Βιώσιμη μόδα: Οι αγορές μεταχειρισμένων προϊόντων έχουν αποκτήσει την δική τους ταυτότητα στην καταναλωτική αγορά. Έχουν πλέον γίνει γνωστά και πωλούν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.
Γιατί να μην επιλέξουμε το μονοπάτι προς τη βιώσιμη μόδα;
Το συγκεκριμένο είδος αγοράς δεν καθορίζεται ούτε από αλυσίδες μόδας, ούτε από τεράστιες βιομηχανίες παραγωγής αλλά ούτε και διαχειρίζεται από μεγάλες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Τα second-hand καταστήματα αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από το απλό οικονομικό όφελος και δίνουν την δυνατότητα στον καταναλωτή να εκφραστεί με το δικό του μοναδικό στιλ, με λίγα μόνο χρήματα. Ωστόσο, εκτιμάται αυτό το είδος αγοράς όσο του πρέπει ή υποτιμάται επειδή στο μυαλό μας υπάρχει σαν κάτι “χρησιμοποιημένο” και σαν ένα προϊόν που έχει “χάσει την αξία του”;
Επέλεξε το δεύτερο ως πρώτη επιλογή
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να τοποθετούν τα second hand ρούχα στην κατηγορία των ρούχων κακής ποιότητας, αλλά και στην κατηγορία των out of fashion προϊόντων. Στην πραγματικότητα, η αγορά από «δεύτερο χέρι» αποτελεί μια έξυπνη και οικονομική επιλογή, η οποία όχι μόνο συνδυάζεται σε κάθε εποχή αλλά βοηθά με τον δικό της τρόπο στην περιβαλλοντική προστασία.
Οι έξυπνες αυτές αγορές, παρέχουν την δυνατότητα στους καταναλωτές να αποκτήσουν ρούχα από γνωστούς οίκους μόδας και brands, σε χαμηλότερες τιμές, αλλά και μοναδικά κομμάτια τα οποία δεν μπορούν να βρουν στις fast fashion αγορές. Τα second hand ρούχα δεν είναι απαραίτητα κομμάτια περασμένης εποχής, αν και ταυτόχρονα μπορείς να συναντήσεις εκεί vintage επιλογές για κάθε τύπου style.
Είναι ρούχα που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και που το στιλ τους δεν θα βγει ποτέ εκτός μόδας. Άλλωστε, οι ιδέες περί μόδας ανακυκλώνονται συνεχώς και το vintage στον χώρο της μόδας είναι all time classic.
Βιώσιμη μόδα: Το trend δεν πουλά, μολύνει!
Η βιομηχανία της μόδας και η ανάγκη για συνεχή παραγωγή νέων ρούχων, λόγω της υπερκατανάλωσης, οδηγεί παράλληλα σε ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημιές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις της μόδας για να ικανοποιήσουν την μαζική ζήτηση παράγουν όλο και περισσότερα ρούχα και οδηγούνται σε μια καταστροφική προς το περιβάλλον τακτική, στην οποία δεν υπάρχει επιστροφή.
Σύμφωνα με έρευνες, ο άνθρακας που εκπέμπεται από την βιομηχανία της μόδας είναι μεγαλύτερος σε ποσοστό από τον άνθρακα που εκπέμπουν τα διεθνή αεροπλάνα και πλοία. Οι εκπομπές του άνθρακα για τις οποίες ευθύνεται η μόδα κυμαίνονται στο 10% ολόκληρου του πλανήτη, μολύνοντας ανεπανόρθωτα τις πηγές του νερού. Και δεν σταματάει εδώ.
Εκτός από μόλυνση στο περιβάλλον οι βιομηχανίες μαζικής παραγωγής της μόδας ξεπερνούν τα όρια του εργασιακού περιβάλλοντος και μετατρέπουν τους εργάτες τους σε σκλάβους των σύγχρονων παζαριών τους. Online shops, όπως: Boohoo, Pretty little Things και Nasty Gal εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πολιτών για εργασία και όχι μόνο τους πληρώνουν εξευτελιστικές αμοιβές, αλλά τους τοποθετούν σε άθλιες συνθήκες εργασίας.
Επένδυσε με κάθε σου αγορά
Άλλωστε το εύλογο ερώτημα που ακολουθεί είναι: Ποιος δεν θα ήθελε ρούχα υψηλής ποιότητας και γνωστών οίκων μόδας σε χαμηλές τιμές; Υπάρχουν second-hand καταστήματα στην αγορά τα οποία διαθέτουν σημαντικά και δυσεύρετα κομμάτια αξίας μεγάλων οίκων και ακόμη διαθέτουν ενδύματα από εποχές που αποτελούν χρυσές δεκαετίες για το χώρο της μόδας.
Πλέον τα online shops ποικίλουν και μερικά από αυτά, όπως το REMIX και το ROUXOMARKET, βασίζουν ολόκληρη την ύπαρξή τους σε προϊόντα second hand. Και αν ακόμη δεν εμπιστεύεσαι τα online shops υπάρχουν φυσικά καταστήματα και στη Κύπρο, όπως το Bozzena second shop στην οδό Λήδρας και το Kiloshop στο Μοναστηράκι που μπορείς να αγοράσεις ρούχα με το κιλό.
Είναι πραγματικά η μόδα ένας χώρος για τον οποίο πρέπει ο πλανήτης να καταστρέφεται;
Γιατί σε ένα χώρο τόσο καινοτόμο και δημιουργικό να πρέπει να κυριαρχούν βασικές αρχές καταστροφής περιβάλλοντος; Γιατί ένα άτομο το οποίο μπορεί να ταυτιστεί με τις ιδέες της μόδας δεν μπορεί να λειτουργεί παραγωγικά και για το περιβάλλον; Ή μήπως μπορεί; Ίσως τα second hand προϊόντα να είναι η λύση για διαχρονική μόδα και πρωτίστως για μία πιο βιώσιμη μόδα.