Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΝΟ και ΣΕΕΝ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2025 κατέληξαν σε αδιέξοδο, με αφορμή τη μικρή αύξηση μισθών, οδηγώντας σε προειδοποιητική 48ωρη απεργία στις 22-23 Οκτωβρίου.
Στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) περιγράφεται μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανανέωση και υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τα επιβατικά και κρουαζιερόπλοια για το έτος 2025.
Η συνάντηση αφορούσε, κυρίως, το ποσοστό αύξησης των μισθών των εργαζομένων. Η ΠΝΟ είχε ζητήσει αύξηση 12%, ενώ οι εργοδότες πρότειναν μόλις 3%. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των εταιρειών αρνήθηκαν να συζητήσουν μια σειρά άλλων σημαντικών προβλημάτων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών. Αυτό οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις, με την ΠΝΟ να κατηγορεί τους εργοδότες για αδιάλλακτη στάση.
Μετά την αποτυχημένη συνάντηση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ συνεδρίασε εκτάκτως και καταδίκασε τη στάση των εργοδοτών, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΠΝΟ, προσπαθούν να αποφύγουν την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων των ναυτεργατών. Η Ομοσπονδία αναφέρει επίσης την υψηλή κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών, τα 150 εκατομμύρια ευρώ που λαμβάνουν ετησίως από κρατικές επιδοτήσεις, καθώς και τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα που αναμένεται να λάβουν για την ανανέωση του στόλου τους, στο πλαίσιο της “πράσινης ναυτιλίας”.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στα πλοία παραβιάζονται ακόμα και οι βασικές διατάξεις της ναυτικής νομοθεσίας, ενώ τονίζεται το άδικο καθεστώς που επιβλήθηκε με το Νόμο 41/50, σύμφωνα με τον οποίο το 50% του προσωπικού των ξενοδοχειακών υπηρεσιών απολύεται στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς αποζημίωση. Επίσης, οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα ταχύπλοα πλοία έχουν επιδεινωθεί λόγω της τετράμηνης δρομολόγησης, που τους καθιστά εποχιακούς ναυτεργάτες.
Η ΠΝΟ καταγγέλλει, επίσης, ότι ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΕΝ αγοράζουν πλοία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ναυτεργάτες τους αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτες αυξήσεις στο κόστος ζωής, στην ενέργεια, την παιδεία και την υγεία.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή εξωδίκων για την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας στις 22 και 23 Οκτωβρίου, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, και την αποστολή κλιμακίων σε όλα τα λιμάνια.
Οι απαιτήσεις των ναυτεργατών
«ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: υπογραφή ΣΣΕ με ποσοστό αύξησης 12%,
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Κατάργηση του Ν.41/50,
- Άμεση τροποποίηση του άρθρου για τη τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ , Ταχυπλόων Πλοίων και
- Επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης,
- Στην πράξη και όχι στα χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, την μη έγκριση δρομολογίων από το Σ.Α.Σ. και των Υπουργό, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου, χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας
Στο όνομα των συμφερόντων δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα κάνεις να καταστρατηγεί τα Ναυτεργατικά δικαιώματα, αλλά και να υπονομεύει μέσω αυτής της διαδικασίας την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στους Ναυτεργάτες, στους νησιώτες και σε όλους τους φορείς να σταθούν δίπλα στην απόφαση της Ομοσπονδίας για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα δίκαια δικαιώματά μας.
Ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές δεν νοούνται χωρίς ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα».