Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρά αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια, μεταξύ των οποίων και ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί.
Εκτίμησε μάλιστα ότι μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε «την καλύτερη προστασία και την καλύτερη δυνατή υποστήριξη».
Η τηλεφωνική επικοινωνία χθες μεταξύ των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε σε καλύτερο κλίμα, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συμφωνεί με την πρόταση να σταματήσει η Ουκρανία να επιτίθεται σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές. «Ένα από τα πρώτα βήματα προς τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να είναι η αναστολή των πληγμάτων εναντίον των ενεργειακών υποδομών και άλλων μη στρατιωτικών υποδομών. Υποστήριξα το μέτρο αυτό και (…) είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε», έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πάντως διευκρίνισε ότι κατά τη συζήτησή του με τον Τραμπ έγινε αναφορά μόνο σε έναν πυρηνικό σταθμό, αυτόν της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις ελέγχονται από τη Ρωσία και έχουν υπάρξει σφοδρές μάχες στην περιοχή, παραμένει ασαφές εάν ο Ζελένσκι μπορεί να διαπραγματευτεί για το συγκεκριμένο εργοστάσιο.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, αναφέρθηκε σε «φανταστική» τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αιφνιδιαστική πρόταση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές. «Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (…) και ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε να συνεργαστεί μαζί του για να δούνε τι είναι διαθέσιμο, κυρίως στην Ευρώπη», πρόσθεσε η Λέβιτ.
Η ίδια εξήγησε ότι «η ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών για την άμυνα της Ουκρανίας» «θα συνεχιστεί».
Οι ΗΠΑ είχαν αναστείλει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών με την Ουκρανία, μέχρι το Κίεβο να αποδεχθεί μια αμερικανική πρόταση για πλήρη εκεχειρία 30 ημερών, κάτι το οποίο ο Τραμπ δεν κατάφερε να επιτύχει με τον Πούτιν.
Αρκετά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα μετά τις συνομιλίες του Τραμπ με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέλλον της δυτικής βοήθειας προς το Κίεβο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος έχει ζητήσει την αναστολή της, καθώς και το ενδεχόμενο «να μοιραστούν» περιοχές, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στις επόμενες ημέρες αναμένονται συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, με στόχο την επέκταση της εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, ακολουθούμενη από πλήρη κατάπαυση του πυρός, και τελικά την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μια προοπτική που φαίνεται μακρινή.
Στο Λονδίνο, οι επικεφαλής των στρατών περίπου 30 χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν «την επιχειρησιακή φάση» του σχεδίου τους για τη διατήρηση της ειρήνης σε περίπτωση εκεχειρίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθούν να δημιουργήσουν «έναν συνασπισμό προθύμων», έτοιμο να συμβάλει σε αυτό το σχέδιο με όποιον τρόπο μπορεί.