Το ελληνικό brand με ρούχα, tote bags και αξεσουάρ που αποτυπώνει την καθημερινότητά μας αλλά και τις σημαντικές ενδιάμεσες παύσεις που μας δίνουν νόημα
Ανακάλυψα το 24 Goat πριν 3 χρόνια, όταν μια φίλη μου μού πήρε ένα tote bag που έλεγε «καρπουζάκι». Μία λέξη που άρχισα να βλέπω συνέχεια στην Αθήνα, σε μπλούζες και τσάντες. Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που η Ειρήνη Σοϊλέ αποφάσισε να παραιτηθεί από τη σταθερή, αλλά όχι και τόσο δημιουργική δουλειά της, ώστε να ασχοληθεί full time με το όνειρο που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2018.
«Τα Σαββατοκύριακα ήταν αφιερωμένα στο 24 Goat, αλλά ήξερα ότι δεν θα υπήρχε μέλλον αν συνέχιζα έτσι. Το συζήτησα με τους γονείς μου, που με στηρίζουν πολύ, και το 2021 παραιτήθηκα και είπα ό,τι γίνει». Τον Αύγουστο του 2022, το 24 Goat βρήκε τη θέση του στο Κουκάκι, σε μία γειτονιά που αναγεννάται μέσα από υπέροχα μικρά brands, δημιουργούς που στεγάζουν τη φαντασία τους, πίτσες, παγωτά και κοκτέιλ. Γιατί όμως στο Κουκάκι; «Ήθελα μόνο εδώ και δεν νομίζω να έψαχνα κάπου αλλού, παρόλο που αγαπώ το κέντρο της πόλης. Νιώθω ότι εδώ θα έρθουν όσοι ψάχνουν μικρά μαγαζιά και χειροποίητα πράγματα».
photo credits: Δημήτρης Καπάνταης
Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι από πού προέκυψε το όνομα του brand, θα σου έλεγα ότι όλα συνέβησαν όταν έφτιαξε ένα t-shirt με μία κατσίκα για τα γενέθλια ενός φίλου της και δίπλα έβαλε τη μέρα των γενεθλίων του, που ήταν στις 24. «Ήταν την εποχή που έκανα χαρακτική γιατί μου άρεσε η διαδικασία αλλά σκοπός του είναι να βγάλει πολλά αντίτυπα. Είπα ότι θα τα πουλήσω, παρόλο που η κατσίκα δεν είναι στα σχέδια που θα δεις στο μαγαζί. Είναι όμως μία ανάμνηση και αναφορά για το πώς ξεκίνησε. Και εγένετο το 24 Goat».
«Δεν μπορώ να πω ότι έχω νιώσει σεξισμό στην επιχειρηματικότητα. Περισσότερο ίσως το ότι μικροδείχνω και δεν μου φέρονται σαν να είμαι 35 χρονών, αλλά μέχρι εκεί. Επίσης δεν ξέρω αν δίνονται ευκαιρίες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, γιατί εγώ πήρα δάνειο από τον πατέρα μου. Αφού όμως μιλάμε για σεξισμό, μπορώ να σου πω ότι τον βίωσα όταν επέλεγα σχολή στο μηχανογραφικό και ο διευθυντής του φροντιστηρίου μού είπε ότι εφόσον είμαι γυναίκα, πρέπει να πάω στο Παιδαγωγικό και όχι στην Αρχιτεκτονική που ήταν ο στόχος μου. Τελικά, ευτυχώς δεν πέρασα».
photo credits: Δημήτρης Καπάνταης
Η ζωή την πήγε τελικά στη Σύρο, στο τμήμα Μηχανικής Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Ένας γνωστός της που έκανε σχέδιο και είχε περάσει σε αυτή τη σχολή, έναν χρόνο πριν, ήταν τελικά εκείνος που την έπεισε. «Πέρασα υπέροχα. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχω νιώσει πουθενά αλλού τόσο μεγάλη ασφάλεια. Δεν υπήρχε ο φόβος του πώς θα επιστρέψεις σπίτι. Όλα ήταν κοντά. Ακόμα επισκέπτομαι το νησί τα καλοκαίρια. Γύρισα στην Αθήνα για να κάνω πρακτική, έγινα γραφίστρια αλλά πάντα υπήρχε στο μυαλό μου ότι θέλω να κάνω κάτι δικό μου. Όταν ήμουν στη Σύρο, ήθελα να ανοίξω ένα καφέ, και στην Αθήνα έγινε τελικά το μαγαζί με τα σχέδιά μου».
Ένα μαγαζί που σε καλεί να μπεις ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα για το brand. Και είναι πολύ δύσκολο να μπεις και να μην πάρεις κάτι. Αν αγαπάς την Αθήνα και τις Κυκλάδες, δεν γίνεται να μην ερωτευτείς κάποιο από τα t-shirts με τα μπαλκόνια, τα τρόλεϊ και τις πολυκατοικίες της πόλης. Φούτερ, tote bags, αξεσουάρ, scrunchies, σημειωματάρια. Το καλοκαίρι η πόλη πάει διακοπές και τα τζιτζίκια, το υποβρύχιο βανίλια και το σπλις σπλας αντικαθιστούν την Κυριακίλα του χειμώνα (που αγάπησα σε αυτό το ροζ χρώμα). «Κάνω πράγματα που με εκφράζουν και που θα φορούσα κι εγώ, γιατί έτσι θα τα παρουσιάσω και καλύτερα. Δεν θα έκανα κάτι που δεν θα μου ταίριαζε, μόνο και μόνο επειδή ξέρω ότι θα πουλήσει ή επειδή είναι πολύ εμπορικό».
photo credits: Δημήτρης Καπάνταης
Η δύναμη των social media είναι και εδώ φανερή, εφόσον το 24 Goat ξεκίνησε ούτως ή άλλως διαδικτυακά και έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα. «Σίγουρα βοηθούν τα markets, που πλέον θα βρεις σε διάφορα μαγαζιά τα Σαββατοκύριακα, αλλά στη δική μου περίπτωση, τα social media ήταν αυτά που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο support μεταξύ των δημιουργών. Για παράδειγμα, εκτιμούσα πολύ τη δουλειά της Ειρήνης που έχει το Κουμπάκι. Αυτή η έλλειψη ανταγωνισμού είναι και στοιχείο της δικής μου προσωπικότητας. Νομίζω ότι όταν πηγαίνει ο άλλος καλά, θα πάω κι εγώ. Είμαστε μία μικρή κοινότητα εξάλλου».
Στο τέλος της ημέρας όμως, πόσο βιώσιμο είναι να ξεκινήσεις το δικό σου brand; «Εγώ μπορώ να σου μιλήσω για εμένα. Είχα μία σταθερή δουλειά, αλλά το δούλευα παράλληλα, οπότε κάπως «χτιζόταν». Ήξερα όμως ότι αν ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό και αποκτήσω φυσικό χώρο, θα τα καταφέρω. Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο, αλλά δεν θα το άλλαζα για να δουλέψω κάποιον άλλον. Είτε είναι καλό, είτε κακό, είτε λάθος, είναι δικό σου. Και αυτό είναι πολύ όμορφο».
photo credits: Δημήτρης Καπάνταης
Θα βρεις το 24 Goat στη Δημητρακοπούλου 97, Κουκάκι και εδώ για online παραγγελίες