Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα σκυλιά, παρά τη συγκέντρωση 40.000 υπογραφών και την αντίθεση περισσότερων από 100 οργανώσεων. Ακτιβιστές αναφέρουν ήδη περισυλλογές σκύλων και μεταφορά τους σε στρατόπεδα θανάτου, καθώς και μαζικές δηλητηριάσεις με φόλες.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι θα εγκρίνει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα σκυλιά πριν από την Τρίτη, ημέρα που το Κοινοβούλιο ξεκινάει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις.
Το στοιχείο που προκάλεσε τις αντιδράσεις ήταν το άρθρο 5, το οποίο επιτρέπει την ευθανασία αδέσποτων σκύλων. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για εξαίρεση της διάταξης. Τα άρρωστα σκυλιά, οι απαγορευμένες ράτσες και τα σκυλιά με αναπηρία θα «ευθανατιστούν».
The biggest series of animal rights protests ever seen are now taking place across Turkey 🇹🇷 in opposition to Government plans for a mass slaughter of street dogs & cats #Turkey pic.twitter.com/tCHuwIaPGO
— dominic dyer (@domdyer70) July 28, 2024
Η πρόταση νόμου απαιτεί από τους δήμους να συλλέγουν τα αδέσποτα σκυλιά και να τα στεγάζουν σε καταφύγια. Ωστόσο, μόνο 298 από τους 1.403 δήμους διαθέτουν καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 105.000 σκύλους, ενώ ο συνολικός πληθυσμός των αδέσποτων είναι περίπου 4 εκατομμύρια. Ο νόμος ορίζει το 2028 ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της κατασκευής των καταφυγίων, χωρίς να προβλέπει τι θα γίνει με τα σκυλιά που θα απομακρυνθούν από τους δρόμους μέχρι τότε.
Πριν από την ψηφοφορία, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων οργάνωσαν πολυάριθμες διαμαρτυρίες τόσο σε εγχώριες όσο και σε διεθνείς πόλεις, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε πόλεις όπως η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Άμστερνταμ. Στην Τουρκία, ορισμένοι ακτιβιστές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν το νομοσχέδιο αυτό είναι “μόνο η αρχή” για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων σκύλων. Κάλεσε διάσημους, φιλοζωικές οργανώσεις και δημοσιογράφους που αντέδρασαν έντονα, να συμμετάσχουν σε εκστρατεία “υιοθεσίας αδέσποτων σκύλων”, ώστε να μη βρίσκονται οι σκύλοι στους δρόμους.
Σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Εκατομμύρια χρήστες κοινωνικών δικτύων κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, με σχεδόν 40.000 υπογραφές σε αναφορά και περισσότερες από 100 οργανώσεις να υπογράφουν ανοιχτή επιστολή κατά του νομοσχεδίου. Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων προειδοποιούν ότι τα υπερπλήρη καταφύγια είναι ακατάλληλα και ότι η προσθήκη περισσότερων σκύλων μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικές συμπεριφορές και μαζικές σφαγές λόγω έλλειψης επαρκούς εποπτείας. Ήδη αναφέρονται περισυλλογές σκύλων και μεταφορά τους σε στρατόπεδα θανάτου, ενώ σε κάποιες περιοχές υπήρξαν μαζικές δηλητηριάσεις ζώων με φόλες.
Stray dogs now being dragged of the streets in Turkey to face death, we must keep fighting this ignorance & cruelty #Turkey pic.twitter.com/WdO7ucAbqO
— dominic dyer (@domdyer70) July 30, 2024
Το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ασκεί πίεση στην αντιπολίτευση – με ποιον τρόπο;
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ozgur Ozel, και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM), δήλωσαν ότι οι δήμοι τους δεν θα επιβάλουν τον νόμο. Εννέα επαρχιακοί δήμοι στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, με κουρδική πλειονότητα, ανήκουν στο DEM.
#Turkish President visits main opposition party quarters for first time in 18 years
— APA News Agency (@APA_English) June 11, 2024
For the first time in 18 years, #Erdogan on Tuesday visited the headquarters of the main opposition Republican People's Party (#CHP), where he will hold talks with leader Ozgur Ozel. #turkiye pic.twitter.com/Yj7JhTXW9H
Το CHP σχεδιάζει να παραπέμψει το νομοσχέδιο στο συνταγματικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον νόμο για να αυξήσει την πίεση στους δήμους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το νέο νόμο, δημοτικοί υπάλληλοι που δεν εκπληρώνουν τις ευθύνες τους μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών. Τα περισσότερα αστικά κέντρα με έντονο πρόβλημα αδέσποτων σκύλων ελέγχονται από δημάρχους του CHP.
Βουλευτής του CHP κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον νόμο ως εργαλείο εκδίκησης κατά των δήμων της αντιπολίτευσης, μετά την ιστορική ήττα του AKP στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, όπου έχασε σημαντικές μητροπόλεις όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.
Πίεση στους δήμους της Τουρκίας
Παράλληλα, η κυβέρνηση πιέζει τους δήμους να εισπράξουν απλήρωτες οφειλές κοινωνικής ασφάλισης που έχουν συσσωρευτεί για δεκαετίες, κυρίως από προηγούμενες διοικήσεις του AKP. Η Άγκυρα, η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη, που ελέγχονται από δημάρχους του CHP, έχουν τα υψηλότερα χρέη, που συνολικά ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ένας από τους κορυφαίους αντιπάλους του Ερντογάν, επέκρινε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι επιβάλλει ένα υπερβολικό βάρος και υψηλή ευθύνη στους δήμους. Η έγκριση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση αυξάνει τις πιέσεις στους δήμους, προκαλώντας αντιδράσεις και ανησυχίες για την εφαρμογή και τις συνέπειες του νέου νόμου.
CHP begins Istanbul election bid, backs Imamogluhttps://t.co/9ZXUlZLCAW pic.twitter.com/gMyMe3z0pD
— CumhuriyetDaily (@DailyCumhuriyet) January 5, 2024