Γεννήθηκα αρχές του ‘90, τότε που όλοι είχαμε τηλεόραση σπίτι αλλά ο υπολογιστής και η πρόσβαση στο ίντερνετ ήταν προϊόντα πολυτελείας.

Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει και παρόλο που έχουν περάσει λιγότερες από δύο δεκαετίες από την εφηβεία μου, πολλές φορές νιώθω να μένω πίσω στις εξελίξεις που αφορούν τόσο στη γλώσσα όσο και στη μόδα, στη μουσική ή οτιδήποτε η νέα γενιά θεωρεί κουλ και πρωτοποριακό. Στην εποχή μου, το τι ήταν trend το έθεταν οι διαφημίσεις, η τηλεόραση και τα περιοδικά.

Σκουλαρίκι στην μύτη, χαμηλοκάβαλα παντελόνια, μαύρο eyeliner και μαλλί ξασμένο με αφέλειες – κάπως έτσι πέρασα σχεδόν όλο το λύκειο. Τώρα, βλέπω παιδιά δημοτικού να παίζουν τα smartphones στα δάχτυλα, τα παιδιά του γυμνασίου να ανεβάζουν selfies και χορευτικά βίντεο στο TikTok και τα παιδιά του λυκείου δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω ούτε κατά διάνοια, μιας και κάθε μήνα αλλάζουν στιλ, ενδιαφέροντα και ακολουθούν μια καινούργια τάση.

Φυσικά οι γρήγορες αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά και στον τρόπο που οι νέοι επικοινωνούν μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν φορές που νιώθω ότι έχω μετατραπεί σε εκείνον τον θείο, που στα οικογενειακά τραπέζια θέλει να καθίσει με την νεολαία και που για να γίνει μέλος της παρέας, χρησιμοποιεί λέξεις που δεν γνωρίζει αλλά τις έχει ακούσει σε εφηβικές συζητήσεις.

Φλεξάρω, κριντζάρω, dissάρω – μερικά από τα ρήματα της νέας ελληνικής, εφηβικής slang, η οποία φυσικά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το μέρος του λόγου αλλά επεκτείνεται σε ουσιαστικά και επίθετα: Λούστης, boomer, βασικός, φασαίος. Έτσι, πριν από μερικές μέρες πρόσθεσα ακόμα ένα επίθετο στη λίστα των λέξεων που πρέπει να γκουγκλάρω, για να καταλάβω τι σημαίνουν. Η λέξη αυτή ήταν η “slatina”!

Τι είναι η “slatina”;

Με βάση την έρευνα που έκανα, η καινούργια αυτή λέξη συνδέεται με τον τράπερ thug slime, ο οποίος στα τραγούδια του έχει κάτι σαν μότο το SLAT που είναι αρχικά για το «slime love all the time». Από εκεί, λοιπόν, βγαίνει το SLATina, που σε πρώτη ανάγνωση είναι η φαν του προαναφερθέντα τράπερ. Όπως μου γράφει ο Νίκος:

«Η slatina είναι το θηλυκό του κάγκουρα. Φοράει συγκεκριμένα ρούχα με μάρκες όπως adidas, gucci, έχει τεράστια νύχια, ακούει τραπ και γενικότερα “trash μουσικη”. Διασκεδάζει στα κλαμπ, καπνίζει και γενικά ακολουθεί έναν πιο επιφανειακό τρόπο ζωής».

Αρχικά, πίστευα ότι η λέξη slatina ήταν η ίδια με την λέξη slutina, η οποία όπως διαβάζω στο urban dictionary ορίζεται ως «A Latina Slut». Οπότε, όταν κατάλαβα ότι ετυμολογικά δεν συνδέονται, μπορώ να πω ότι ανακουφίστηκα γνωρίζοντας ότι οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν βρισιές μεταξύ τους. Από την άλλη, με προβλημάτισε η χρήση της νέας αυτής λέξης για να υπονομεύσει και να υποτιμήσει εκείνα τα νεαρά κορίτσια που επιλέγουν συγκεκριμένα ρούχα και είδος διασκέδασης. 

Η GenZ συνεχίζει να αναπαράγει στερεότυπα

Στο TikTok – που είναι το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την GenZ, υπάρχει πληθώρα βίντεο που χλευάζουν έφηβες για τα ρούχα που φοράνε ή για το πως επιλέγουν να βάψουν τα νύχια τους. Πλέον, δεν έχει και πολύ σημασία αν ακούς τραπ και αν είσαι φαν του thug slime, αρκεί να θεωρεί κάποιος την αισθητική σου κατώτερη για να σου βάλει την ταμπέλα της slatinas.

Η slatina έχει γίνει η νέα δευτεράντζα, η γυναίκα που οι άλλες γυναίκες κοιτούν αφ’ υψηλού και δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση μαζί της. Ενώ περίμενα, η νέα γενιά να σπάσει τα στερεότυπα, να αγκαλιάσει τα διαφορετικό το οποίο κατά τα άλλα πρεσβεύει και θεωρεί κτήμα της, με λύπη διαπιστώνω ότι κάνει ό,τι και οι προηγούμενες.

Τσουβαλιάζει ανθρώπους, βάζει ταμπέλες, κατηγοριοποιεί κατά πώς την βολεύει, με σκοπό να υποτιμήσει τον διπλανό, να εξυπηρετήσει το “εγώ” και να καλλιεργήσει ένα αίσθημα ανωτερότητας που τόσο μας κοστίζει στις κοινωνικές μας επαφές και τις ανθρωπιστικές αξίες. 

Η κόντρα της “φασαίας” με τη “slatina” 

Η slatina, όμως, δεν είναι η μοναδική ταμπέλα που βρίσκεται στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες. Στην αντίπερα όχθη, φαίνεται πως υπάρχει μια άλλη νέα γυναίκα, η φασαία, η οποία κυνηγάει συνεχώς τη «φάση», οτιδήποτε δηλαδή είναι κουλ σήμερα. Η Κωνσταντίνα μου λέει ότι:

«Η φασαία είναι πιο κουλτουριάρα και θεωρεί τον εαυτό της εναλλακτικό τυπάκι. Πίνει μπύρα στα πάρκα και τις πλατείες, καπνίζει στριφτό τσιγάρο και ανεβάζει ψαγμένες φωτογραφίες και quotes στα social media». 

Φαίνεται λοιπόν, ότι η slatina με τη φασαία είναι σε κόντρα, δύο διαφορετικές ταυτότητες που δεν μοιάζουν σε τίποτα. Επομένως, η GenZ, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να βάλει στην άκρη τα κακώς κείμενα των προηγούμενων γενιών, αλλά συνεχίζει να διαιωνίζει τα ίδια στερεότυπα δίνοντας τους απλά διαφορετικά ονόματα.

Η κοινωνία διχοτομείται, οι νέες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες η μια με την άλλη και αναμετρώνται για το ποια είναι η πιο όμορφη, ποια έχει μεγαλύτερη επιτυχία στους άντρες, ποια θα επικρατήσει στην αέναη μάχη των θηλυκών για να γοητεύσουν το αρσενικό. 

Τα στερεότυπα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμηση

Ακριβώς αυτά τα στερεότυπα είναι που δημιουργούν στις έφηβες μια στρεβλή εικόνα για τους εαυτούς τους και ίσως επηρεάζουν αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους. Οι πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας είναι σημαντικές για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή μας. Η άποψη που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς είναι εξίσου σημαντική. Αν πιστεύουμε ότι η slatina, είναι μια γυναίκα επιφανειακή χωρίς επίπεδο και το ίδιο πιστέψει και η ίδια, τι θα σήμαινε αυτό για την αυτοεκτίμηση της; 

Πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει από τότε που ήμουν έφηβη. Η γνώση και οι τάσεις εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας με το πάτημα ενός κουμπιού, το ίδιο όμως και το τσουβάλιασμα. Κρίνουμε τα νέα κορίτσια με βάση τον τρόπο που ντύνονται, τη μουσική που ακούνε και τον τρόπο που διασκεδάζουν, τους φοράμε μια στολή, της φασαίας ή της σλατίνας και όταν κάνουν κτήμα τους τις ιδιότητες που τους έχουμε αποδώσει, αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουν αυτοπεποίθηση, γιατί δεν πιστεύουν στις δυνατότητές τους.

Μα, όλοι συμβάλλαμε λιγάκι σε αυτό ακόμα και αν δεν το θέλαμε, ακόμα και όταν χρησιμοποιούσαμε αυτές τις ταμπέλες για πλάκα. 

Σε τελική ανάλυση, αυτό που αδυνατούμε να κάνουμε από γενιά σε γενιά, είναι να αποδεχτούμε ότι ο καθένας μας είναι με τον τρόπο του μοναδικός και δεν χρειαζόμαστε καμία ετικέτα ούτε για να ξεχωρίσουμε, ούτε να διαχωριστούμε από τους υπόλοιπους.

Επειδή, όμως, δεν βλέπω να φτάνουμε σύντομα σε αυτήν την συνειδητοποίηση, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε, ότι οι ικανότητές μας δεν μπορούν να καθοριστούν από την ταμπέλα που τόσο αυθαίρετα οι άλλοι μας έχουν δώσει.

TAGS:#SOCIETY
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα