Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μεταξύ 05:00 και 05:36, καταγράφηκαν ακόμη έξι σεισμοί, με μέγεθος από 4 έως 4,4 Ρίχτερ.
Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζεται, με έξι νέες δονήσεις να έχουν καταγραφεί μεταξύ 05:00 και 05:36 το πρωί της Πέμπτης (06/02).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκαν έξι ακόμα “ασθενείς” σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Αναλυτικά:
- Στις 05:36, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ
- Στις 05:33, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ
- Στις 05:28, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ
- Στις 05:23, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ
- Στις 05:05, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,0 Ρίχτερ
- Στις 05:00, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ
Η σεισμική ακολουθία εντάθηκε στις 07:51, με νέο σεισμό μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης στην Αμοργό. Στις 08:21 ακολούθησε άλλη μια δόνηση 4,1 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
Το βράδυ της Τετάρτης (05/02), στις 21:09, καταγράφηκε ο ισχυρότερος σεισμός μέχρι στιγμής, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, στο πλαίσιο της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας νότια της Αμοργού. Όπως ανέφεραν σεισμολόγοι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος σεισμός που να θεωρείται ο κύριος.
Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε κατοίκους και επισκέπτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις αρχές. «Νομίζω ότι είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός. Έχουν μετακινηθεί πολλές δυνάμεις όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». Αναφερόμενος στους κατοίκους των νησιών, είπε: «Καταλαβαίνω και το φόβο του τι σημαίνει είσαι σε μια Σαντορίνη η οποία κουνιέται συνέχεια, να είναι ψύχραιμοι, να συνεργάζονται με τις αρχές και η εκτίμηση για την εξέλιξη του φαινομένου θα είναι καθημερινή».
Περισσότεροι από 6.400 σεισμοί σε 10 ημέρες – Περιοχές υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 6.400 σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού.
Οι επιστήμονες εξετάζουν δύο πιθανές εξελίξεις: είτε το φαινόμενο θα συνεχιστεί με σεισμούς μειούμενου μεγέθους για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη στη Θήβα, είτε η σεισμική δραστηριότητα θα προκαλέσει διάρρηξη ενός μεγάλου ενεργού ρήγματος, οδηγώντας σε έναν κύριο σεισμό, οπότε η ακολουθία θα μετατραπεί σε τυπική μετασεισμική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε: «Ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες τον χρόνο».
Όπως εξήγησε, έχουν επιλεγεί πέντε περιοχές υψηλού κινδύνου όπου θα ληφθούν μέτρα:
- Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου
- Η Οία, στις περιοχές Αμμούδι και Αρμένη
- Η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)
«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» σημείωσε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για τη μείωση των κινδύνων.