“Τι στο καλό είναι το NFT;!”
Είναι διάφορα memes που μπορούν να πουληθούν; Είναι κάποιο καινούργιο είδος cryptocurrency; Είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος που έχει εφευρεθεί για να βγάλει κανείς γρήγορα χρήματα; Με απλά λόγια: Τα NFTs, ή Non Fungible Tokens, είναι η ιδιοκτησία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Μπορεί τα πιο γνωστά NFTs να έχουν να κάνουν με διάφορα memes και εικόνες ή πίνακες, εντούτοις δεν είναι μόνο αυτό. Ένα NFT μπορεί να είναι ένα tweet, όπως αυτό του CEO του Twitter που πούλησε το πρώτο tweet που έγινε ποτέ – και ήταν από τον ίδιο – ως ένα nft για το αστρονομικό ποσό των $2,915,835.47.
Ή μπορεί να είναι ένας αυθεντικός πηγαίος κώδικας του διαδικτύου σαν αυτόν που πουλήθηκε σαν NFT για το ποσό των $5,400,000. Μπορεί ακόμη να είναι και ένα άρθρο σαν αυτό των New York Times που πούλησαν σαν NFT το πρώτο άρθρο που δημοσίευσαν ποτέ για το ποσό $560,000 – να σημειωθεί ότι οι προσφορές για NFT αυτού του άρθρου θα ξεκινούν από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ένα ακόμη είδος cryptocurrency, όπως πολλοί νομίζουν, έχουν ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό. Βασίζονται και τα δύο στο Blockchain.
Τι είναι, όμως, το Blockchain;
To Blockchain είναι η βασική τεχνολογία πάνω στην οποία χτίζονται τα πρωτόκολλα των κρυπτονομισμάτων.
Σκεφτείτε το Βlockchain ως ένα ψηφιακό σημειωματάριο που καταγράφει όλες τις συναλλαγές που γίνονται, δείχνοντας ποιος πούλησε το NFT και σε ποιον. Κάθε NFT, εφόσον διαθέτει μια δική του ξεχωριστή μονάδα δεδομένων, δίνει την δυνατότητα στο blockchain να το αναγνωρίζει και να το καταγράφει την ώρα που δημιουργείται. Έτσι, το blockchain μπορεί να καταγράφει την ιδιοκτησία ενός NFT και κάθε νέο ιδιοκτήτη μετά από κάθε συναλλαγή.
Με αυτό τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες των NFTs μπορούν να αποδείξουν ότι το κάθε κομμάτι που έχουν στην κατοχή τους, τους ανήκει αποκλειστικά. Έτσι λύνεται και το πιο κρίσιμο πρόβλημα της απόδειξης της ιδιοκτησίας του κάθε κομματιού, αφού ουσιαστικά τα NFTs είναι ψηφιακή ιδιοκτησία.
Big bucks or big hype?
Χωρίς καμία αμφιβολία, το τι έχει προκαλέσει το τόσο τεράστιο ενδιαφέρον για τα NFTs, είναι οι ιστορίες διαφόρων ανθρώπων που ξαφνικά έγιναν εκατομμυριούχοι μέσω της ασχολίας τους με αυτά. Σίγουρα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί κανείς να βγάλει πολλά χρήματα, αλλά ας παραδεχτούμε πως το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να βγάλει $1,300,000 από την πώληση μιας εικόνας που απλώς απεικονίζει μια πέτρα είναι απόλυτα δελεαστικό.
Και αν δεν καταλαβαίνεις πως γίνεται κάποιοι άνθρωποι να πληρώνουν τόσα χρήματα για την αγορά μιας ψηφιακής εικόνας που δείχνει μια πέτρα, θα σου πούμε ότι πάνω από 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ δολάρια έχουν ξοδευτεί σε NFT εικόνες πιθήκων. Και καπως έτσι ερχόμαστε να καταλάβουμε ότι αφού το όνειρο κάθε μέσου ανθρώπου είναι να γίνει εκατομμυριούχος, το γεγονός ότι τα NFTs έχουν γίνει το Ιερό Δισκοπότηρο των απανταχού επίδοξων εκατομμυριούχων, δεν φαντάζει καθόλου περίεργο.
Για να μην παρεξηγηθούμε, να πούμε ότι στον κόσμο των blockchain δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα
Ενώ ναι, κάποιοι έχουν καταφέρει να βγάλουν πολλά λεφτά από αυτή την δραστηριότητα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί και έχασαν τα πολύτιμα λεφτουδάκια τους στην προσπάθεια τους να βγάλουν τα πολλά λεφτά. Πως όμως κάποιοι καταφέρνουν να κερδίζουν εκατομμύρια και κάποιοι τίποτα; Τι ξέρουν που δεν ξέρουμε;
H απάντηση βρίσκεται στο χρόνο
Το κυριότερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ξοδέψει χρήματα σε NFTs χωρίς να έχει αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για να καταλάβει τι στην πραγματικότητα είναι ένα NFT – Μόνο να υπήρχε κάποιος που να έγράφε ένα άρθρο που να μας εξηγούσε σε απλά ελληνικά τι είναι εε!
Κάτι που πρέπει πάντα να έχουμε υπόψιν είναι ότι τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν παντοτινά στον συγγραφέα/δημιουργό του, ανεξάρτητα από το πόσες φορές έχει πωληθεί το NFT. Γι’ αυτό ο δημιουργός θα είναι πάντα αυτός που θα επωφελείται πιο πολύ από τον καθένα. Και κάπου εδώ βλεπουμε γιατί η δημιουργία ενός NFT φαντάζει σαν την τέλεια λύση για τα οικονομικά μας προβλήματα.
Φαντάσου την αγορά ενός NFT με την αγορά ενός υπογεγραμμένου αντίγραφου του αγαπημένου σας βιβλίου. Ενώ το μοναδικό αυτό αντίτυπο του βιβλίου σας ανήκει, εντούτοις, εφόσον δεν έχετε τα πνευματικά δικαιώματα του λογοτεχνικού έργου, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πουλήσετε το υπογεγραμμένο αντίγραφο του βιβλίου σας, αλλά όχι τα δικαιώματα του. Συγγνώμη!
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί, αφού μπορεί να υπάρχουν και πολλά NFTs που να σχετίζονται με το ίδιο ψηφιακό στοιχείο
Όπως και στην περίπτωση του βιβλίου που αναφέραμε πιο πάνω, ο συγγραφέας αυτός, μπορεί να αποφασίσει ότι θέλει να υπογράψει 1 βιβλίο, αυτό που σας ανήκει, δίνοντας του έτσι το προνόμιο της μοναδικότητας. Ο ίδιος συγγραφέας όμως μπορεί να αποφασίσει να υπογράψει 50 αντίτυπα του βιβλίου του και να τα δώσει σε 50 διαφορετικά άτομα. Αν ο συγγραφέας έχει αποφασίσει να υπογράψει ένα βιβλίο, αυτό το βιβλίο αποκτά κατευθείαν διαφορετική αξία από το να υπάρχουν 50 διαφορετικά υπογεγραμμένα βιβλία.
Τα blockchains, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να ρυθμίσει. Επομένως, πώς μπορούμε να εμποδίσουμε κάποιον από το να δημιουργήσει περισσότερα από ένα NFTs για να μην χάσει την αξία του αφού θα υπάρχουν 2+ στην αγορά; Σίγουρα το νέο NFT που θα δημιουργηθεί θα είναι παράνομο, αλλά χωρίς επαρκείς ρυθμίσεις, πώς μπορείτε να επιβάλετε την ιδιοκτησία σας;
Τα NFTs ήρθαν για να μείνουν;
Είτε τα αγαπάτε, είτε τα μισείτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα NFT αυξάνονται συνεχώς σε δημοτικότητα και ίσως κάποια στιγμή γίνουν τόσο δημοφιλή, ειδικά στον κόσμο του metaverse (κόσμος εικονικής πραγματικότητας) που κανείς να μην μπορεί να γλυτώσει από αυτά.
Στο μεταξύ όμως, όποιος θέλει να εμπλακεί με NFTs θα πρέπει πάντα να ξέρει τον λόγο που μπαίνει σ’ αυτό – ως δημιουργός, έμπορος ή απλώς συλλέκτης – να βεβαιωθεί ότι έχει καταλάβει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους και να ξέρει από πριν πως θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν.
Κι αν μετά από όλα αυτά είστε ακόμη περίεργοι για αυτό τον κόσμος, γιατί δεν προσπαθείτε να δημιουργήσετε το δικό σας NFT;