Σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε επίσημο χαρακτήρα με την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη την πρώτη μέρα του συνεδρίου του κόμματος. Η απόφαση αυτή, που επιβεβαιώθηκε με εντάσεις μέσα και έξω από τον χώρο του συνεδρίου, σηματοδοτεί μία νέα φάση κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον βλέπει να χάνει μέλη και ισχύ μέσα στη Βουλή.

Η αποχώρηση του Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μοναχική. Μαζί του, τέσσερις ακόμη βουλευτέςΡαλλία Χρηστίδου, Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Κυριακή Μάλαμα — ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους, αφήνοντας το κόμμα με 31 βουλευτές, όσους έχει και το ΠΑΣΟΚ. Η αποχώρηση της κ. Μάλαμα, την οποία ανακοίνωσε το Σάββατο με ανάρτησή της στο Facebook, περιγράφει ένα τοπίο όπου οι πολιτικές διαμάχες διαρρηγνύουν τους δεσμούς ενότητας. Καταγγέλλοντας “αντιδημοκρατικό παροξυσμό,” ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ως βουλευτής δέχτηκα email νωρίς το μεσημέρι, όπου με πληροφορούσαν για την δυνατότητα να εισέλθω από την πίσω πόρτα”.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, η παρουσία υποστηρικτών του Κασσελάκη έξω από τον χώρο προκάλεσε ένταση, ενώ μέσα, οι σύνεδροι της πλειοψηφίας κράτησαν τις πόρτες κλειστές στους μη συνέδρους. Εντάσεις, φωνές και αλληλοκατηγορίες διέτρεξαν τη συνεδριακή αίθουσα, με χαρακτηριστική την επίθεση του Νίκου Παππά, προέδρου της ΚΟ, που κατηγόρησε την πλευρά Κασσελάκη για «οργανωμένο τραμπουκισμό» και προσπάθεια διάλυσης του συνεδρίου. Ανάλογες επικρίσεις εξαπέλυσε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δήλωσε: «Ούτε πολιτική ομάδα έφτιαξε, ούτε πολιτικό λόγο παρήγαγε, διάβαζε από ένα auto cue ότι του έγραφαν, παρουσίασε το γούστο του, τον πλούτο του, τον σκύλο του θεωρώντας ότι αυτό το λάιφ στάιλ μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική. Θεωρούσα μέχρι προχθές ότι καλώς έγινε η μομφή αλλά κακώς αποκλείστηκε. Όμως δεν μπορώ να δεχθώ ότι έχει σχέση με 7 εταιρείες στα νησιά Μάρσαλ».

Πρώτη ημέρα εργασιών του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παρά τις διαμάχες, οι σύνεδροι αποφάσισαν τη συνέχιση των εργασιών του συνεδρίου και την εκλογή νέας ηγεσίας για το κόμμα. Την υποψηφιότητά τους για την προεδρία κατέθεσαν οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης, οι οποίοι εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από τους 3.072 ψηφίσαντες. Με 2784 ψήφους υπέρ, 276 κατά και 12 λευκά, εγκρίθηκε ομόφωνα το κείμενο της πολιτικής απόφασης, ενώ το συνέδριο συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Η πολιτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αν υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις, το ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο αριθμό βουλευτών, θα μπορέσει να αναλάβει τον ρόλο αυτόν, έπειτα από 15 χρόνια. Κρίσιμης σημασίας θεωρούνται οι αποφάσεις των βουλευτών Θεοδώρας Τζάκρη και Ευάγγελου Αποστολάκη, που βρίσκονται στο περιβάλλον Κασσελάκη, καθώς και άλλων που έχουν εκφράσει στήριξη στον πρώην πρόεδρο.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μετά τον αποκλεισμό Κασσελάκη και με τη βούλα του συνεδρίου για υπηφιότητα Προέδρου, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα που «έχει κλείσει τον δημοκρατικό του κύκλο» και ότι θα προχωρήσει σε μία νέα πολιτική κίνηση «για μια γιορτή δημοκρατίας, για το πιο ανεξάρτητο, ρηξικέλευθο, προοδευτικό κίνημα».

Οι δηλώσεις για τα νέα του σχέδια δημιουργίας πολιτικού φορέα θα γίνουν σήμερα το μεσημέρι την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα