Παρά τις ισχυρές εισαγγελικές προτάσεις, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για τη δικαιοσύνη και το οργανωμένο έγκλημα.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε την αθώωση των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, λόγω αμφιβολιών. Ο πρώτος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος με ψήφους 5-2 (μειοψήφησε ο πρόεδρος και μια τακτική δικαστής) και ο δεύτερος με ψήφους 6-1 (μειοψήφησε η ίδια δικαστής).
Οι κατηγορούμενοι, αδέρφια 41 και 49 ετών, ξέσπασαν σε κλάματα και αγκαλιάστηκαν όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Κάθονταν ανάμεσα σε αστυνομικούς με κουκούλες και βαρύ οπλισμό. Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη, με πλήθος δημοσιογράφων και συνεργείων ΜΜΕ από Ελλάδα και εξωτερικό να καλύπτουν τη δίκη.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει στις 29/07 την ενοχή των δύο αδελφών, τονίζοντας ότι η δολοφονία σχετίζεται με την επαγγελματική δραστηριότητα του Καραϊβάζ ως αστυνομικός συντάκτης και τις αποκαλύψεις που σχεδίαζε να κάνει για το οργανωμένο έγκλημα: «Θα ξεκινήσω από το τέλος. Οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την ανθρωποκτονία. Η πρόταση είναι καταδικαστική», ήταν τα πρώτα λόγια της προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Δήλωσε επίσης πως: «Ο Καραϊβάζ ήταν για πολλά χρόνια αστυνομικός συντάκτης και είχε πληροφορίες για τη διάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων. Από τα τελευταία άρθρα του προκύπτει ότι είχε σκοπό να κάνει αποκαλύψεις. Ίσως εκεί είναι το κίνητρο της δολοφονίας, όμως δεν υπάρχει άλλο στοιχείο πέρα από αυτό».
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η δολοφονία είχε οργανωθεί προσεκτικά και οι δράστες είχαν συνεργό που τους ενημέρωσε για την άφιξη του Καραϊβάζ στο σπίτι του. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν την πρόθεση να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία την προηγούμενη μέρα, αλλά λόγω αλλαγής στο πρόγραμμα του θύματος, το έκαναν την επόμενη.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι τα κινητά των κατηγορουμένων είχαν «παύση ενεργητικής δραστηριότητας» την ώρα της δολοφονίας, κάτι που η υπεράσπιση αμφισβήτησε, παρουσιάζοντας τεχνικές εκθέσεις που έδειχναν χρήση δεδομένων ίντερνετ εκείνη την ώρα. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν δύο τεχνικές εκθέσεις πραγματογνώμονα, σύμφωνα με τις οποίες η παύση αφορά μόνο τις τηλεφωνικές κλήσεις και όχι τη χρήση δεδομένων ίντερνετ που φαίνεται να κάνουν οι κατηγορούμενοι στο Κερατσίνι την ώρα της δολοφονίας του Καραϊβάζ στον Άλιμο. Η εισαγγελέας σχολίασε: «Θα μπορούσαν να αφήσουν πίσω τα κινητά και άλλο άτομο να κάνει χρήση κατ’ εντολή τους».
Ο πρώτος αδερφός είχε υποστηρίξει πως βρέθηκε στον Άλιμο με το λευκό βαν της εταιρείας του για να μοιράσει διαφημιστικά φυλλάδια, μαζί με τον τότε ανήλικο ανιψιό του. Όμως η εισαγγελέας είπε είχε καταρρίψει τον ισχυρισμό του: «Στην ατζέντα του, η καταγραφή για τα φυλλάδια τη συγκεκριμένη μέρα έγινε πρόχειρα και με άλλο γραφικό χαρακτήρα», είπε.
Συνέχισε λέγοντας: «Υπάλληλος της εταιρείας, που ήταν πρόθυμη να τον βοηθήσει, ζήτησε από τον ανιψιό του να βγει στα κανάλια. Είναι θλιβερό ότι έβαλαν ένα παιδί να πει ψέματα».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η υπεράσπιση ανέφερε επίσης ότι στη δικογραφία περιλήφθησαν πλάνα από λίγες κάμερες σε σχέση με όσες εξετάστηκαν, δημιουργώντας κενό στην παρακολούθηση της διαφυγής των δραστών. Ωστόσο, η εισαγγελέας θεώρησε αξιόπιστη την κατάθεση του αστυνομικού που είχε εξετάσει το θέμα.
«Θεωρώ ότι η κατηγορία αποδείχτηκε χωρίς αμφιβολία. Είναι οι δράστες της ανθρωποκτονίας», είπε τελικά η εισαγγελέας, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σωματότυπο των κατηγορούμενων: «Ο Σ. ήταν στο βαν και ο Γ. ήταν αυτός που πυροβόλησε», δήλωσε. «Προτείνω να κηρυχθούν ένοχοι».
Παρά την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση των κατηγορουμένων, κρίνοντας ότι οι ενδείξεις δεν ήταν επαρκείς για την καταδίκη τους.