Από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι νέοι πιο αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας. Η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής, εκφράζει ανησυχίες για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών και ζητάει μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Παράλληλα, η Ολλανδία ζητά να εξαιρεθεί από σύμφωνο της ΕΕ για το άσυλο.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο που πιθανώς να προκαλέσουν τα νέα μέτρα της Γερμανίας σχετικά με το μεταναστευτικό, τα οποία τίθενται σε ισχύ σήμερα 16/9. Παράλληλα, ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει ανακοινώσει μία πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη Μαρί Λεπέν, ενώ παρόμοιο κλίμα επικρατεί και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία.
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες “πρώτης υποδοχής”, οι οποίες ζητούν στήριξη και καταμερισμό του βάρους διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η πρώτη σημαντική μάχη για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει σήμερα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση στο Βερολίνο. Σε αυτή θα παρευρεθεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος επρόκειτο να τονίσει ότι η μονομερής κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν δεν αποτελεί λύση για το μεταναστευτικό.
Πιθανώς επίσης να υπογραμμίσει πως ότι οι πρόσφυγες που έχουν λάβει άσυλο σε χώρα πρώτης υποδοχής δικαιούνται να μετακινούνται εντός της ΕΕ για 90 ημέρες. Επιπλέον, αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι αποδεκτό τα βόρεια κράτη-μέλη να μετακυλούν το πρόβλημα στις χώρες πρώτης υποδοχής χωρίς να αυξάνουν τη χρηματοδότηση.
Το μήνυμα αυτό είχε στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, την περασμένη εβδομάδα. Είχε επίσης επισημάνει ότι οι διαθέσιμοι πόροι της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων και τη λειτουργία Κέντρων Υποδοχής στην Ελλάδα ίσως δεν επαρκούν στο μέλλον. Επίσης, επανέλαβε το αίτημα για χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο από την ΕΕ.
Αυξημένη χρηματοδότηση θα ζητήσει η Ελλάδα
Αν η Γερμανία δεν τηρήσει τη Σένγκεν, ο στόχος της Ελλάδας θα είναι η αυξημένη χρηματοδότηση για να διαχειριστεί τους πρόσφυγες που θα απορρίψουν η Γερμανία και άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες. Ο Κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, καθώς και στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο.
Το αίτημα της Ολλανδίας να εξαιρεθεί από σύμφωνο για άσυλο
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε νέα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής αναστολής όλων των νέων αιτήσεων ασύλου. Αυτό συμβαίνει λίγες μέρες μετά την απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους.
Η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής το εθνικιστικό και αντιισλαμικό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς, δήλωσε ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο ζήτημα του ασύλου. Αυτή η απόφαση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το κοινοβούλιο, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία αμφισβητεί τόσο τη νομιμότητα όσο και την αναγκαιότητα αυτής της ενέργειας. Η υπουργός Μετανάστευσης, Μαργιολάιν Φάμπερ, τόνισε ότι τα μέτρα βασίζονται στους ισχύοντες εθνικούς νόμους για τη μετανάστευση.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Ολλανδία όσο λιγότερο ελκυστική γίνεται για όσους επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο», δήλωσε η Φάμπερ.
Mensen voelen dagelijks de gevolgen van de asielcrisis. De kiezer heeft ons een duidelijke opdracht gegeven. Het roer moet om en de instroom moet direct omlaag. Daarom kom ik met het strengste asielbeleid ooit. Ik ga voor een veiliger Nederland.https://t.co/Cw4Y4pwTLl pic.twitter.com/Vcvx34XF5p
— Marjolein Faber (@MinisterAenM) September 13, 2024
Η κυβέρνηση αποκάλυψε επίσης ότι θα επιδιώξει εξαίρεση της Ολλανδίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έρικ Μαμέρ, τόνισε ότι οι χώρες δεν μπορούν απλώς να επιλέξουν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από την εγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Στην ίδια γραμμή με τη Γερμανία τα μέτρα που ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση
Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση είναι η διακοπή της χορήγησης αδειών ασύλου με αόριστη διάρκεια, ο περιορισμός των δυνατοτήτων οικογενειακής επανένωσης για όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο, καθώς και η προώθηση νομοθεσίας που θα «παγώνει» τις αποφάσεις για νέες αιτήσεις ασύλου για έως και δύο χρόνια. Παράλληλα, θα μειωθούν οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.
Ο Γκέερτ Βίλντερς, που κατέγραψε νίκη στις εκλογές με κύρια υπόσχεση τη σκλήρυνση των μεταναστευτικών πολιτικών, σχημάτισε κυβέρνηση με τρία ακόμη κόμματα τον Μάιο, αν και ο ίδιος επέλεξε να μην αναλάβει την πρωθυπουργία. Τον ηγετικό ρόλο στην κυβέρνηση ανέλαβε ο Ντικ Σχόοφ, πρώην ανώτερος δημόσιος υπάλληλος.
Στο πλαίσιο των μέτρων, η Ολλανδία σκοπεύει να αυξήσει τους συνοριακούς ελέγχους, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, ώστε να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων, ενώ οι αρχές θεωρούν ότι αυτή η στρατηγική είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα.