Είτε είστε φαν της Amazon είτε όχι, είναι ξεκάθαρο πως η Alexa έχει μετουσιωθεί – σε πολλά νοικοκυριά – σ’ ένα καινούργιο μέλος της οικογένειας και συνάμα στην πιο πιστή βοηθό και σύμβουλο που θα ήθελε ο καθένας από εμάς να έχει.
Είναι εκείνος ο σύμβουλος που ξέρει πότε το φαγητό είναι έτοιμο, που θυμάται όλα μας τα tasks, και ξέρει το σωστό google search για κάθε τι που ψάχνουμε. Είναι επίσης η τέλεια παιδαγωγός και entertainer για τα παιδιά αφού μπορεί να λύσει κάθε τους απορία, μπορεί να αναγκάσει ολόκληρο το σπίτι να ακούει το Baby Shark για πάντα και να κατεβάσει όποιο παιχνίδι θέλουν. Η Alexa όμως – σαν ένα ρομπότ που σέβεται τον εαυτό του – δεν μένει στάσιμη και εξελίσσεται.
Η Amazon και η Alexa δημιουργούν την πρώτη νεκρανάσταση
Στο φετινό συνέδριο της Amazon, το MARS (Machine Learning, Automation, Robotics, and Space) η Amazon ανακοίνωσε πως η Alexa θα μπορεί πλέον να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της, μέσω της φωνής νεκρών συγγενών τους. Κι ενώ όλο αυτό θα μπορούσε να αποτελεί το πιο τέλειο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εντούτοις είναι η πραγματικότητα που μας ξεπερνά. Η Alexa θα μπορεί σύντομα να μιμείται τις φωνές των νεκρών αγαπημένων σας προσώπων όταν σας μιλάει.
Σαν ένα κομμάτι της παρουσίασης του νέου αυτού feature της Alexa, η Amazon παρουσίασε στο κοινό της ένα βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται ένα παιδί να ζητάει από την Alexa να του διαβάσει το ‘Μάγο του Οζ’, με τη φωνή της, κατά πάσα πιθανότητα, νεκρής γιαγιάς του.
Το νέο αυτό feature, έχει δημιουργήσει όπως ήταν φυσικό πολλές αντιδράσεις, με πολλούς να ισχυρίζονται πως ίσως έχουμε αρχίσει να χάνουμε το μέτρο. Η Amazon όμως πιστεύει πως είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να κρατήσει κανείς ζωντανή την φωνή ενός ανθρώπου που έχει φύγει. Και ναι, η τεχνολογία πίσω από αυτό είναι εντυπωσιακή, αφού με μόνο 1 λεπτό ηχογραφημένης φωνής από το εν λόγω αγαπημένο πρόσωπο, η Alexa καταφέρνει να γίνει η φωνή αυτή.
Και ίσως για τους techies αυτό να δείχνει τεράστια ενδιαφέρον, πόσο όμως βοηθάει τελικά στην διαχείριση της απώλειας ενός προσώπου και κατά πόσο δημιουργεί μεγαλύτερα κενά τελικά από αυτά που υποτίθεται πως καλύπτει;
H τεχνολογία πίσω από την νεκρανάσταση
Ωστόσο, η ιδέα ότι απαιτείται μόνο 1 λεπτό για να γίνει η Alexa ο νεκρός συγγενείς σας είναι ελαφρώς ανησυχητική, καθώς μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πίσω από τους Αrtificial Ιntelligence assistants δεν επιλέγουν και τα πιο έννομα μέσα για να γίνουν οι πιστοί σας ακόλουθοι.
Στο παρελθόν, ανάλογες συσκευές έχουν βρεθεί να καταγράφουν τους χρήστες τους χωρίς να το γνωρίζουν, όταν, την ίδια στιγμή η Google, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο, βρέθηκε υπόλογη όταν δεν ενημέρωσε τους αγοραστές του Google Nest, μιας συσκευή για το σπίτι, πως η συσκευή αυτή περιείχε μικρόφωνο, με αποτέλεσμα να ηχογραφεί συζητήσεις χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.
Όλα αυτά τα παραδείγματα, έρχονται λοιπόν να αποδείξουν γιατί κανένα μηχάνημα που μπορεί να γίνει η φωνή της γιαγιάς σου σε 1 λεπτό, δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης.
Η επικινδυνότητα, η ασφάλεια και το ζήτημα συγκατάθεσης
Ακόμα κι αν όλο αυτό ήταν ασφαλές, τι γίνεται με το ζήτημα συγκατάθεση; Κατά πόσο κανείς σέβεται την μνήμη των νεκρών, όταν καταπατώντας κάθε τους βήμα για συναίνεση αποφασίζει να τους κρατήσει στην αιωνιότητα;
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο άλλες εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν ήδη εισαγάγει παρόμοια χαρακτηριστικά (παρά το γεγονός ότι “η συγκεκριμένη τεχνολογία υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στην αγορά”).
Στην πραγματικότητα, η Microsoft αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει αυτού του τύπου λογισμικού, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να γίνει κατάχρηση με διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της φωνής κάποιου άλλου ατόμου για εξαπάτηση.
Γιατί ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι με την ίδια λογική δεν μπορεί να δοθεί στην Alexa η φωνή κάποιου διάσημου ζωγράφου ή ηθοποιού;
Στα θετικά όμως, καθώς η τεχνολογία αυτή υπάρχει ήδη και τα παραπλανητικά κλιπ ήχου δεν είναι καινούργιο τρικ, το ότι ένα γνωστό όνομα όπως αυτό της Amazon δείχνει πόσο εύκολο είναι να παραπλανηθεί ο όποιος ήχος ακούμε, ίσως καταφέρει να κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν πόσο προσεκτική πρέπει να είναι με κάθε τεχνολογικό μέσο.
Όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, κι όσο κι αν ελπίζουμε ότι αν ζούσαμε σε πιο απλές εποχές όλα θα ήταν πιο εύκολα, αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε και η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται – είτε το θέλουμε, είτε όχι – να αναπτυχθεί περαιτέρω, φέρνοντας πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.
Κι όσο πιο γρήγορα το κοινό συνειδητοποιήσει πως αυτού του είδους η τεχνολογία ήρθε για να μείνει, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να την χρησιμοποιήσει με ασφάλεια.