Ταλιμπάν

Η αφγανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος από τότε που ανέβηκε στην εξουσία μετά από μια επιθετική έκρηξη τους μήνες και τις εβδομάδες πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ, φάνηκε ενθουσιασμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο X, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Abdul Qahar Balkhi εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ «θα κάνει ρεαλιστικά βήματα προς τη σταθερή πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τα δύο έθνη θα μπορέσουν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων».

Υπογράμμισε ότι κατά την πρώτη του θητεία ο πρόεδρος Τραμπ, επισύναψε μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν που άνοιξε το δρόμο για την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2021 «μετά την οποία έληξε η 20ετής κατοχή».

Η συμφωνία της Ντόχα υπογράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2020, στο κράτος του Κόλπου του Κατάρ μεταξύ των Ταλιμπάν και των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Τραμπ, αλλά απέκλεισε την τότε κυβερνώσα κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τον διάδοχο του Τραμπ, νυν Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για το χάος κατά τη διάρκεια της αποχώρησης, που οδήγησε στο θάνατο 13 αμερικανών στρατιωτικών σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και την σχεδόν άμεση ανάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.

Ο Μπάιντεν έχει επικριθεί ότι προχώρησε στην αποχώρηση που συμφωνήθηκε στη Ντόχα χωρίς να επιβάλλει τους Ταλιμπάν σε όρους όπως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μαχητών και της κυβέρνησης στην Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναγνωριστεί από κανένα κράτος λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε πολλές θέσεις εργασίας, τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ονομάσει «απαρτχάιντ φύλου».

Ο Inamullah Samangani, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και πολιτισμού στο ιστορικό προπύργιο των Ταλιμπάν στην Κανταχάρ, δημοσίευσε επίσης στο X: «Οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι να παραδώσουν την ηγεσία της μεγάλης τους χώρας σε μια γυναίκα».

«Είπαν ότι επιτέλους μια γυναίκα θα γίνει πρόεδρος στην Αμερική, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ και ίσως μετά από αυτό κανείς να μην πιστέψει ότι θα γίνει.

Οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι να παραδώσουν την ηγεσία της σπουδαίας χώρας τους σε μια γυναίκα. Αν μείνουν στην άκρη οι ψήφοι προσφύγων, ίσως ακόμα λιγότεροι Αμερικανοί να ψήφιζαν την κυρία Χάρις».

Με πληροφορίες από το thelondoneconomic.com

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα