Οι πυροσβέστες κατέβηκαν μαζικά στην Αθήνα για 48ωρη διαμαρτυρία, ζητώντας μόνιμη εργασία και ανθρώπινες συνθήκες. Αποτίνουν φόρο τιμής τον συνάδελφο που χάθηκε από εξάντληση κατά την αντιπυρική περίοδο.
Με οχήματα και πούλμαν έφτασαν σήμερα στην Αθήνα οι πυροσβέστες για μία δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε στις 11:00 έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι για πέμπτη συνεχή χρόνια προσφέρουν κρίσιμο έργο στη δασοπυρόσβεση, ζητούν 12μηνη απασχόληση και ενώνουν τη φωνή τους με συναδέλφους από όλες τις κατηγορίες (μόνιμοι, πενταετείς, ΕΜΟΔΕ).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εποχικών πυροσβεστών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την οριστική απόλυση 2.500 ατόμων, ζήτησαν άμεσες προσλήψεις και την μονιμοποίηση τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που συγκεντρώνονται στο υπουργείο. Την πρώτη, τον Νοέμβριο του 2021, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, η κινητοποίησή τους διαλύθηκε με δακρυγόνα και κρότους λάμψης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα υπάρξει ξανά η ίδια αντιμετώπιση, ενώ τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 4.000 ως το τέλος του έτους.

Οι διαμαρτυρόμενοι θυμούνται επίσης τον συνάδελφό τους, Αντρέα Ανδρεάδη, που έχασε τη ζωή του φέτος στις 27 Αυγούστου, ύστερα από 34 ώρες συνεχούς υπηρεσίας και ελάχιστη ξεκούραση. Η υπερβολική εργασία είναι ένας από τους λόγους που τους οδηγεί στους δρόμους, καθώς οι πυροσβέστες συχνά τονίζουν πως «τα χέρια δεν φτάνουν» για το απαιτητικό έργο τους.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Δέκα συνολικά Σωματεία έχουν εκπέμψει έκκληση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, σε άρθρο τους στο Documento, τονίζοντας την ανάγκη για στήριξη, στελέχωση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν:
«Κρίνεται πρωταρχική ανάγκη πλέον η πρόσληψη νέου προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα 4.000 οργανικά κενά. Αυτή πρέπει να γίνει από τη “δεξαμενή” των εποχικών πυροσβεστών. Είναι ηθικά δίκαιο να αναγνωρίσει επιτέλους η Πολιτεία την πολυετή προσφορά τους που την έχουν αποδείξει στο πεδίο μάχης με απτά αποτελέσματα. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να είναι απαραίτητοι κάθε 1η Μαΐου, στην έναρξη της αντιπυρικής, να τους χαϊδεύουν στην πλάτη και στις 31 Οκτωβρίου διά μαγείας να τους στέλνουν στο ταμείο ανεργίας. Η δε Πολιτεία που τους στέλνει στον δρόμο τον επόμενο χρόνο τους θεωρεί μεγάλους ηλικιακά!
Τελικά είναι κατάλληλοι και νέοι για 6 μήνες πυροσβέστες, αλλά ακατάλληλοι και γερασμένοι για να μονιμοποιηθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα;
Υπενθυμίζουμε ότι η Πυροσβεστική, ο θεσμικός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας, ενεργεί 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο με ποικίλα είδη συμβάντων (αστικά και δασικά). Το έργο της δεν τελειώνει στην αντιπυρική περίοδο. Συνεχίζεται ανελλιπώς όλο το χρόνο με αμείωτη ένταση. Δεν βγαίνει αυτό το έργο με εποχικές προσλήψεις, πάρα μόνο με μόνιμα εκπαιδευμένα στελέχη.
Αντί μιας κραταιής Πυροσβεστικής, τι έχουμε;
Ενα προσωπικό τεσσάρων ταχυτήτων: μόνιμους, πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ΕΜΟΔΕ και εποχικούς. Με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, καθήκοντα, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ενώ έπρεπε να είχε γίνει ήδη ομογενοποίηση τον Μάιο, το αρμόδιο υπουργείο δεν κατάφερε να μονιμοποιήσει 430 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης που πληρούν τα κριτήρια μονιμοποίησης βάσει του νόμου 3938/2011… ούτε το αυτονόητο! Για την αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνο ούτε συζήτηση. Παρά τις αναλύσεις και τις διαβεβαιώσεις στο τέλος κατάληξε και αυτό στις καλένδες!»