Ο κόσμος έχει αλλάξει δραστικά από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015. Οι περισσότερες κυβερνήσεις, υποτίθεται, πως έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν τις εκπομπές τους και να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, αλλά οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξακολουθούν να προβληματίζουν έντονα.

Το 2022, παρόλο που υιοθετήθηκαν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι αρκετά για να συμβάλουν στην προώθηση των προσπαθειών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5° Κελσίου. 

Η κλιματική αλλαγή το 2022 και τα επόμενα χρόνια, μάλιστα, αναμένεται να χειροτερέψει. Για παράδειγμα, υπάρχει 93% πιθανότητα τουλάχιστον ένα έτος τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε το 2016.

Επίσης, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο για το κλίμα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ) των Ηνωμένων Εθνών, οι πιθανότητες να ξεπεραστεί προσωρινά το όριο του 1,5° Κελσίου αυξάνονται συνεχώς από το 2015. 

Πολιτικές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Παρόλο που οι παγκόσμιες ενεργειακές και οικονομικές κρίσεις φαίνεται πως έχουν αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων, υπάρχουν ακόμα κάποιες μικρές αχτίδες ελπίδας για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Μερικά παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν το νέο αμερικανικό νομοσχέδιο και η αλλαγή κυβέρνησης στη Βραζιλία, που θα μπορούσε να αντιστρέψει την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

ΗΠΑ: Φιλόδοξο νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή

Καταρχάς, αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την οποία είχε εγκαταλείψει ο προκάτοχός του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ. Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιό της κυβέρνησης Μπάιντεν (Inflation Reduction Act) προβλέπει 370 δισ. δολάρια για την υλοποίηση του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

Με τη μεταρρύθμιση αυτή, ένας Αμερικανός θα λαμβάνει μέχρι 7.500 δολάρια σε έκπτωση φόρου για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, για την ενίσχυση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ θα επιδοτείται με το 30% του κόστους. 

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα και για τη δασοπροστασία, προκειμένου να ενισχυθεί η αντοχή των δασών απέναντι στις τεράστιες πυρκαγιές που πλήττουν τις δυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και των οποίων ο πολλαπλασιασμός συνδέεται απευθειας με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρά τον ενθουσιασμό για το μεγάλο πρόγραμμα του Μπάιντεν, διαπραγματευτές για το κλίμα υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι μια εύκολη πορεία. Ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απελευθέρωσε στην αγορά 15 εκ. βαρέλια πετρελαίου από τα λεγόμενα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.

Βραζιλία: Νέος πρόεδρος, νέα ελπίδα;

Η Βραζιλία κατέχει ένα από τα κλειδιά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: Το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ο πνεύμονας του πλανήτη, απορροφά τεράστιες ποσότητες άνθρακα.

Σε μια δραματική εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο, ο Λούλα ντα Σίλβα εκτόπισε τον ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρου – ενδεχομένως αλλάζοντας εν μία νυκτί το μέλλον του Αμαζονίου. «Η Βραζιλία είναι έτοιμη να ανακτήσει την ηγετική της θέση στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Λούλα.

Ινδία: Μεγάλες φιλοδοξίες που εμποδίζονται από τον άνθρακα

Η Ινδία είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν δημοσιεύσει επικαιροποιημένους στόχους για το κλίμα το 2022.

Υπόσχεται να μειώσει τις συνολικές προβλεπόμενες εκπομπές άνθρακα κατά 1 δισ. τόνους από τώρα έως το 2030. Σχεδιάζει, επίσης, έως το 2030, το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, το σχέδιο της Ινδίας να ξανανοίξει πάνω από 100 ανθρακωρυχεία – που είχαν θεωρηθεί οικονομικά μη βιώσιμα – θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για αυτές τις φιλοδοξίες.

Κίνα: Μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις στον άνθρακα, η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες και θέτονται απαιτητικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων η κορύφωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. 

Έχει, επίσης, μεγάλες φιλοδοξίες για την αντιμετώπιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη φύτευση δέντρων. Το Μάιο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να φυτέψει 70 δισ. δέντρα μέχρι το 2030.

Η σύνοδος κορυφής της COP27

Η ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως COP27, έγραψε ιστορία όταν οι αναπτυσσόμενες χώρες εξασφάλισαν ένα νέο ταμείο για τη στήριξη των θυμάτων των κλιματικών καταστροφών. 

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος εξέφρασαν έντονη απογοήτευση για τα αποτελέσματα της COP27, καθώς οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να καταλήξουν σε μια πιο φιλόδοξη συμφωνία από αυτή που συμφωνήθηκε στη COP της Γλασκώβης πέρυσι. Οι κυβερνήσεις δεν συμφώνησαν σε συγκεκριμένα άμεσα και ριζικά μέτρα και δεσμεύσεις, όπως η αναγκαία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

TAGS:#SOCIETY
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα