Ανέκαθεν, η μουσική αποτελούσε οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αφού έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει συναισθήματα και να πλαισιώνει μια συνθήκη ή μία κατάσταση.

Υπάρχουν και μερικά τραγούδια, όμως, τα οποία γνωρίσαμε και (ενδεχομένως αγαπήσαμε) μέσα από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες. Πρόκειται για διαχρονικά μουσικά κομμάτια, που μεταφέρουν τα δικά τους μηνύματα – άμεσα ή έμμεσα – καθώς επίσης και μια ιδιαίτερη essence.

“Eye of the Tiger” – Rocky III (1982)

Ένα τραγούδι άρρηκτα συνδεδεμένο με δράση και μάχη. Παρ’ όλο που έγινε ευρύτερα γνωστό από την ταινία «Rocky III» του 1982, το έχουν αγαπήσει άνθρωποι κάθε ηλικίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Πρωταγωνιστεί σε θεματικά (και όχι μόνο) πάρτι, έχει «ντύσει» μουσικά σκηνές από ταινίες και σειρές σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι από τα πρώτα κομμάτια που μας έρχονται κατά νου όταν σκεφτόμαστε ενδεχόμενες προκλήσεις.

 “Misirlou” – Pulp Fiction (1994)

Μια iconic ταινία, η οποία παραμένει ανθεκτική στο χρόνο και ανεξίτηλη στις μνήμες μας. Η μουσική, τα σκηνικά, η πλοκή, οι ατάκες – απ’ όποια οπτική γωνία κι αν το δει κανείς, η πρωτοφανής επιτυχία του τραγουδιού, «Misirlou», ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη.

https://www.youtube.com/watch?v=9vC99-mqOcQ

“Gangsta’s Paradise” – Dangerous Minds (1995)

Ένα bad-ass τραγούδι, το οποίο ερμήνευσε μοναδικά ο Coolio, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, και έχει αγαπηθεί από ανθρώπους όλων των ηλικιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί στη σύγχρονη εποχή να γίνεται γνωστό μέσα από ραδιοφωνικούς σταθμούς, πάρτι και παρέες, όμως η ταινία «Dangerous Minds» του 1995 είναι που το ανέδειξε σε διαχρονική επιτυχία.

“I Don’t Wanna Miss a Thing” – Armageddon (1998)

Το τραγούδι αυτό των Aerosmith είναι η απόλυτη ερωτική εξομολόγηση, χωρίς να χρειαστεί καν να συμπεριλάβει στους στίχους τις κλασικές φράσεις που όλοι χρησιμοποιούμε – και λίγοι εννοούμε: «Σ’ αγαπάω», Είμαι ερωτευμένος/η μαζί σου».

Έχει βάθος, υπόσταση και περιγράφει επακριβώς όλα όσα νιώθουν οι ερωτευμένοι, αυτοί που δε θέλουν να χάνουν ούτε στιγμή από το άλλο τους μισό, σε σημείο να αρνούνται μέχρι και να κοιμηθούν για να απολαύσουν την παρέα του, μια σειρά μαζί ή τρυφερές στιγμές.

“Lady Marmalade” – Moulin Rouge! (2001)

Μια ακόμη ταινία που ξεχώρισε λόγω της εκπληκτικής μουσικής και των καλοφτιαγμένων κοστουμιών. Μια κινηματογραφική επιτυχία που άντεξε στο χρόνο και συμπαρέσυρε και το χαρακτηριστικό τραγούδι «Lady Marmalade», το οποίο τη συντρόφευσε – μεταξύ άλλων.

“All Star” – Shrek (2001)

Ο Shrek είναι ένας ήρωας κινουμένων σχεδίων που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, λόγω της μοναδικότητάς του. Σ’ έναν κόσμο γεμάτο στερεοτυπικές αντιλήψεις που θέλουν τον γοητευτικό πρίγκιπα να παντρεύεται την όμορφη πριγκίπισσα και να ζουν «αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», ο Shrek αποδεικνύει ότι ένα συμμετρικό πρόσωπο κι ένα γυμνασμένο σώμα δεν συνάδουν με μια χρυσή καρδιά, ούτε εξασφαλίζουν την ευτυχία.

Εκτός αυτού, οι ταινίες του Shrek είναι γεμάτες χιούμορ, δράση και αγάπη που αγνοεί τις φαινομενικές «ασχήμιες» και εστιάζει στην ομορφιά της ψυχής.

“Pocket full of Sunshine” – Easy A (2010)

Την πρώτη φορά που ακούστηκε το τραγούδι αυτό στην ταινία «Easy A», με πρωταγωνίστρια την Emma Stone, κριντζάραμε κάπως – όπως και η ίδια, άλλωστε. Εντούτοις, είναι από αυτά τα κομμάτια, τα οποία όσο περισσότερο τα ακούς, τόσο περισσότερο σκαλώνουν στο μυαλό σου.

Happy” – Despicable Me 2 (2013)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση τραγουδιού, το οποίο δε σχετίζεται με έρωτες, δράση ή συναισθηματικά αδιέξοδα. Μιλάει για κάτι πολύ ευχάριστο και… χαρούμενο!

Αν, μάλιστα, το βάλουμε στη διαπασών όταν έχουμε τις «μαύρες» μας, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα, ώστε να βρούμε ξανά το χαμόγελό μας. Εξάλλου, ανεξαρτήτως από τις κατραπακιές της ζωής, το αν θα είμαστε χαρούμενοι στο τέλος της ημέρας, είναι ξεκάθαρα δική μας επιλογή.

“Skyfall” – James Bond: Skyfall (2013)

Ένα εμβληματικό τραγούδι με την μαγική φωνή της Adele, το οποίο αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό μέσα από ο sequel του James Bond, με τίτλο: «Skyfall».

Μέχρι και σήμερα, το ακούμε τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και μέσα από ραδιοφωνικούς σταθμούς με τα φωνητικά γυρίσματα της Adele να μας προκαλούν ακόμη ανατριχίλα.

“Let It Go” – Frozen (2013)

Ίσως το πιο φεμινιστικό τραγούδι που έχει ακουστεί ποτέ σε ταινία κινουμένων σχεδίων. Κατά πάσα πιθανότητα, εκεί οφείλεται και η τεράστια επιτυχία του – εκτός φυσικά από την μαγευτική ερμηνεία της Idina Menzel.

Επιτέλους, ένα τραγούδι που δεν επιβάλλει στις πριγκίπισσες (και κατ’ επέκταση στα μικρά παιδιά) ότι πρέπει να είναι φρόνιμα, να ντύνονται ωραία και να περιμένουν τον πρίγκιπα, καβάλα στο άλογο.

Αντιθέτως, οι στίχοι του τραγουδιού κατακερματίζουν κάθε στερεοτυπικό κατάλοιπο που θεωρεί αυτονόητη την «τελειότητα», αφού λέει ξεκάθαρα: «I don’t care what they’re going to say» και «That perfect girl is gone».

Συγχρόνως, λέει: «And the fears that once controlled me can’t get to me at all», περνώντας έμμεσα το μήνυμα πως δεν πρέπει να αφήνουμε τους φόβους μας να μας εξουσιάζουν και να λειτουργούν αποτρεπτικά στο επόμενό μας βήμα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα