Η άνοδος του Björn Höcke και του AfD στη Θουριγγία σηματοδοτεί μια ιστορική ακροδεξιά νίκη στη Γερμανία. Ο Höcke έχει απασχολήσει στο παρελθόν εξαιτίας των νεοναζιστικών δεσμών του και την άρνηση του Ολοκαυτώματος, ενώ βάσει δικαστικής απόφασης μπορεί να χαρακτηριστεί νόμιμα ως “φασίστας”.
Η ακροδεξιά παράταξη AfD, υπό την ηγεσία του Björn Höcke, σημείωσε μια ανησυχητική νίκη για την πολιτική σκηνή της Γερμανίας στις εκλογές της Κυριακής (01/09) στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας. Γίνεται λόγος για μια κομβική νίκη για την ιστορία της χώρας, καθώς για πρώτη φορά στην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ένα ακροδεξιό εξτρεμιστικό κόμμα καταφέρνει να κερδίσει σε εκλογές.
Ο Björn Höcke, μόλις ανακοινώθηκαν τα exit polls που έδειχναν το κόμμα του να προηγείται σημαντικά, δεν άργησε να δηλώσει δημόσια την ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα ως “ιστορική νίκη”. Στην ομιλία του προς τους υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα της Θουριγγίας, Ερφούρτη, δεν έκρυψε τη χαρά και την υπερηφάνεια του, δηλώνοντας ότι αυτή η νίκη τον γεμίζει με “τόσο, τόσο, τόσο πολλή υπερηφάνεια και ικανοποίηση”.
Επιπλέον, ο Höcke δεν δίστασε να δηλώσει την ετοιμότητα του κόμματός του να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, επιδιώκοντας να γίνει ο πρώτος πολιτικός του AfD που θα καταλάβει τη θέση του πρωθυπουργού σε ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Η φιλοδοξία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς, καθώς οι απόψεις και οι θέσεις του Höcke στο παρελθόν έχουν συχνά ταυτιστεί με νεοναζιστικές ιδεολογίες, κάτι που τον έχει κάνει αποδέκτη σφοδρής κριτικής.
Το παρελθόν του Höcke
Ο Björn Höcke έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει ναζιστικά σλόγκαν, όταν όμως αντιμετωπίζει την κριτική, συχνά αντιστρέφει την κατάσταση, ισχυριζόμενος ότι στη σύγχρονη Γερμανία, οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στα κυβερνώντα κόμματα χαρακτηρίζεται αμέσως ως ναζιστής.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Höcke είναι 52 ετών και έχει μακρά εμπειρία ως καθηγητής ιστορίας, έχοντας διδάξει για 13 χρόνια πριν στραφεί στην πολιτική το 2014. Ωστόσο, η πολιτική του πορεία είναι γεμάτη από αμφιλεγόμενες δηλώσεις και πράξεις που έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στη Γερμανία. Το 2010, πριν ακόμα εισέλθει στην πολιτική σκηνή, συμμετείχε σε μια νεοναζιστική πορεία στη Δρέσδη, όπου, με υψωμένη γροθιά, απαίτησε να συνεχιστεί η πορεία παρά την αντίσταση που αντιμετώπισαν από αντιδιαδηλωτές.
AfD on track to become first nationalist party to win majority in German state parliament since WWII.
— AF Post (@AFpost) August 31, 2024
Björn Höcke will lead it.
Follow: @AFpost pic.twitter.com/7oUoz4OleG
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, κάθε αναφορά σε ναζιστικά σύμβολα ή ιδεολογίες θεωρείται απαγορευμένη, λόγω των γεγονότων που σημάδεψαν την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ. Αυτή η εποχή παραμένει μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της γερμανικής ιστορίας, με πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους να έχουν δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και τη Γερμανία να είναι υπεύθυνη για τη φονικότερη σύγκρουση στην παγκόσμια ιστορία, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι νεοναζιστικές επαφές
Το 2008, ο Höcke μετακόμισε στο μικρό χωριό Μπόρνχαγκεν στη Θουριγγία. H άφιξή του συνοδεύτηκε από την επίσκεψη του Thorsten Heise, ενός γνωστού νεοναζί, με πλούσιο ποινικό μητρώο, που περιλαμβάνει κατηγορίες για πρόκληση σωματικής βλάβης, διατάραξη της δημόσιας τάξης, και υποκίνηση φυλετικού μίσους. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες είχε επαφές με την ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), η οποία δολοφόνησε 10 άτομα στη Γερμανία με ρατσιστικά κίνητρα. Οι δύο άνδρες φέρεται να είχαν στενές επαφές, κάτι που επιβεβαιώθηκε από μαρτυρίες.
Την ίδια περίπου περίοδο, το όνομα “Landolf Ladig” άρχισε να υπογράφει άρθρα σε νεοναζιστικά περιοδικά. Τα κείμενα αυτά εξυμνούσαν το ναζιστικό καθεστώς και πρότειναν ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο στη φυλετική βιολογία. Οι ομοιότητες στη γλώσσα και τις ιδέες με τα κείμενα του Höcke ήταν τόσο μεγάλες που πολλοί πιστεύουν ότι ο ίδιος κρύβεται πίσω από αυτό το ψευδώνυμο. Αν και το ίδιο το κόμμα του AfD προσπάθησε να τον αποβάλει για αυτές τις φήμες, τελικά η διαδικασία αποπομπής δεν προχώρησε.
Τα τελευταία χρόνια
Η ρητορική του έχει γίνει ακόμη πιο έντονη τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Σε μια ομιλία του το 2017, χαρακτήρισε το Μνημείο για τους Δολοφονημένους Εβραίους της Ευρώπης στο Βερολίνο ως “μνημείο ντροπής” και κάλεσε σε “180 μοιρών αντιστροφή στην πολιτική της μνήμης”. Αυτή η ομιλία αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει νέα προσπάθεια αποβολής του από το κόμμα από την Ομοσπονδιακή Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία όμως απορρίφθηκε από το Δικαστήριο Διαιτησίας της Θουριγγίας.
Το 2019, ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Höcke μπορεί να περιγράφεται νόμιμα ως “φασίστας”, βάσει “επαληθευμένης πραγματικής βάσης”. Το 2024, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, καταδικάστηκε δύο φορές για χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συνθημάτων. Συγκεκριμένα, το περιφερειακό δικαστήριο του Χάλε αποφάσισε ότι χρησιμοποίησε το σύνθημα της Sturmabteilung (SA) του Αδόλφου Χίτλερ, “Όλα για τη Γερμανία”, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης τον Νοέμβριο του 2023. Ο Höcke, ως ιστορικός, ήξερε καλά τη σημασία του συνθήματος, γεγονός που επιβάρυνε την καταδίκη του και τον υποχρέωσε να πληρώσει πρόστιμο 16.900 ευρώ. Τον Μάιο καταδικάστηκε ξανά σε πρόστιμο για την ίδια κατηγορία, έχοντας χρησιμοποιήσει ξανά το σύνθημα.
Οι δύο αυτές καταδίκες έχουν εντείνει τον προβληματισμό γύρω από το μέλλον του Höcke και το τι θα σημάνει η πιθανή άνοδός του στην εξουσία. Οι πολιτικές εξουσίες των ομόσπονδων κρατιδίων στη Γερμανία είναι σημαντικές, καθώς περιλαμβάνουν την εκπαίδευση και τις πολιτικές για τα μέσα ενημέρωσης.