Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με παρουσία του Κ. Μητσοτάκη. Στην Κύπρο βρίσκεται και ο Ερντογάν για τις παρελάσεις και τις στρατιωτικές επιδείξεις της τουρκικής πλευράς.
Στην Κύπρο θα παρευρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συμβολική επίσκεψη για την εκδήλωση μνήμης των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός θα παραστεί σε ανάλογη εκδήλωση μνήμης. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Έπειτα από κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου στις 19:45 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στις 20:30.
Σε ανάρτηση το X ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος»”.
Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος». pic.twitter.com/pVKtL9NTO9
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 20, 2024
Παράλληλα, οι εκδηλώσεις από την τουρκική πλευρά ξεκίνησαν από το πρωί του Σαββάτου, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ να καταθέτουν στεφάνι στη Λευκωσία. Επρόκειτο να υπογράψουν το βιβλίο των επισκεπτών και να εκφωνήσουν ομιλίες, ενώ θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και στρατιωτικές επιδείξεις στα κατεχόμενα, με 50 πλοία και μαχητικά F-16. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατέθεσε ψήφισμα την Πέμπτη, με σκοπό τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Turkey will hold a 50 ship naval parade in commemoration of 50th anniversary of the Turkish military intervention in Cyprus, which divided the island.
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) July 19, 2024
The promo ends with a painting which shows Mehmed the Conquerer’s entrance to Constantinople
pic.twitter.com/qz2cgjDYN2
Στην Κύπρο ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης
Στο νησί παρευρέθηκαν και οι πολιτικοί ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος κατέφτασε την Παρασκευή, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη. Ακόμα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Γεώργιο και τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλειο Πάλμα. Επρόκειτο να ακολουθήσουν συναντήσεις με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου και τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.
Ο Σ. Κασσελάκης αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα των Αγνοουμένων, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα των ευρύτερων σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, υπό την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους – μέλους της Ε.Ε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, θα στηρίξουμε χωρίς ενδοιασμούς την ενσωμάτωση του Κυπριακού στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες και σε σχέση με τους αγνοούμενους», επισήμανε.
Ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε επίσης λόγο για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Είναι χρέος μας να συνεργαστούμε για να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρώ ότι αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Γνωρίζω την ποιότητά σου ως ευρωβουλευτή από τα χρόνια της θητείας σου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη συνεργασία που ανέπτυξες με τους Κύπριους συναδέλφους σου και τις παρεμβάσεις σου στα θέματα του Κυπριακού», είπε στον Ν. Ανδρουλάκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Συζήτησαν κατ’ ιδίαν τις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό, αλλά και ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.
Τι δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή κάνει λόγο για τις “ασήκωτες οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή”. Παραλλήλισε την εισβολή στην Κύπρο με εκείνη στην Ουκρανία και ανέφερε πως επρόκειτο για παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η πεντηκοστή επέτειος από τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής προσφέρεται για συλλογικό εθνικό προβληματισμό. Προσφέρονται όχι μόνο για εξαγωγή διδαγμάτων αλλά και για επαναβεβαίωση αρχών, αξιών και θέσεων σε σχέση με τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου τμήματος της επικράτειας ενός ανεξάρτητου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μισό αιώνα μετά, συνεχίζουν να είναι ασήκωτες οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή, αλλά και όλων αυτών που επιτρέπουν τη συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου διά της βίας. Όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Ουκρανία όπου ορθώς η διεθνής κοινότητα αντιδρά, συνέβησαν στην Ευρωπαϊκή Κύπρο πριν 50 χρόνια με τις συνέπειες να συνεχίζουν να παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Συνέπειες και πράξεις που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αδιαμφισβήτητη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, που υποχρεούνται να ζουν στην ίδια τους την πατρίδα αποστερούμενοι βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Μιλώντας για τη λύση του κυπριακού, ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε: “Μόνο μια διαρκής και βιώσιμη λύση του κυπριακού θα αποκαταστήσει τις βασικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους ανεξαίρετα τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου. Είναι ακριβώς μέσα από αυτή την συλλογιστική που από την πρώτη ημέρα εκλογής μου στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχω θέσει ως ύψιστο στόχο την επίλυση του κυπριακού και την άρση των συνεπειών της τουρκικής εισβολής.
Σε πλήρη και αγαστή συνεργασία και με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησης μου να παρευρεθεί στην Κύπρο στις εκδηλώσεις καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος στην Κύπρο, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά από Έλληνα πρωθυπουργό αυτά τα 50 χρόνια. Εργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη το συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον.”
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας λέγοντας: “Αναμφίβολα η αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς μάς προβληματίζει και μάς δυσκολεύει αλλά δεν μας αποθαρρύνει γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τον προορισμό μας, έχουμε πίστη στην αξία των επιχειρημάτων μας, έχουμε την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να πετύχουμε”