Τα τελευταία δύο χρόνια “Ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του” είναι το θέμα που ακούμε κάθε φορά που ανοίγουμε την τηλεόραση, διαβάσουμε άρθρα ή βρισκόμαστε με φίλους.

Και μπορεί ο ιατρικός και ο επιχειρηματικός κλάδος να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων όταν αναφερόμαστε σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από τις αλλεπάλληλες καραντίνες, όμως, και οι τέχνες βρίσκονται ανάμεσα σ’ αυτούς που υπέστην τεράστια ζημιά μέσα στον κορωνοϊό.

Δύο κορίτσια, η Κατερίνα Πατσαλίδου και η Μικαέλλα Μελανίδου – πηγαίνοντας κόντρα στις καταστάσεις και στην μαυρίλα του 2020 – αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία online πλατφόρμα τέχνης όπου καλλιτέχνες θα μπορούσαν να παρουσιάσουν την δουλειά τους μέσω online exhibitions και να πουλήσουν τα έργα τους online μέσω του Visual Space

Κάπως έτσι, τα δύο αυτά κορίτσια έδωσαν την ευκαιρία σε δεκάδες νέους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο να παραμείνουν παραγωγικοί μέσα στην πανδημία, να μοιραστούν την δουλειά τους με τον κόσμο και να συνεχίσουν να ζουν από αυτήν. Έδωσαν επίσης την ευκαιρία σε όλους τους art-lovers να αποκτήσουν original κομμάτια τέχνης σε προσιτές τιμές. 

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Ήταν Μάρτιος του 2020, και η πανδημία είχε ξεκινήσει να απλώνεται σε όλη την υφήλιο. Η Κατερίνα και η Μικαέλλα – η μία βρισκόταν στην Αγγλία και η άλλη στην Κύπρο – καταλαβαίνουν ότι ο πρώτος τομέας που θα πληγεί αν επεκταθεί όλο αυτό είναι οι τέχνες.

Οι καλλιτέχες δεν θα μπορούν να παρουσιάσουν την δουλειά τους στον κόσμο και πολλοί θα παρέμεναν άνεργοι. Κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα για το visual space. Αποφάσισαν λοιπόν να ανοίξουν έναν online χώρο όπου θα έδινε την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να παραμείνουν ενεργοί μέσα σε όλο αυτό.

Είδαν ότι όλο αυτό μπορεί τελικά να είναι και μια ευκαιρία να στήσουν κάτι δικό τους με μικρότερο κόστος, η προσβασιμότητα θα ήταν πολύ πιο εύκολη – με ένα απλό κλικ – και θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Δεν έμειναν όμως εκεί.

Είδαν και κατάλαβαν ότι τα social media θα λειτουργούσαν ως κέντρο βοήθειας για πολλούς καλλιτέχνες και αποφάσισαν να τα εκμεταλλευτούν.

Μέσω των socials τους έχτισαν μια σχέση με το κοινό τους, έδωσαν την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους και την δουλειά τους με το κοινό και εκμεταλλεύτηκαν όλα benefits που μπορούν να σου προσφέρουν τα socials αν τα διαχειριστείς σωστά.

Start taking everything back – Φανή Αγησιλάου

Ενώ η αρχική ιδέα ήταν η πλατφόρμα αυτή να υποστηρίζει μόνο online exhibitions, είδαν ότι αν έδιναν στον κόσμο την ευκαιρία να αγόραζε τα εκθεσιακά κομμάτια, θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες κέρδους, η προσβασιμότητα του κόσμου σε έργα τέχνης θα γινόταν πολύ πιο εύκολη και θα έδιναν την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να συνεχίσουν να ζουν από αυτό.

Επίσης, ήταν η ευκαιρία να συστήσουν στο κυπριακό κοινό μια απόλυτα πρωτοποριακή ιδέα, αφού κάτι τέτοιο δεν υπήρχε μέχρι τότε στην Κύπρο.

Δεν απέκλεισαν όμως την ιδέα να κάνουν και δια ζώσης εκθέσεις όπου το κυπριακό κοινό θα είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα εκθεσιακά έργα τέχνης και να τα αγοράσει.

Το σήμερα

Η πανδημία στάθηκε ως αφορμή για να ωθήσει τον κόσμο της τέχνης στη νέα, virtual εποχή του.

Ενώ η αγορά έχει ανοίξει και ο κόσμος της τέχνης έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί live galleries και εκθέσεις, είναι πολλοί εκείνοι που συνεχίζουν να ενημερώνονται για τα νέα έργα τέχνης και να αγοράζουν online αφού η ευκολία της προσβασιμότητας, τους δίνει την ευκαιρία να είναι μέρος του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι από την άνεση του σπιτιού τους.

Είναι, όμως, πολλοί και εκείνοι που θέλουν επιτέλους μετά από δύο χρόνια απομόνωσης και virtual reality, να αποκτήσουν ξανά την επαφή τους με τον κόσμο, να δουν live τα καλλιτεχνικά exhibitions και να γίνουν μέρος μια μεγάλης και συλλογικής προσπάθειας στήριξης νέων καλλιτεχνών.

Γι’ αυτό και το Visual Space αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πρώτη του live έκθεση, με τίτλο: «Κοιτάζοντας Πίσω για να Προχωρήσουμε Μπροστά» στις 29 Απριλίου στην Παλιά Αγορά Παλουριώτισσας στην Λευκωσία.

Ο κόσμος θα μπορέσει να παρακολουθήσει την έκθεση από τις 17.00 μέχρι τις 22:00 και θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα νέα έργα τέχνης των:

  1. Άνδρεα Χριστοδουλίδη
  2. Άννα-Μαρία Χατζηγαβριήλ
  3. Arnau Casas
  4. Ελπίδα Φραγκεσκίδου
  5. Φανή Αγησιλάου
  6. Γιώργος Γεωργίου
  7. Ιάκωβος Λοΐζου
  8. Kora Moya-Rojo
  9. Παναγιώτης Σταύρου
  10. Στέλλα Ίσσα

Και εφόσον όλο το visual space γεννήθηκε και εδραιώθηκε μέσα στο 2020 και την πανδημία, δεν θα μπορούσε και η πρώτη του έκθεση να έχει ως θέμα της την χρονιά αυτή.

H έκθεση αυτή αναμένεται να αναδείξει σημαντικά ζητήματα από όσα συνέβησαν από το 2020 και μετά. Κοιτάζοντας πίσω σε αυτές τις στιγμές και μη ξεχνώντας τα όσα μας έφεραν εδώ, προσπαθούμε ο καθένας από εμάς αλλά και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Μία έκθεση που ανυπομονούμε να δούμε και πιστεύουμε ότι θα φέρει μια νέα πνοή στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα