Προσωπικός γιατρός

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ντάνι Βέργου για το efsyn.gr, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο σύστημα, συμπεριλαμβάνοντας πολλές ειδικότητες, ενώ συγχρόνως «τσουβαλιάζονται» οι άπειροι πτυχιούχοι ιατρικών σχολών ή εκείνοι που επιδιώκουν να αποκτήσουν ιατρική ειδικότητα. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον γιατρό της προτίμησής τους, όμως θα αναλαμβάνουν πλήρως το κόστος της επίσκεψης.

Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο, το οποίο έχει τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας…», είναι ανοιχτή μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Διαβάστε παρακάτω πιο αναλυτικά τις βασικές αλλαγές στον θεσμό του «προσωπικού γιατρού»

Μια από τις κύριες αλλαγές είναι η επέκταση του θεσμού του «προσωπικού γιατρού» σε γιατρούς πολλαπλών ειδικοτήτων. Εκτός από τους γενικούς ιατρούς και παθολόγους, θα μπορούν να ενταχθούν ειδικότητες όπως αιματολόγοι, καρδιολόγοι, γαστρεντερολόγοι, πνευμονολόγοι και άλλοι. Η αλλαγή αυτή προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία γιατρών στους πολίτες, αλλά εισάγει την υποχρέωση οι ασθενείς να καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα κόστη των επισκέψεων στους ιδιώτες, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κρατική κάλυψη για τις υπηρεσίες αυτές.

Μια άλλη σημαντική προσθήκη είναι η δυνατότητα συμμετοχής άπειρων πτυχιούχων ιατρικής σχολής και ιατρών που επιδιώκουν να αποκτήσουν ειδικότητα. Αυτοί οι γιατροί θα εντάσσονται στον θεσμό του «προσωπικού γιατρού», δίνοντας την ευκαιρία σε νέους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στο σύστημα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το ρίσκο για μειωμένη ποιότητα υπηρεσιών υγείας, δεδομένης της περιορισμένης εμπειρίας τους.

Οι προσωπικοί γιατροί, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, θα αξιολογούνται βάσει της συμμετοχής τους σε προληπτικά προγράμματα υγείας και της ποιότητας των ψηφιακών φακέλων υγείας που θα δημιουργούν για τους ασθενείς. Ο ψηφιακός φάκελος υγείας θα αποτελεί βασικό στοιχείο για τη συνολική παρακολούθηση της υγείας του πολίτη, καθώς θα περιλαμβάνει όλες τις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς, από τις επισκέψεις μέχρι τις ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα.

Μια από τις πιο καινοτόμες προτάσεις του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία επτά «Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας», τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με ιατρικές σχολές και θα λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης για φοιτητές και νέους γιατρούς, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Τα κέντρα αυτά θα βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο.

Ωστόσο, η κριτική που ασκείται επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το νέο σύστημα προάγει την εμπορευματοποίηση της υγείας, καθώς οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους για βασικές ιατρικές υπηρεσίες, χωρίς επαρκή κρατική υποστήριξη. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η πρόσβαση σε δωρεάν ή χαμηλού κόστους υπηρεσίες υγείας για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανισότητα στην υγειονομική περίθαλψη.

Παρά τις αλλαγές αυτές, η υιοθέτηση των ιδιωτών γιατρών στο σύστημα υγείας, καθώς και οι νέες προσθήκες ειδικοτήτων έχουν διχάσει, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση αποσύρεται από την υποχρέωση της παροχής δωρεάν ή οικονομικά προσιτών ιατρικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα