Νομοσχέδιο Ψυχικής Υγείας

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία.

Το άρθρο 65 «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία- Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 56 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 71 ν. 4931/2022», ψηφίστηκε από 158 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές.

Το άρθρο 20 «Σύσταση Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – Προσθήκη άρθρου 11Β στον ν. 2716/1999», ψηφίστηκε από 159 βουλευτές, ενώ 75 βουλευτές δήλωσαν «κατά» και 63 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Πάνω από 150 σωματεία και φορείς από τον χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης προειδοποίησαν για ένα “επικίνδυνο” και “αντιεπιστημονικό” νομοσχέδιο και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις με αίτημα την απόσυρσή του. Οι κίνδυνοι που είχαν επισημανθεί από εργαζόμενους στον χώρο ήταν η εξής:

  • προωθείται το κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας (ΨΝΑ “Δαφνί” και ΨΝΘ),
  • αποσαθρώνεται το ευρύ δίκτυο δομών απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ κ.α.),
  • καταργούνται θεραπευτικά προγράμματα στον τομέα της απεξάρτησης, που έχουν αποδείξει επί σειρά ετών την αποτελεσματικότητά τους
  • ιατρικοποιούνται κοινωνικά φαινόμενα, όπως η παραβατικότητα των ανηλίκων
  • ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας

Ως «μια από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία της ψυχικής υγείας» χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Α. Παναγιωτόπουλος:

«Η 30η Ιουλίου 2024 θα καταγραφεί ως μια από τις πιο σκοτεινές μέρες στην ιστορία της ψυχικής υγείας, της απεξάρτησης και γενικώς του ΕΣΥ στη χώρα μας. Οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπερψήφισαν, μόνον αυτοί, τον «νόμο Βαρτζόπουλου», μια αντιεπιστημονική, αντικοινωνική και ανάλγητη αντιμεταρρύθμιση».

Στη δευτερολογία του δήλωσε μεταξύ άλλων πως είναι «ένας νόμος στυγνού κοινωνικού αποκλεισμού, που, ενώ ευαγγελίζεται το αντίθετο, θα περιθωριοποιήσει τους ψυχικά ασθενείς, δεν προσβλέπει στην απεξάρτηση, αλλά στη διαχείρισή της εξάρτησης, οδηγώντας όσους από αυτές τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας μπορούν, στον ιδιωτικό τομέα».

Νομοσχέδιο ψυχικής υγείας

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Δύο τροπολογίες του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» προβλέπουν τη δημιουργία πιλοτικού προγράμματος ψηφιακής εκπαίδευσης για άτομα άνω των 65 ετών και ΑμεΑ, καθώς και την παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία στην Ηλεία. Αυτό το νομοσχέδιο είναι πλέον νόμος του κράτους.

  • Πιλοτικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ενδυνάμωσης

Η πρώτη τροπολογία προβλέπει ένα πιλοτικό πρόγραμμα αξίας 5,7 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση 3.600 ατόμων άνω των 65 ετών και 2.800 Ατόμων με Αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%. Το πρόγραμμα στοχεύει να εξοικειώσει τις πληθυσμιακές ομάδες με νέες τεχνολογίες, κυρίως στην ψηφιακή πληροφόρηση, επικοινωνία μέσω ψηφιακών εφαρμογών, ηλεκτρονικές πληρωμές και χρήση διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί σε περίπου 200 Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης και 80 Κόμβους ΑμεΑ σε επιλεγμένους δήμους της χώρας, με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι φορείς υλοποίησης θα είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις ΑΜΚΕ (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ).

  • Παράταση Συμβάσεων Έκτακτου Προσωπικού

Η δεύτερη τροπολογία παρατείνει τις συμβάσεις εργασίας του επικουρικού προσωπικού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εργάζεται στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Κοινωνικής Φροντίδας και Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία Λεχαινών, στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, για 18 μήνες, έως τον Μάρτιο του 2026.

Η παράταση των 34 συμβάσεων προσωπικού αποσκοπεί στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Στεγών, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδος, για τη στελέχωση των υπηρεσιών αποϊδρυματοποίησης.

  • Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Ηλεία

Σήμερα, στον Νομό Ηλείας λειτουργούν τέσσερις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με συνολικά 16 φιλοξενούμενους. Μία Στέγη βρίσκεται στα Λεχαινά, τρεις στη Βάρδα Ηλείας, ενώ μια πέμπτη Στέγη θα εγκαινιαστεί σύντομα στην περιοχή της Βάρδας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα