Ο Χρήστος Τριαντόπουλος θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή την Παρασκευή (28/03) μέσω υπομνήματος, αντί να παραστεί αυτοπροσώπως, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του.

Η επιτροπή λειτουργεί με διαδικασίες fast-track, και αναμένεται να είναι η τελευταία, καθώς τα κόμματα που συμμετέχουν θα συντάξουν τα πορίσματά τους για την Ολομέλεια. Το περιεχόμενο θα βασίζεται αποκλειστικά στην ήδη γνωστή δικογραφία και την κατάθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου, η οποία θα υποβληθεί την Παρασκευή.

Η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει να γίνει αποδεκτό το αίτημα του πρώην υπουργού προς τον πρωθυπουργό, ώστε η υπόθεση να παραπεμφθεί απευθείας σε δικαστικό συμβούλιο. Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα, καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία αποκλείει την κλήση βασικών μαρτύρων, όπως ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η λήψη καταθέσεων ή η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Χρήστο Τριαντόπουλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου. Κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν δημοσιοποιήσει λίστες μαρτύρων, στις οποίες περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε τη σημασία μιας κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης μεταξύ του Χρήστου Τριαντόπουλου και του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για να διαλευκανθούν οι κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν το έγκλημα.

Πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση, κορυφαίοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα, καθώς επιτρέπει στον ύποπτο να καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας για την υπόθεσή του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι «πρόκειται για προφανή καταστρατήγηση του Συντάγματος, δηλαδή για περιγραφή του τύπου και για παραβίαση της ουσίας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί από την Ολομέλεια της Βουλής και να ασκηθεί δίωξη για «συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένη ποινική διάταξη».

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Χρήστου Τριαντόπουλου «γενναία κίνηση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι «η ουσία είναι απολύτως νόμιμη. Δεν παραβιάζεται κανένα σημείο, κανένα άρθρο, κανένα εδάφιο του Συντάγματος». Επίσης, ανέφερε ότι «το Δικαστικό Συμβούλιο κάνει έρευνα, απλά την έρευνα εκεί την κάνουν ανώτατοι δικαστές και όχι τα κόμματα, που και εμείς έχουμε την πλειοψηφία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασυνέπεια, δηλώνοντας ότι «πριν λίγες μέρες, δήλωνε ότι το κατηγορητήριο για τον κ. Τριαντόπουλο είναι ισχνό και αδύναμο. Σήμερα οι ίδιοι δηλώνουν πως η εισαγγελική διάταξη φτάνει και περισσεύει για να τον παραπέμψει στο δικαστικό συμβούλιο». Επεσήμανε, επίσης, ότι η διαδικασία που ακολουθείται μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση της ποινικής δίωξης.

Ο κ. Τριαντόπουλος έχει ζητήσει την απευθείας παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί «να κριθώ από την τακτική Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών». Σε ανάρτησή του στο Facebook τόνισε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί «διαθέτουν εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία, αλλά και αυξημένες γνώσεις και κύρος».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα