Στον απόηχο της αμφιλεγόμενης απόφασης της Washington Post, 250.000 συνδρομητές αποχωρούν, ενώ ο Τζεφ Μπέζος υπερασπίζεται την ουδέτερη στάση της εφημερίδας. Πεθαίνει η δημοκρατία στο σκοτάδι;
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην κεντρική σελίδα της Washington Post (WaPo) ξεχώριζε ένα πρωτοφανές ρεπορτάζ. Η απόφαση της εφημερίδας να μην εκφράσει στήριξη σε κανέναν προεδρικό υποψήφιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 250.000 συνδρομητές – περίπου το 10% της συνδρομητικής της βάσης, σύμφωνα με το NPR. Οι ακυρώσεις συνδρομών αυξήθηκαν ραγδαία, ενώ πολλοί αναγνώστες ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης screenshots από τις ακυρώσεις τους.
Democracy dies in darkness. pic.twitter.com/AV3eaAol8w
— Bradley Whitford (@BradleyWhitford) October 25, 2024
Το κύμα διαμαρτυριών δεν σταμάτησε εκεί. Διάσημοι δημοσιογράφοι, όπως ο Μπομπ Γούντγουορντ, εξέφρασαν ανοιχτά την απογοήτευσή τους με την απόφαση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος δικαιολόγησε την κίνηση ως προσπάθεια να «ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ». Ειδικότερα, ο Μπέζος υποστήριξε ότι «οι δημοσιογραφικές έρευνες καταγράφουν ολοένα και χαμηλότερη εμπιστοσύνη, με το επάγγελμα των δημοσιογράφων να κατατάσσεται πλέον κάτω από τα μέλη του Κογκρέσου». Πρόσφατη έρευνα της Gallup επιβεβαιώνει ότι η εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά ΜΜΕ έχει μειωθεί, με την πλειονότητα των Αμερικανών να θεωρούν ότι είναι «καταστροφικά για τη δημοκρατία».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Washington Post εξέφρασε στήριξη σε υποψήφιο πρόεδρο για πρώτη φορά το 1940, υποστηρίζοντας τον Franklin D. Roosevelt για τρίτη θητεία στην εξουσία. Η στήριξη του Roosevelt σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της εφημερίδας, αντανακλώντας τη συντακτική της στάση στα εθνικά ζητήματα κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου που οδήγησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τι συνέβη την Παρασκευή;
Η συντακτική ομάδα της Washington Post, που είχε ήδη ετοιμάσει κείμενο στήριξης για την Κάμαλα Χάρις, ενημερώθηκε ξαφνικά για την αλλαγή πορείας. Ο εκδότης, Ουίλιαμ Λιούις, δημοσίευσε άρθρο δηλώνοντας ότι η Post δεν θα υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο «σε αυτές, ούτε σε μελλοντικές προεδρικές εκλογές». Αυτό, κατά τον Μπέζος, αποτελεί μια απόφαση «αρχών», αναγκαία για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του μέσου. Αλλά για τους επικριτές της απόφασης, όπως ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας, Μάρτιν Μπάρον, αυτή είναι «δειλία, μια στιγμή σκότους που αφήνει τη δημοκρατία αβοήθητη» [σ.σ. Το «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι» – Democracy Dies In Darkness – είναι το επίσημο σλόγκαν της Washington Post].
Hey, Washington Post, you want to know how "Democracy Dies in Darkness"? It's when *you* refuse to endorse a candidate in the most important election of our lifetimes, because *you* are owned by Amazon's Jeff Bezos, who cares more about growing his billions than democracy. pic.twitter.com/tSuwOsGJTp
— LaurenBaratzLogsted (@LaurenBaratzL) October 25, 2024
Μια δειλή «αίσθηση αμεροληψίας»
Οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν στις μαζικές ακυρώσεις συνδρομών. Διάσημοι δημοσιογράφοι όπως οι Γούντγουορντ και Μπερνστάιν, οι οποίοι αποκάλυψαν το σκάνδαλο Watergate, ανέφεραν ότι η απόφαση «αγνοεί τα συντριπτικά στοιχεία για την απειλή που αποτελεί ο Ντόναλντ Τραμπ για τη δημοκρατία». Από την πλευρά του, ο Μπέζος ισχυρίστηκε ότι η κίνηση αυτή «θα αποκαταστήσει την αίσθηση αμεροληψίας» σε μια εποχή που τα ΜΜΕ κατηγορούνται για προκατάληψη.
Here's the Washington Post's front page on January 7, 2021. Four years later, the paper, famous for its tagline "Democracy Dies in Darkness," doesn't want to take a stand on who is fit to be president. pic.twitter.com/WilxA8pfzG
— John Reeves (@reevesjw) October 25, 2024
Η πολιτική γραμμή που ακολουθεί η WaPo έρχεται παράλληλα με άλλες εξελίξεις στον εκδοτικό κλάδο. Η USA Today, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι ούτε η ίδια, ούτε τα τοπικά της έντυπα θα εκφράσουν στήριξη σε κανέναν προεδρικό υποψήφιο, πιστεύοντας ότι «το μέλλον της Αμερικής αποφασίζεται σε τοπικό επίπεδο, μια εκλογική αναμέτρηση τη φορά».
Η απάντηση των αρθρογράφων της Washington Post
Μετά από την επίσημη ανακοίνωση, αναρτήθηκε στην κεντρική σελίδα ένα άρθρο-παρέμβαση κορυφαίων αρθρογράφων της εφημερίδας. Παρόλο που στην αρχή το υπέγραφαν 8 άτομα, σήμερα το υπογράφουν 21. Στο άρθρο αυτό η απόφαση απορρίπτεται, και χαρακτηρίζεται ως «τρομερό λάθος» και «εγκατάλειψη των θεμελιωδών εκδοτικών πεποιθήσεων της εφημερίδας που αγαπάμε και για την οποία έχουμε εργαστεί συνολικά 218 χρόνια».
Παράλληλα, κάτω από το άρθρο υπήρχε σκίτσο της Ανν Τέλνας με τίτλο Democracy dies in darkness, το οποίο έχει ξεκάθαρους υπαινιγμούς, καθώς φαίνεται να απεικονίζει το ίδιο το σκοτάδι.
title of tonight Editorial Political Cartoon in the Washington Post by @AnnTelnaes
— DreamingDrama 🥥🌴 @dreamingdrama.bsky (@DreamingDrama_) October 26, 2024
Democracy Dies in the Darkness pic.twitter.com/wM3X3S7gPm
Τελικά, πότε πεθαίνει η δημοκρατία;
Σε αυτή τη θύελλα αντιδράσεων, η απόφαση του Μπέζος και η δικαιολόγησή της ως προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης του κόσμου, μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου. Σε μια εποχή που οι αναγνώστες έχουν ανάγκη αξιόπιστα ΜΜΕ που δεν φοβούνται να ασκήσουν κριτική και να εκφράσουν εμπεριστατωμένες απόψεις, η Washington Post φαίνεται να ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση.
Ένα στοιχείο που ίσως ενισχύει την αίσθηση «προδοσίας» για τους πρώην συνδρομητές και αναγνώστες είναι το γεγονός πως η απόφαση αυτή δεν ελήφθη από την ομάδα των συντακτών και αρθρογράφων, αλλά από τον ιδιοκτήτη της, Τζεφ Μπέζος.
«Η εφημερίδα στην οποία λάτρευα να δουλεύω εδώ και 47 χρόνια πεθαίνει στο σκοτάδι», έγραψε ο David Maraniss, ένας συντάκτης βραβευμένος με Πούλιτζερ, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
The paper I've loved working at for 47 years is dying in darkness.
— david maraniss (@maranissdavid) October 25, 2024
Δύσκολα, λοιπόν, μπορεί κανείς να αγνοήσει την αίσθηση ότι η Post «εγκατέλειψε τις θεμελιώδεις αξίες της» στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατία της χώρας.