Ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς, μαθητής, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 1985. Ο δολοφόνος του, ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας συνελήφθη το 1989, αλλά σύντομα η φυλάκιση αντικαταστάθηκε από περιοριστικούς όρους.
Ο Αθανάσιος Μελίστας, 27χρονος τότε αστυνομικός, πυροβόλησε τον νεαρό Μιχάλη Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση 20 μέτρων, ενώ εκείνος έτρεχε μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων.
Το χρονικό της δολοφονίας του Μιχάλη
Μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 1985, μία ομάδα των ΜΑΤ σταμάτησε για φαγητό στα Εξάρχεια. Νεαροί περαστικοί ειρωνεύτηκαν τους αστυνομικούς, και σύντομα στο σημείο κατέφθασαν ενισχύσεις. Οι διαδηλωτές αυξήθηκαν και ξέσπασαν επεισόδια που εξαπλώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια αυτών, διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ σε αστυνομική κλούβα, όπου βρισκόταν και ο Μελίστας. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια απομακρύνθηκαν τρέχοντας προς την πλατεία Εξαρχείων. Στη διασταύρωση των οδών Στουρνάρη και Μπόταση, ο Μελίστας πυροβόλησε πισώπλατα τον Καλτεζά, με τη σφαίρα να τον βρίσκει στο κεφάλι. Παρά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Οι φίλοι και συμμαθητές του Μιχάλη τον περιέγραψαν ως «ένα σκληρό παιδί, έναν ροκά, που συμπαθούσε τους οργισμένους και αμφισβητίες νέους».
Μετά τη δολοφονία
Η είδηση προκάλεσε έκρηξη οργής στην Αθήνα. Διαδηλωτές κατέλαβαν το παλιό Χημείο στην οδό Σόλωνος και το Πολυτεχνείο. Η Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου, με επικεφαλής τον πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλο, έδωσε άδεια στην αστυνομία να εισέλθει στο Χημείο, όπου συνελήφθησαν 37 άτομα. Ήταν η πρώτη άρση ασύλου από την καθιέρωσή του το 1982.
Η υπόθεση προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις. Οι υπουργοί Μένιος Κουτσόγιωργας και Θανάσης Τσούρας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές από τον τότε πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου.
Στις 26 Νοεμβρίου 1985, η οργάνωση «17 Νοέμβρη» αντέδρασε με βομβιστική επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ στην Καισαριανή, σκοτώνοντας τον αρχιφύλακα Νίκο Γεωργακόπουλο και τραυματίζοντας 14 αστυνομικούς.
Η δίκη και η αθώωση του Μελίστα
Ο Μελίστας κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση εν βρασμώ ψυχής και υπέρβαση των ορίων της άμυνας. Το 1988 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 2,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Συνήγορός του ήταν ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ενώ πολιτική αγωγή ανέλαβαν οι Νίκος Κωνσταντόπουλος και Φώτης Κουβέλης. Μετά από αντιδράσεις για την επιείκεια της ποινής, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την εκτέλεση της ποινής. Ο Μελίστας συνελήφθη το 1989, αλλά σύντομα η φυλάκιση αντικαταστάθηκε από περιοριστικούς όρους.
Στις 26 Ιανουαρίου 1990, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αθώωσε τον Μελίστα με ψήφους 6-1, αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικά λόγω φόβου και ταραχής.
Η αντίδραση του Μάνου Χατζηδάκι
Ο Μάνος Χατζηδάκις σχολίασε την απόφαση:
«Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων, που πετάει μολότοφ, κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό, που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού. Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότοφ. Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί. Ό,τι και αν έχει γίνει, όπως και αν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα, που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει ακόμη διαφθαρεί, όπως εμείς.»
Με πληροφορίες από την ERT