Ένα αλλοπρόσαλλο κοκτέιλ οι καιρικές συνθήκες.

Οι πλείστες μέρες αρχίζουν με ηλιοφάνεια, τελειώνουν με δυνατό αέρα και, στο μεταξύ, υπάρχουν και μικρές δόσεις βροχόπτωσης.

Παράλληλα, η αποπνικτική ατμόσφαιρα, λόγω σκόνης, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο όλη αυτή την παράνοια του καιρού. 

Όλα αυτά, όμως, δεν είναι τυχαία. Οι καιρικές συνθήκες προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, την ευθύνη της οποίας έχει ο άνθρωπος. Οι συνεχείς εναλλαγές στις «διαθέσεις» του καιρού, δεν είναι απλώς μια κατάσταση που θα περάσει. Το φαινόμενο της κλιματικής «μετάλλαξης», προχωρά από το κακό στο χειρότερο.

Κεφάλαιο: Κλιματική αλλαγή – Οι επιπτώσεις αυξάνονται δραματικά

Όλες αυτές οι ανακατατάξεις στη θερμοκρασία προκύπτουν από τη σχετική αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, με περισσότερο από 1ο C, σε σύγκριση με τις τιμές που λάμβανε η θερμοκρασία πριν από την βιομηχανική εποχή.

Οι ειδικοί επιστήμονες, μέλη της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον, μόλις η θερμοκρασία δεχθεί αύξηση της τάξεως του 1,5ο C.

Ίσως όλα αυτά να σου θυμίζουν τα παιδικά σου χρόνια, όταν μάθαινες στο σχολείο για τον κύκλο του νερού, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη μόλυνση της θάλασσας.

Χωρίς, βέβαια, να δίνεις την ανάλογη έμφαση όπου χρειαζόταν, γιατί πολύ απλά ένιωθες πως δεν είχες να προσφέρεις και κάτι. Ήταν, λοιπόν, ένα πρόβλημα που επέλεξες να αγνοήσεις, χωρίς αυτό να επιβαρύνει καθόλου τη συνείδησή σου.

@tgeorgakopoulos

Τρίτο επεισοδιο «με απλά λογια»: συζητάω με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Κώστα Καρτάλη για την κλιματική αλλαγή #dianeosis #climatechange 🔋🌊

♬ original sound – Thodoris Georgakopoulos

400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι επιπτώσεις όλης αυτής της κλιματικής αντίδρασης που επέλεξες να αγνοήσεις, αριθμούνται πλέον.

  • 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

  • 90.000 θάνατοι ετησίως, λόγω καύσωνα

  • 40% λιγότερο διαθέσιμο νερό στις νότιες περιοχές της ΕΕ

  • 2,2 εκατομμύρια άτομα να κινδυνεύουν από παράκτιες πλημμύρες κάθε χρόνο

  • 190 δισ. ευρώ σε ετήσιες οικονομικές ζημίες

Αν αυτό δεν σε καλύπτει ακόμα, μπορείς να κάνεις μια εξαιρετικά σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, σε κάθε καλοκαιρινή περίοδο, που η πρόκληση και η επέκταση της πυρκαγιάς είναι, δυστυχώς,το αναμενόμενη.

Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ιταλία, αλλά και σε χιλιάδες μίλια μακριά, στην Αϊτή της Καραϊβικής, προκάλεσαν καταστροφικές συνέπειες. Ο σεισμός στην Τουρκία και όλα αυτά τα πρωτοεμφανιζόμενα και δυσμενή φυσικά φαινόμενα, δεν είναι τίποτα άλλο από την απάντηση της κλιματικής κρίσης που ο άνθρωπος προκάλεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην επίσημη σελίδα της για την κλιματική αλλαγή, αναφέρει ότι όλες αυτές οι αλλαγές στο κλίμα, δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέες, αλλά διαδοχικές. Έχουν την ισχύ να μεταμορφώσουν τον πλανήτη, αρχίζοντας από την τροφή και το νερό και φτάνει μέχρι και την προσωπική υγεία του καθενός.

@konilo

Τι είναι η κλιματική αλλαγή;;🌍🔥🤔 #konilotalks #greenpeace #konilo

♬ original sound – konilo

Η αλλαγή για την κλιματική κρίση επιβάλλεται να είναι, ατομικά, δική σου ευθύνη

Όσο οι χώρες μεταξύ τους συζητούν το κόστος στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, οι οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή αυξάνονται και πληθύνονται.

Είναι αναπόσπαστο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζει υγιής σε ένα περιβάλλον. Ωστόσο, αυτό αποτελεί πολυτέλεια πια.

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία, επιβάλλεται να αρχίσει από τον καθένα μας ξεχωριστά. Η αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής είναι η μόνη διέξοδος.

Δυστυχώς, όσο κλισέ κι αν έχει καταντήσει, η μείωση των ρυπογόνων καυσίμων στην ατμόσφαιρα αποτελεί την πιο ουσιαστική προσπάθεια αλλαγής. Τα καυσαέρια έχουν προκαλέσει τεράστια και μη αναστρέψιμη κατάσταση στο περιβάλλον. Ο τρόπος οδικής κυκλοφορίας σου πρέπει να αλλάξει, ή έστω να μειωθεί η χρήση ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Συν τοις άλλοις, χρειάζεται να διατηρείς το περιβάλλον γύρω σου καθαρό. Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι, δυστυχώς, κάτι που ποτέ δεν κατάφερε να εναρμονιστεί με τον τρόπο που διδασκόμαστε τα μαθήματα στα σχολεία.

Έτσι, ίσως ο τρόπος ζωής μας να ήταν πιο φιλικός απέναντι στην περιβαλλοντική υγεία. Η ανακύκλωση, η αποφυγή αγοράς και ζήτησης προϊόντων, για την δημιουργία των οποίων απαιτείται τεράστια σπατάλη μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι εξίσου βαρύνουσας σημασίας λύσεις.

Η επιλογή εναπόκειται σε σένα. Το περιβάλλον έχει ήδη αρχίσει να αντιδρά σε όλα αυτά που δέχεται. Τα σπάνια φυσικά φαινόμενα έχουν μετατραπεί σε καθημερινές καιρικές συνθήκες και σε ανεξήγητες τιμές στην θερμοκρασία.

Η ευθύνη δεν είναι μόνο στο κράτος για να προστατέψει το περιβάλλον, την πανίδα και, κατ’ επέκταση, το ανθρώπινο είδος. Η ευθύνη είναι πρώτα δική σου.

Χρειάζεται να αποκτήσεις περιβαλλοντική συνείδηση και να την μεταφέρεις σε αυτούς που ποτέ δεν αντιλήφθηκαν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στο κοινό μας σπίτι: Τον πλανήτη.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα