Πρόσφατα, έφυγε από τη ζωή η 21χρονη Έμμα εξαιτίας ενός ανεύθυνου 26χρονου, που βγήκε στο δρόμο με το αυτοκίνητο, χωρίς όμως να έχει δίπλωμα. Έκτοτε, προκύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία για το τραγικό γεγονός.

Την χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητο. Είχε χάσει παντελώς τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Ο ένοχος ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς της, ενώ υποστήριξε πως αν η Έμμα είχε περάσει από τη διάβαση, τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Αν υπήρχε ανώτατο όριο στο θράσος και στο victim blaming, θα ήταν αυτή του η δήλωση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν αμέτρητα σχόλια περί ανευθυνότητας, περί εγκληματικής αμέλειας και άγνοιας, περί οδήγησης χωρίς δίπλωμα, καθώς και περί του αδιάβλητου στις εξετάσεις οδήγησης, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου γύρω από αυτό το θέμα.

Η Έμμα δεν ήταν η πρώτη

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορούν όλα να ανατραπούν. Δεν πρόσεξε το φανάρι, δεν πάτησε εγκαίρως φρένο, δεν ασχολήθηκε με το όριο ταχύτητας, δεν έδωσε προτεραιότητα όταν έπρεπε. Το κακό με τα αυτοκίνητα, είναι ότι όσο μεγάλη ασφάλεια παρέχουν από άποψη μετακίνησης, άλλο τόσο μπορούν να μετατραπούν σε φονικό όπλο στα χέρια ανεύθυνων και αδιάφορων οδηγών. Και, φυσικά, αλίμονο σε όποιον ή όποια βρεθεί μπροστά τους την ώρα που προσπαθούν (μάταια) να ελέγξουν το όχημα.

Η Έμμα δεν ήταν η μοναδική που έχασε τη ζωή της από τα χέρια ενός τέτοιου ανθρώπου. Στις 24 Νοεμβρίου και ώρα 5:40, ένας πεζός επιχείρησε να διασχίσει το δρόμο στη λεωφόρο Μεσογείων (Αττικής). Τότε, ένα διερχόμενο αυτοκίνητο τον παρέσυρε, προκαλώντας το θάνατό του. Μάλιστα, η σύγκρουση ήταν τόσο έντονη, που ο πεζός εκτινάχθηκε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει ακόμη ένα αυτοκίνητο που έτυχε να διασχίζει το δρόμο. 

Ακόμη, πριν λίγες μέρες, ένα 14χρονο κορίτσι κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε σοβαρή κατάσταση, αφότου παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 43χρονος, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από το συμβάν. 

Η υπαιτιότητα

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο και τόσο ακαριαία, επικρατεί ένα μούδιασμα. Αρχικά, στην οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων και έπειτα, με τη γνωστοποίηση της είδησης, το μούδιασμα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Εντούτοις, τις περισσότερες φορές είναι μια στιγμιαία παράλυση, η οποία μάλλον δεν είναι αρκετή για να ταρακουνήσει συλλήβδην το κοινωνικό σύνολο. Αφού, όμως, περάσει το πρώτο μούδιασμα και γίνει αντιληπτό το μέγεθος της τραγωδίας, μοιραία ακολουθεί η ανάγκη απόδοσης ευθυνών.

Η εύκολη απάντηση είναι πως ευθύνεται ο ανεύθυνος «οδηγός». Αδιαμφισβήτητα, οι πράξεις του προκαλούν τον θάνατο ή τη βλάβη ενός ανθρώπου, επομένως πρέπει να απολογηθεί στη δικαιοσύνη και, ενδεχομένως, να εκτίσει την ποινή που του αναλογεί. Ωστόσο, αν αναζητήσουμε λίγο βαθύτερα, ίσως προκύψουν κι άλλα «αγκάθια» σε σχέση με τα τροχαία ατυχήματα. Αν μη τι άλλο, τα τροχαία ως είδηση, είναι αρκετά διαδεδομένα. Καθημερινά αυτοκίνητα εκτρέπονται, εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα, καρφώνονται σε δέντρα και παρασύρουν πεζούς. 

Καταρχάς, είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί το αδιάβλητο στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης. Εν έτει 2022 –εντός ολίγου 2023– είναι επιεικώς απαράδεκτο να εφαρμόζεται το περιβόητο «λάδωμα» προς τους εξεταστές, ώστε να αποκτηθεί αναίμακτα το πολυπόθητο δίπλωμα οδήγησης. Είναι ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίζει την αξιοκρατική απόκτηση διπλώματος, εφαρμόζοντας σοβαρές ποινές στην περίπτωση που κάποιος εξεταστής χρηματιστεί για να προσφέρει απλόχερα διπλώματα. Επιπρόσθετα, δεν τηρείται πάντα ο Κώδικας Οδικής κυκλοφορίας, ούτε τηρούνται θεμελιώδεις κανονισμοί, βάσει των οποίων απαγορεύεται ρητά η οδήγηση υπό τη επήρεια αλκοόλ.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα