Η κυβέρνηση μελετά το “πάγωμα” των αντικειμενικών αξιών ακινήτων για ακόμη έναν χρόνο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των τιμών και να αντιμετωπίσει την κρίση στέγασης στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να “παγώσει” τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο. Η απόφαση αυτή θεωρείται πως θα συνδράμει στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Οι αντικειμενικές αξίες είχαν αναπροσαρμοστεί τρία χρόνια πριν, ενώ οι εμπορικές τιμές ακινήτων έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο. Εάν οι αντικειμενικές τιμές αυξηθούν στα επίπεδα των εμπορικών, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών στην αγορά, επιδεινώνοντας το στεγαστικό πρόβλημα. Εφόσον εγκριθούν οι εισηγήσεις, το πάγωμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το στεγαστικό “πακέτο” μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και παρουσίασαν αναλυτικά οι αρμόδιοι υπουργοί.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να επεκτείνει την αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, όπως και του φόρου υπεραξίας, που λήγουν στο τέλος του έτους, τουλάχιστον μέχρι το 2025. Η απόφαση για την αναστολή του ΦΠΑ, που ελήφθη το 2019, ενίσχυσε τις αγοραπωλησίες και την κατασκευή νέων ακινήτων την τελευταία περίοδο, ενώ και η αναστολή του φόρου υπεραξίας είχε ανάλογα θετική επίδραση.
Οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων το 2024 – Η σύγκριση με το 2008
Η αγορά ακινήτων συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλή ζήτηση, η οποία τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Στα νέα διαμερίσματα (έως 5 ετών) η αύξηση ήταν 10,7%, ενώ στα παλαιότερα η αύξηση ανήλθε σε 8,3%. Γεωγραφικά, οι αυξήσεις ήταν 9,1% στην Αθήνα, 12,1% στη Θεσσαλονίκη, 7,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,4% στις υπόλοιπες περιοχές. Για το 2023, οι αυξήσεις ήταν ακόμη υψηλότερες: 13,8% στην Αθήνα, 16,5% στη Θεσσαλονίκη, 14,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 11,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν λίγο χαμηλότερες από το ρεκόρ του 2008. Από το 2017, όταν άρχισε η ανάκαμψη της αγοράς, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 69% σε όλη τη χώρα, ενώ στην Αττική η αύξηση φτάνει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 78%.