Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξή της για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αποφασίζοντας τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης τον Ιούνιο του 2025 με σκοπό την προώθηση της λύσης των δύο κρατών. Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε με 157 ψήφους υπέρ, 8 κατά (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ουγγαρία) και 7 αποχές, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Η Γενική Συνέλευση «επαναβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξή της, βάσει του διεθνούς δικαίου, στη λύση που προβλέπει πως θα υπάρχουν δυο κράτη, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχουν πλάι-πλάι, με ειρήνη και ασφάλεια, με αναγνωρισμένα σύνορα, στη βάση των προ του 1967 συνόρων». Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη για «αξιόπιστες διαπραγματεύσεις» στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Εγγύς Ανατολή, και αποφασίστηκε να συγκληθεί τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη «διεθνής διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος της Παλαιστίνης και την εφαρμογή της λύσης των δυο κρατών», η οποία θα συμπροεδρεύεται από τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία.

Η Γενική Συνέλευση καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργήσουν «με υπεύθυνο τρόπο» για την ανατροπή «των αρνητικών τάσεων», συμπεριλαμβανομένων «όλων των μέτρων που λαμβάνονται επί του πεδίου και αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο». Επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη «να πραγματωθούν τα απαράγραπτα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», κυρίως «της αυτοδιάθεσης» και της «δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους».

Η Γενική Συνέλευση παραπέμπει στις πρόσφατες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ζητώντας από το Ισραήλ να «τερματίσει την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη το συντομότερο» και να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα. Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών – Δυτική Όχθη, ανατολική Ιερουσαλήμ, Λωρίδα της Γάζας – είναι κατεχόμενα.

Παρά την απόφαση του Ισραήλ να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, συνεχίζει να θεωρείται δύναμη κατοχής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, από τον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1967. Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, σχολίασε πριν από την ψηφοφορία ότι «το παλαιστινιακό ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα του ΟΗΕ από ιδρύσεώς του και παραμένει κρίσιμη δοκιμασία για την αξιοπιστία και το κύρος του».

Η απόφαση του 1947 από τη Γενική Συνέλευση για τη διαίρεση της Παλαιστίνης, που τότε ήταν υπό βρετανική εντολή, προέβλεπε τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, ενός αραβικού και ενός εβραϊκού, και μιας διεθνούς ζώνης γύρω από τα Ιεροσόλυμα. Ωστόσο, μόνο το κράτος του Ισραήλ ανακηρύχθηκε την 14η Μαΐου 1948, γεγονός που οδήγησε σε πόλεμο μεταξύ του νέου κράτους και των αραβικών χωρών.

Ο κ. Μανσούρ δήλωσε: «Η κατοχή πρέπει να τερματιστεί», καταγγέλλοντας την ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι επιδιώκει «να καταστρέψει και να διώξει τον πληθυσμό για να προσαρτήσει τη γη». «Αυτό καταδικάζει τον παλαιστινιακό λαό, τον ισραηλινό λαό και την περιοχή μας σε αλληλουχία πολέμων που μπορεί και πρέπει να αποτραπούν».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα