Η διοργάνωση επιστρέφει για τρίτη χρονιά στην Αθήνα, πιο πολύτιμη από ποτέ στην παρούσα συγκυρία. Η παλαιστινιακή αφήγηση είναι μια αφήγηση που αξίζει πραγματικά να ανακαλύψουμε. Παρακάτω, φτιάξαμε μια λίστα με 5+1 ταινίες που δεν θα χάσουμε.
Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα είναι σε πλήρη εξέλιξη, έναν χρόνο μετά την αρχή του νέου κύκλου συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι αμάχων, ομαδικοί τάφοι, βομβαρδισμένα νοσοκομεία και σχολεία, περιβαλλοντική καταστροφή συνθέτουν το σκηνικό μιας πόλης που σφυροκοπείται ανελέητα από το Ισραήλ. Ο πόλεμος πλέον έχει μεταφερθεί και στον Λίβανο, η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν κλιμακώνεται και ο φόβος για γενικευμένη σύρραξη είναι υπαρκτός.
Σε όλα αυτά πού χωράει ο κινηματογράφος; Σε περιόδους κρίσεων, o ρόλος της τέχνης είναι πιο νευραλγικός παρά ποτέ -και για πρακτικούς λόγους. Μια ταινία έχει την ικανότητα να στρέψει το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας στον παλαιστινιακό λαό που δοκιμάζεται πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι η στείρα αναπαραγωγή της ειδησεογραφίας, απέναντι στην οποία καλώς ή κακώς ο/η ο μέσος αναγνώστης/-τρια μοιραία αναισθητοποιείται.
Το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου επιστρέφει για τρίτη χρονιά στην Αθήνα, πιο πολύτιμο από ποτέ στην παρούσα συγκυρία. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι οι προβολές θα γίνουν παρουσία των συντελεστών, σκηνοθετών και ηθοποιών, και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και Q&A.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την οπτική των συντελεστών για τις ταινίες, αλλά και να έρθουν σε επαφή με την πραγματική Παλαιστινιακή πραγματικότητα, τη στιγμή που μιλάμε. Κι αυτό είναι ανυπολόγιστης αξίας για όλους τους λόγους σήμερα, και δεν έχει καμία σχέση με το να παρακολουθούσαμε τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ από την άνεση του σπιτιού μας.
Τρεις κινηματογράφοι διαφορετικών περιοχών του κέντρου της Αθήνας θα φιλοξενήσουν από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου τη φετινή διοργάνωση του Athens Palestine Film Festival με καλλιτεχνική διευθύντρια την Κάρολ Σανσούρ, που έρχεται από την πλατφόρμα Dounias, η οποία είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη και προβολή του παλαιστινιακού και εν γένει του αραβικού πολιτισμού στην Ελλάδα: Η Ανδόρα (17-20/10), το Studio New Star Art Cinema (01-03/11) και το Τριανόν (15-16/11).
Η παλαιστινιακή αφήγηση είναι μια αφήγηση που αξίζει να ανακαλύψουμε για όλους τους πιθανούς λόγους. Ειδικά τα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ μοιάζουν εξαιρετικά σημαντικά και ενδιαφέροντα. Ζητήματα όπως η ταυτότητα, η αντίσταση και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι σε πρώτο πλάνο, όταν το σινεμά είναι φύσει και θέσει πολιτικό.
Μερικές από τις δυνατές ιστορίες του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου που ξεχωρίσαμε και θα παρακολουθήσουμε σίγουρα στη μεγάλη οθόνη είναι οι παρακάτω:
Bye bye Tiberias
Η Hian Abbass, σε ηλικία 20 ετών, εγκατέλειψε το χωριό της στην Παλαιστίνη, για να κυνηγήσει μια καριέρα ηθοποιού στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία. Τριάντα χρόνια αργότερα επιστρέφει μαζί με την κινηματογραφίστρια κόρη της για να δει από κοντά πόσο έχει αλλάξει η πατρίδα της, αυτές τις κρίσιμες δεκαετίες. Στο βαθιά προσωπικό ντοκιμαντέρ, τέσσερις γενιές γυναικών συναντούν την κοινή κληρονομιά τους, αυτήν του αποχωρισμού.
Lyd
Η εναλλακτική ιστορία μιας πόλης παρουσιάζεται σε αυτό το βραβευμένο sci-fi ντοκιμαντέρ. Τι ήταν κάποτε, τι είναι αυτή τη στιγμή και τι θα μπορούσε να είχε γίνει η πόλη Lyd, που κάποτε συνέδεε την Παλαιστίνη με τον υπόλοιπο κόσμο, αν δεν της είχε συμβεί η ισραηλινή κατοχή;
Tomorrow’s freedom
Δύο αδερφές, οι κινηματογραφίστριες Georgia και Sophia Scott, το 2017 κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στην οικογένεια του φυλακισμένου Παλαιστίνιου πολιτικού ηγέτη και υποψηφίου για το Νόμπελ Ειρήνης, Marwan Barghouthi, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και εκτίει την ποινή του σε ισραηλινή φυλακή.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την οικογένειά του για πάνω από τρία οδυνηρά χρόνια -και κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, στην οποία o Marwan Barghouthi υποβάλλει τον εαυτό του.
From Ground Zero
Οι φωνές 22 Παλαιστίνιων κινηματογραφιστών ενώνονται για να αφηγηθούν την ιστορία του πολέμου που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα ή τι συμβαίνει όταν ο κινηματογράφος γίνεται πολιτικός επί της ουσίας.
Εικοσιδύο ταινίες μικρού μήκους γυρίστηκαν στη Γάζα μετά από πρωτοβουλία του Παλαιστίνιου σκηνοθέτη, Rashid Masharawi, για να στρέψουν το βλέμμα του πλανήτη σε έναν λαό που δοκιμάζεται.
200 Μeters
Μια οικογένεια Παλαιστινίων που ζει χωριστά εξαιτίας του ισραηλινού τείχους στη Δυτική όχθη βρίσκεται στο επίκεντρο της δραματικής ταινίας με στοιχεία θρίλερ του Ameen Nayfeh.
Η «Οδύσσεια» ενός πατέρα να περάσει τα σύνορα για να βρεθεί κοντά στον τραυματισμένο γιο του δεν μπορεί να αφήσει κανένα θεατή αμέτοχο, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι η μια ιστορία σαν κι αυτή πιθανότατα να έχει παιχτεί δεκάδες φορές στην πραγματική ζωή.
A World Not Ours
Η λίστα αυτή ολοκληρώνεται με ένα ακόμα σημαντικό ντοκιμαντέρ. Ηχογραφήσεις, οικογενειακά βίντεο και ιστορικά ντοκουμέντα συνθέτουν το πορτραίτο τριών γενεών στην εξορία, στον καταυλισμό προσφύγων Ein el-Helweh στον νότιο Λίβανο.
Μια ευαίσθητη και διαφωτιστική καταγραφή, με αρκετές δόσεις χιούμορ παρά το βάρος του θέματος, για την οικογένεια, το ανήκειν και τον εκτοπισμό -όταν ο τελευταίος γίνεται η νόρμα της ζωής σου.
Το πρόγραμμα του Athens Palestine Film Festival 2024
Δείτε παρακάτω το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου. Η είσοδος στις προβολές κοστίζει 6€.
Κινηματογράφος Ανδόρα
17 Οκτωβρίου
20:00 – Τελετή έναρξης
20:30 – Life is Beautiful (Ντοκιμαντέρ, 93′)
18 Οκτωβρίου
20:00 – The Teacher (Μυθοπλασία, 118′)
19 Οκτωβρίου
19:00 – Bye Bye Tiberias (Ντοκιμαντέρ, 82′)
21:00 – Wajib (Μυθοπλασία, 96′)
20 Οκτωβρίου
19:00 – Lyd (Documentary, 78′)
21:00 – Mediterranean Fever (Μυθοπλασία, 108′)
Κινηματογράφος Studio New Star Art
1 Νοεμβρίου
20:00 – Εναρκτήρια Ομιλία
20:30 – 7 Waves (Ντοκιμαντέρ, 69′)
2 Νοεμβρίου
20:00 – Tomorrow’s Freedom (Ντοκιμαντέρ, 97′)
3 Νοεμβρίου
20:00 – A World Not Ours (Ντοκιμαντέρ, 93′)
Κινηματογράφος Τριανόν
15 Νοεμβρίου
20:00 – Εναρκτήρια Ομιλία
20:30 – 200 Meters (Μυθοπλασία, 96′)
16 Νοεμβρίου
20:00 – Τελετή λήξης
20:30 – From Ground Zero (Ντοκιμαντέρ, 112′)