Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε νέες επιθέσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (20/3) στη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, χαρακτηρίζοντάς το ως την «τελευταία προειδοποίηση» προς τους κατοίκους, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

«Τουλάχιστον 10 πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα που έβαλαν στο στόχαστρο 6 σπίτια στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, νωρίς σήμερα το πρωί», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θυλάκου, Μαχμούντ Μπασάλ.

Το Al Jazeera, από την πλευρά του, μετέδωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις κατέστρεψαν τουλάχιστον 11 κτίρια κατοικιών, κυρίως στις πόλεις Χαν Γιουνίς, Ράφα και Μπέιτ Λαχίγια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 70 άτομα.

Την Τετάρτη (19/3), η πολιτική προστασία κατέγραψε τουλάχιστον 470 θανάτους από την επανέναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών σε μεγάλη κλίμακα, που ξεκίνησαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις επιθέσεις, ειδικά στα βόρεια της ήδη κατεστραμμένης περιοχής, οικογένειες που είχαν εκτοπιστεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του πολέμου βρέθηκαν και πάλι στους δρόμους.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ανέτρεψε μονομερώς και «τορπίλισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή στη Λωρίδα της Γάζας στις 19 Ιανουαρίου, μετά από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου, που ξεκίνησε με την πρωτοφανή έφοδο του στρατιωτικού της βραχίονα σε νότιες περιοχές του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Καθώς η ανησυχία για την επανέναρξη του πολέμου μεγαλώνει, η Χαμάς δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτή στη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την ανακωχή, επιμένοντας όμως στις θέσεις της, τις οποίες η ισραηλινή πλευρά έχει απορρίψει.

Με την υποστήριξη του βασικού της συμμάχου, των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας ήταν «απαραίτητη» για την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν υπό την κράτηση της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Αν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Iσραηλινοί όμηροι κι αν δεν φύγει εντελώς η Χαμάς από τη Γάζα, το Ισραήλ θα πάρει μέτρα εύρους που δεν είχατε δει ποτέ πριν», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της εφόδου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, 58 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση από παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Στο εξής, οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους θα διεξάγονται «υπό πυρά», όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Στα βόρεια της Γάζας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά προσπαθούσαν να κινηθούν προς το νότο μέσα από τα συντρίμμια, είτε πεζή είτε με κάρα που έσερναν μουλάρια, μεταφέροντας στρώματα, σκηνές και τα ελάχιστα υπάρχοντά τους. Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια των πιο πολύνεκρων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών μετά την εκεχειρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι δεν ήταν παρά μόνο «η αρχή».

Ωστόσο, ο Νετανιάχου δέχεται έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Στην Ιερουσαλήμ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, κατηγορώντας τον ότι συνεχίζει τον πόλεμο αγνοώντας τους ομήρους και την τύχη τους.

«Μας έχει πάρει όλους ομήρους η αιμοδιψής κυβέρνηση», φώναζαν κάποιοι διαδηλωτές, ενώ άλλοι ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Η Χαμάς, αν και δήλωσε ότι δεν «κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις», επέμεινε στην ανάγκη έναρξης της δεύτερης φάσης, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Κατά την πρώτη φάση της ανακωχής, 33 όμηροι επέστρεψαν στο Ισραήλ, εκ των οποίων 8 ήταν νεκροί, ενώ σε αντάλλαγμα απελευθερώθηκαν περίπου 1.800 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Έκτοτε, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.

Η Χαμάς ζητά την έναρξη της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας, που περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων για ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων.

Το Ισραήλ, από την άλλη, επιδιώκει την παράταση της πρώτης φάσης έως τα μέσα Απριλίου και απαιτεί, για να προχωρήσει στη δεύτερη φάση, την «αποστρατιωτικοποίηση» της Λωρίδας της Γάζας και την απομάκρυνση της Χαμάς. Για να αυξήσει την πίεση, έχει διακόψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο και έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα