationship. Αρχικά, βρίσκεσαι σε μια ερωτική συνύπαρξη, η οποία δεν ορίζεται ούτε ως σχέση–με την έννοια της δέσμευσης, ούτε ως απόλυτα σεξουαλική σχέση.

Πρόκειται για ένα είδος απροσδιόριστης σχέσης, στην οποία δεν υπάρχει συνέπεια και δεν γίνονται αναφορές στο κοινό σας μέλλον. Μπορεί να κανονίσετε, δηλαδή, να βγείτε ένα μεσημέρι ή βράδυ, ποτέ όμως δεν κάνετε πλάνα για το Καλοκαίρι που έρχεται ή τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Επίσης, δεν αποτελείς προτεραιότητα για τ@ σύντροφό σου και δεν είναι πιθανόν να γνωρίσεις την παρέα τ@ ή το οικογενειακό τ@ περιβάλλον. Επιπλέον, δεν υπάρχει και ιδιαίτερη επικοινωνία όταν δεν είστε μαζί. Και όταν είστε μαζί, οι συζητήσεις σας περιορίζονται σε dirty talk, χωρίς  να μοιράζεστε πιο προσωπικές ανησυχίες. 

Τα pros & cons μιας situationship

Καταρχάς, το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα μιας situationship, είναι το γεγονός πως επιτρέπει την οικειότητα χωρίς δέσμευση.

Επίσης, το situationship είναι ένας βολικός τύπος “σχέσης” για συγκεκριμένες φάσεις στη ζωή των ανθρώπων, αυτές που όντως δε θέλουν κάποι@ σοβαρή σχέση ή που οι προτεραιότητες τους είναι τελείως διαφορετικές. Ένα situationship μπορεί να είναι διασκεδαστικό, να προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση και αίσθημα ελευθερίας.

Η προϋπόθεση, φυσικά, για να πετύχει μια situationship είναι όταν είναι γνήσια αμοιβαία. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η απόφαση να μην πάρει η σχέση σοβαρότερη μορφή επιβάλλεται μονό από τον έναν και ο άλλος το αποδέχεται.

Και αν αυτό σου ακούγεται περίεργο, απλώς σκέψου τις φορές που βρέθηκες σε τέτοιου είδους σχέσης και πώς πήγαν τα πράγματα μετά. Όταν νιώθεις οικεία με κάποι@, η ορμόνη ωκυτοκίνη απελευθερώνεται όταν κάνετε σεξ, φιλιέστε ή απλώς αγκαλιάζεστε.

Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να παρακάμψεις. Εκεί, λοιπόν, που άρχιζες να έχεις αισθήματα και να αποζητάς περισσότερα πράγματα, @ άλλ@ σε έκανε ghost και την κοπάνησε χωρίς να δώσει καμία απολύτως εξήγηση με το πρόσχημα του: «Ε, δεν έχουμε και κάτι σοβαρό».

Μία τέτοια κατάσταση, αντί να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση, αφήνει πίσω της πληγωμένους ανθρώπους.

Τι να κάνεις αν βρεθείς σε μια situationship

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι ειλικρινής με τα συναισθήματά σου και τις προθέσεις σου για τη σχέση.

Πρέπει, επίσης, να ζητήσεις αυτό που θες πραγματικά να πάρεις. Είτε θες μια σοβαρή σχέση, είτε κάτι πιο casual, πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι θες στον άνθρωπο με τον οποίο εμπλέκεσαι ερωτικά από την αρχή. 

Παρομοίως, όταν βρίσκεσαι σε μια situationship και είσαι πραγματικά ικανοποιημέν@ και χαρούμεν@, καλό θα ήταν να το μοιραστείς αυτό με τ@ σύντροφό σου για να το γνωρίζει, επειδή αυτ@ μπορεί να μην νιώθει το ίδιο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα