Μουσολίνι

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Guardian, η Ιταλία επαναφέρει μέτρα σύμφωνα με τα οποία ένας μαθητής μπορεί να μείνει στην τάξη λόγω κακής συμπεριφοράς. Η πολιτική «βαθμών συμπεριφοράς», παρόμοια με ένα μέτρο που εισήγαγε για πρώτη φορά η φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι το 1924, είναι μέρος ενός νομοσχεδίου για την εκπαίδευση που εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη και δίνει στα σχολεία τη δυνατότητα να αφήνουν μαθητές στην ίδια τάξη με βάση τη συμπεριφορά τους. Στοχεύει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιθετικότητας προς τους δασκάλους, φαινόμενο που έχει προκαλέσει ανησυχία.

Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που παίρνουν βαθμό από πέντε και κάτω (σε κλίμακα των 10) στη συμπεριφορά θα αποτύχουν το έτος και θα χρειαστεί να το επαναλάβουν ακόμα κι αν το ακαδημαϊκό τους επίπεδο επαρκεί. Οι μαθητές γυμνασίου που παίρνουν βαθμό έξι στη συμπεριφορά θα πρέπει να κάνουν τεστ αγωγής του πολίτη. Οι βαθμοί αγωγής θα επηρεάσουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή στις κρίσιμες απολυτήριες εξετάσεις ωριμότητας.

Ο Τζουζέπε Βαλντιτάρα, υπουργός Παιδείας της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση των βαθμών συμπεριφοράς αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά κεντρικό τον σεβασμό των ανθρώπων και των δημοσίων αγαθών και αποκαθιστά την αυθεντία των εκπαιδευτικών». Η Μελόνι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η αλλαγή θα «φέρει πίσω τον σεβασμό» στα σχολεία.

Πρόστιμα μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται για επιθετικές πράξεις ή βία κατά του προσωπικού του σχολείου. Ο νόμος, τον οποίο υιοθέτησε η ένωση διευθυντών της Ιταλίας, ακολουθεί μια αύξηση άνω του 110% στα επιθετικά περιστατικά κατά του διδακτικού προσωπικού από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το 2023. Σε πολλές περιπτώσεις οι δάσκαλοι χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ενώ σε άλλες οι δράστες ήταν οι γονείς των μαθητών. Οι μαθητές συχνά συγκρούονται με τους δασκάλους τους για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην τάξη.

Ο Τομμάσο Μαρτέλλι, συντονιστής μιας εθνικής μαθητικής ένωσης, είπε ότι η κίνηση αποσκοπούσε στην «ενίσχυση μιας αυταρχικής και τιμωρητικής κουλτούρας»: «Η πιθανότητα αποτυχίας για παραβιάσεις των κανόνων κάνει πλέον τους βαθμούς συμπεριφοράς να είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως περαιτέρω κατασταλτικό εργαλείο στα σχολεία μας», είπε.

Το αρχικό μέτρο της εποχής του Μουσολίνι παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, προτού καταργηθεί στα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία μετά από μαθητικές διαμαρτυρίες. Υπέστη τροποποιήσεις με τα χρόνια προτού αφαιρεθεί σε όλα τα σχολεία το 2000.

Η Άννα Ασκάνι, πολιτικός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, είπε ότι ο κανόνας συμπεριφοράς σηματοδοτεί «μια επιστροφή σε μια εποχή που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα