Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ένας έμπειρος Γάλλος συντηρητικός, διορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, μετά από σχεδόν δύο μήνες πολιτικού αδιεξόδου και έπειτα από τις πρόωρες εκλογές που άφησαν τη χώρα σε κατάσταση αβεβαιότητας.
Ο διορισμός του Μπαρνιέ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Γαλλία. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πήρε την τελική απόφαση να διορίσει τον Μπαρνιέ, ολοκλήρωσε εβδομάδες διαπραγματεύσεων με διάφορα πολιτικά κόμματα και πιθανούς υποψηφίους προτού καταλήξει στον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit. Ο Μπαρνιέ, τώρα 73 ετών, διαδέχεται τον Γκαμπριέλ Αττάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας και υπηρέτησε για οκτώ μήνες.
Η μακρά διαδικασία επιλογής
Ο Πρόεδρος Μακρόν, αφού προκήρυξε «πολιτική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, χρειάστηκε 60 ημέρες για να συζητήσει την επιλογή νέου πρωθυπουργού. Επιλέγοντας τον Μπαρνιέ, κατέληξε σε κάποιον με μεγάλη εμπειρία στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Ο Μπαρνιέ έχει πείρα στη διαχείριση καταστάσεων υψηλού διακυβεύματος, καθώς έπαιξε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 2016 και 2019. Γνωστός στη Γαλλία ως “Monsieur Brexit”, ο Μπαρνιέ φέρνει μαζί του δεκαετίες πολιτικής εμπειρίας τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα 73 του, είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός που υπηρέτησε υπό την Πέμπτη Δημοκρατία, που ιδρύθηκε το 1958.
More than 4 years of hard work. 2 incredible teams.
— Michel Barnier (@MichelBarnier) March 1, 2021
Mission accomplished: ensure orderly Brexit, defend 🇪🇺, new relations w/ 🇬🇧. Each and every person was outstanding. Thank you from the bottom of my heart!
Today is the 1st day of the rest of our lives. Many challenges ahead! pic.twitter.com/1RG4u4X6Fd
Μια θέση με μεγάλες προκλήσεις για τον Μπαρνιέ
Η άμεση πρόκληση του Μπαρνιέ είναι να σχηματίσει μια κυβέρνηση ικανή να λειτουργήσει σε μια Εθνοσυνέλευση που είναι βαθιά κατακερματισμένη σε τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ, χωρίς καμία ομάδα να έχει σαφή πλειοψηφία. Η πλοήγηση σε αυτό το διχασμένο τοπίο θα δοκιμάσει την εκτεταμένη πολιτική πείρα του Μπαρνιέ. Οι Σοσιαλιστές, μια μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης, έχουν ήδη σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να αμφισβητήσουν τον διορισμό του μέσω ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Μπαρνιέ, ωστόσο, εξέφρασε τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη απογοήτευση και το θυμό που νιώθουν πολλοί Γάλλοι πολίτες. Δεσμεύτηκε πως θα μιλήσει με ειλικρίνεια για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και πως θα συνεργαστεί με όσους ενεργούν καλή τη πίστη.

📷/Firas Abdullah
Ο Μπαρνιέ είχε προηγουμένως προσπαθήσει να αμφισβητήσει τον Πρόεδρο Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2022, αν και η προσπάθειά του να γίνει υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τελικά απέτυχε. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, τόνισε την ανάγκη να ελεγχθεί η μετανάστευση, ένα θέμα που εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό ζήτημα στη γαλλική πολιτική. Αν και ο διορισμός του μπορεί προσωρινά να αμβλύνει το πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας, οι υποκείμενες διαφωνίες παραμένουν βαθιές.
Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων
Η απόφαση του Μακρόν να περιμένει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για να συνεργαστεί με πολιτικά κόμματα σχετικά με τους πιθανούς υποψηφίους για πρωθυπουργό ήταν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του. Ο Μακρόν, του οποίου η προεδρία διαρκεί μέχρι το 2027, έσπασε την παράδοση προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, μια ασυνήθιστη κίνηση δεδομένου ότι οι γαλλικές κυβερνήσεις συνήθως προέρχονται από το κόμμα του ίδιου του προέδρου. Το κεντρώο κόμμα του Μακρόν ήρθε στη δεύτερη θέση μετά το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) σε αυτές τις εκλογές, περιπλέκοντας τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει σταθερή διακυβέρνηση.
Ο Μελανσόν, του οποίου το LFI είναι η μεγαλύτερη φατρία εντός του NFP, χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση συμμαχία «Μακρόν-Λε Πεν». Κάλεσε σε μια αριστερή διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση του Μακρόν, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο. Για να επιβιώσει μιας ψήφου εμπιστοσύνης, ο Μπαρνιέ θα χρειαστεί την υποστήριξη 289 βουλευτών από την Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.
Emmanuel Macron nie officiellement le résultat des élections législatives.
— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) September 5, 2024
Il vient de nommer Michel Barnier. Un membre, parmi d'autres, d'un parti qui a été le dernier à l'élection législative.
Emmanuel Macron a volé l'élection au peuple français.#PremierMinistre pic.twitter.com/kFdkSPlKIc
Ενώ η Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα της δεν θα συμμετάσχει στη διοίκηση του Μπαρνιέ έχει επισημάνει ότι φαίνεται να σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, μια βασική προϋπόθεση για την υποστήριξη του RN. Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο 28χρονος πρόεδρος του RN, επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, δηλώνοντας ότι ο Μπαρνιέ θα κριθεί για τις ενέργειές του, ιδιαίτερα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2025. Ο Μπαρντέλα τόνισε πιεστικά ζητήματα όπως το κόστος ζωής, η ασφάλεια και η μετανάστευση ως προτεραιότητες για τον γαλλικό λαό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να δράσει πολιτικά εάν αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς.
Michel Barnier semble répondre au moins au premier critère que nous avions réclamé, c'est-à dire, quelqu'un qui soit respectueux des différentes forces politiques et capable de pouvoir s'adresser au Rassemblement national, qui est le premier groupe de l'Assemblée nationale. pic.twitter.com/tW7rjULMNA
— Marine Le Pen (@MLP_officiel) September 5, 2024
Ο Μπαρνιέ είναι πιθανό να λάβει κάποια υποστήριξη από την κεντρώα συμμαχία Ensemble του Μακρόν. Επιλέγοντάς τον, ο Μακρόν προσπάθησε να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση της Γαλλίας, αλλά αντιμετώπισε ευρεία κριτική για τον ρόλο του στη δημιουργία του τρέχοντος αδιεξόδου. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ο Μακρόν πρέπει να παραιτηθεί, αν και ένα τέτοιο αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικά απίθανο.