Στον βωμό του υπερτουρισμού θυσιάστηκε το παράρτημα του Εθνικού Ωδείου της Σαντορίνης, το οποίο έκλεισε με σκοπό το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν να γίνει Airbnb. Στο παράρτημα αυτό φοιτούσαν 100 περίπου μαθητές, ενώ δεν προβλέπεται προς το παρόν η μετακίνησή του σε κάποιον άλλο χώρο.
Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στη Σαντορίνη αποφάσισε ότι προτιμά να το διαθέσει ως Airbnb. Η επιλογή αυτή θα είναι προφανώς πιο επικερδής για τον ίδιο, θα έχει όμως μεγάλο κόστος για μαθητές και εκπαιδευτικούς του παραρτήματος, όπως και για την μουσική παιδεία γενικά στο νησί.
Η δημοτική αρχή της Σαντορίνης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να έχουν προβεί σε κάποια ρύθμιση για να μείνει ανοιχτό το παράρτημα, ή για να στεγαστεί σε άλλο κτίριο. Έτσι, εύλογα οι μουσικοί εκπαιδευτικοί του παραρτήματος αναγκάστηκαν να ψάξουν αλλού για απασχόληση, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να αναμένουν για πολύ καιρό ακόμα μήπως υπάρξει κάποια εξέλιξη.
Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί από αυτούς τους εκπαιδευτικούς μετέβαιναν στη Σαντορίνη για τα μαθήματα εβδομαδιαίως και επέστρεφαν στη βάση τους, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.
Επομένως, οι περίπου 100 μαθητές του παραρτήματος έχουν αναγκαστικά 2 επιλογές: Είτε να επιλέξουν τα ιδιαίτερα μαθήματα για να συνεχίσουν τη μουσική τους κατάρτιση με μεγαλύτερο κόστος, είτε να σταματήσουν την απασχόλησή τους και να στερηθούν την εξέλιξή τους στη μουσική.
Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου:
Όπως μας ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, φαίνεται ότι η πολιτεία δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση. Αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: “Η περίπτωση του Ωδείου στη Σαντορίνη δεν είναι μεμονωμένη. Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του «Ορφείου» στην Αθήνα σα συνέπεια της τουριστικής ανάπτυξης στην Πρωτεύουσα. Αντίστοιχα το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Ωδείου στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο σπούδασε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, θα γίνει ξενοδοχείο.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική που μετρά τα πάντα με βάση το κέρδος, διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και παλεύουμε μαζί με γονείς και σπουδαστές για σύγχρονές σπουδές μουσικής μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
Αναμένουμε τη Δημοτική Αρχή της Σαντορίνης να αναλάβει τις ευθύνες της μαζί με την Περιφέρεια, για να βρεθεί άμεση λύση για τη συνέχιση των σπουδών των 100 κατοίκων του νησιού πριν την έναρξη της νέας Εκπαιδευτικής χρονιάς.”