RINGS OF POWER

«The Rings of Power» review: Το νέο prequel των «Lord of The Rings» και «The Hobbit» μας καθήλωσε

Όλοι όσοι είμαστε fans της τριλογίας «Lord of The Rings», καθώς και της sequel τριλογίας «The Hobbit» του Tolkien, αναμέναμε εναγωνίως να «προσγειωθεί» επιτέλους στο Amazon Prime η νέα, prequel σειρά από τον ονειρικό κόσμο του Tolkien, με τίτλο: «The Rings of Power».

Σήμερα, έσκασαν τα πρώτα δύο επεισόδια –με τα υπόλοιπα να βγαίνουν στις οθόνες μας ένα-ένα κάθε Παρασκευή, μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου, που θα προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο. Η ιστορία της σειράς τοποθετείται χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα της τριλογίας «Lord of the Rings» και «The Hobbit». Όλα ξεκινούν σε μία ειρηνική και γαλήνια περίοδο στη χώρα των ξωτικών, Valinor.

Καθώς ξεσπά ο πόλεμος και τα ξωτικά καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν σκοτεινό εχθρό, το Morgoth, ταξιδεύουν στη Μέση Γη και ρίχνονται στη μάχη για πολλές χιλιάδες χρόνια.

Τόσο σκληρές και αιματηρές είναι οι μάχες που δίνονται, με αποτέλεσμα η Μέση Γη να καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς. Η χρονική αυτή περίοδος χαρακτηρίζεται ως η «Δεύτερη Εποχή» της Μέσης Γης, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκαν τα πασίγνωστα «Δαχτυλίδια της Δύναμης», ανέβηκε στην εξουσία ο Σκοτεινός Άρχοντας Sauron και πραγματοποιήθηκε η τελευταία γνωστή συμμαχία ανάμεσα σε ξωτικά και ανθρώπους, προκειμένου να κατατροπώσουν το κακό και να επαναφέρουν την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ας δούμε τα δύο πρώτα επεισόδια λίγο πιο αναλυτικά (SPOILER ALERT!)

Όπως και στις επικές ταινίες που λατρέψαμε, έτσι κι εδώ, όλα ξεκινούν με την αφήγηση της Galadriel (Morfydd Clark), το έργο της οποίας δε θα ήταν σε καμία περίπτωση εύκολο, αφού στις ταινίες την υποδύθηκε η ανεπανάληπτη Cate Blanchett και, μοιραία, γίνεται μια κάποια σύγκριση.

Αν και μεμονωμένα, η αφήγηση της Morfydd Clark, είναι αρκετά ικανοποιητική, όσοι έχουμε δει τις ταινίες, αισθανόμαστε ακόμη να μας διαπερνά η παραστατικότητα και το δέος από τη φωνή της Cate Blanchett να αφηγείται την ιστορία.

Εκτός αυτού, η Galadriel στο «Rings of Power» έχει περισσότερο την υπόσταση της γενναίας και ανίκητης πολεμίστριας, καταφέρνοντας να νικήσει ολομόναχη με μεγάλη επιδεξιότητα, ένα τρόλ του χιονιού στο πρώτο επεισόδιο. Στις ταινίες, αν και μαχητική και γενναία, παρουσιάζεται περισσότερο ως σοφή και λιγότερο ριψοκίνδυνη. Εδώ, θα μπορούσε να παρομοιαστεί και με μια πιο εκλεπτυσμένη και ξανθιά εκδοχή της Ζήνα.

Λόγω του ότι ο αγαπημένος της αδελφός έχασε τη ζωή του στον πόλεμο, η Galadriel αποφάσισε να συνεχίσει εκείνη την αποστολή του, η οποία φυσικά δεν είναι άλλη από το να βρει και να εξαφανίσει το Σκοτεινό Άρχοντα Sauron από τη Μέση Γη μια για πάντα, τόσο σκεπτόμενη το καλό του κόσμου, όσο και για να εκδικηθεί για το θάνατο του αδελφού της.

Προκείμενου να το καταφέρει αυτό, ζητάει από το Gil-Galad (Benjamin Walker), βασιλιά των ξωτικών, ένα στρατό για να εντοπίσει το Sauron. Παρόλο, λοιπόν, που ο βασιλιάς εκπληρώνει την επιθυμία της, η Galadriel αψηφά συνεχώς τα όρια που της έχουν τεθεί, διακινδυνεύοντας σε πολλές περιπτώσεις τη ζωή των συντρόφων της.

Κάπου εκεί, μπαίνει και ο Elrod (Robert Aramayo) ως φίλος της Galadriel και φιλόδοξος νέος που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική

Καθώς η Galadriel προσπαθεί με κάθε τρόπο –στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις– να βρει το Sauron, ο Elrod καλείται να συμμετάσχει σε ένα πολλά υποσχόμενο και δημιουργικό έργο: Αυτό της δημιουργίας των Δαχτυλιδιών της Δύναμης, σε συνεργασία με το ξωτικό Celebrimbor (Charles Edwards).

Τα δύο ξωτικά ταξιδεύουν στην πόλη των νάνων, Khazad-dûm, με σκοπό να ζητήσουν τη συμβολή των νάνων στη δημιουργία των δαχτυλιδιών –μιας και είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι στη σφυρηλάτηση αντικειμένων. Σαφώς, σε μια ιστορία που εμπλέκεται το όνομα του Tolkien, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα χόμπιτ. Συγκεκριμένα, στη σειρά εμφανίζεται ένα είδος χόμπιτ, που ονομάζονται «τριχοπόδαροι», προφανώς λόγω του πυκνού τριχώματος που αναπτύσσεται στις πατούσες τους.

Δύο εξ αυτών, η Elanor (Markella Kavenagh) και η Poppy (Megan Richards) ανακαλύπτουν έναν άγνωστο άνδρα μέσα σε μια πύρινη λαίλαπα, ο οποίος φαίνεται να έχει κάποια σχέση με τις σκοτεινές δυνάμεις.

Τώρα, είναι παγιδευμένος και δε μπορεί να ξεφύγει; Υπήρξε υποστηρικτής του Sauron και ψάχνει τρόπο να εκτελέσει τις εντολές του αφέντη του; Ό,τι και να σας πω ψέμα θα είναι, αναμένουμε να το δούμε παρακάτω. Τέλος, η πλοκή συμπληρώνεται με τον Arondir (Ismael Cruz Córdova) έναν στρατιώτη-ξωτικό που φαίνεται να «προσέχει» τους ανθρώπους της Μέσης Γης, διότι δεν έχουν ακόμη αληθινό βασιλιά να τους κυβερνά και τρέφει (απαγορευμένα) αισθήματα για τη Bronwyn (Nazanin Boniadi) μια θεραπεύτρια.

Εκτός από το πολλά υποσχόμενο love story που φαίνεται να αναπτύσσεται (Arwen και Aragorn δεν είναι, αλλά εντάξει), ο γιος της Bronwyn ανακαλύπτει ένα τρομερό μυστικό που θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τις ισορροπίες στη Μέση Γη.

“The Rings of Power” Τι μας άρεσε και τι όχι;

Καταρχάς, να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πιο ακριβή τηλεοπτική σειρά στην ιστορία –με το κόστος παραγωγής (και των πέντε προγραμματισμένων κύκλων της σειράς) να φτάνει (ή και να ξεπερνάει) το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα, μόνο η πρώτη σεζόν κόστισε πάνω από 450 εκατομμύρια (!) δολάρια.

Επομένως, είναι κάπως λογικά τα άκρως εντυπωσιακά κινηματογραφικά εφέ, η άψογη φωτογραφία, η καταπληκτική σκηνογραφία, η άψογη σκηνοθεσία και η εξαιρετική μουσική επιμέλεια. Γενικά, από τεχνικής άποψης είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς κάτι κακό να πει. Πραγματικά, είναι χάρμα οφθαλμών οι σκηνές –μέχρι ένα σημείο: Αυτό της υποκριτικής. Δυστυχώς, εδώ είναι ο αδύναμος κρίκος (τουλάχιστον) των δύο πρώτων επεισοδίων.

Κυρίως οι πρωταγωνιστές της σειράς (Galadriel, Elrond), σε πολλές σκηνές είναι σα να μην προσπαθούν να πείσουν τους θεατές για τις ατάκες τους, εκφέροντάς τες απλά, χωρίς συναίσθημα. Κάπως έτσι, δημιουργείται η αίσθηση ότι η παραγωγή, καθησυχασμένη από την επιτυχία που ακολουθεί τα έργα του Tolkien και το υψηλό budget, δεν έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στο υποκριτικό ταλέντο του cast.

Ωστόσο, ίσως ευθύνεται το γεγονός ότι οι ερμηνείες στις αντίστοιχες ταινίες ήταν τόσο, μα τόσο πειστικές, που πολλές τρώγαμε τα νύχια μας (κακή συνήθεια), πατατάκια, ποπ κορν ή ό,τι άλλο είχαμε μπροστά μας, γεμάτοι άγχος μην τυχόν πεθάνει ο Legolas ή o Aragorn. Επομένως, μάλλον τα high expectations που δημιούργησαν στο παρελθόν οι ταινίες να είναι ο λόγος που οι ερμηνείες της σειράς “The Rings of Power” φαίνονται κάπως flat, χωρίς ένταση και συναίσθημα.

Stay tuned!

More like this