Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν «να διασφαλίσουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα, να εξαλείψουν τη χρήση βίας και να αποτρέψουν τη χρήση εμπορικών πλοίων για στρατιωτικούς σκοπούς στη Μαύρη Θάλασσα». Επιπλέον, αποφάσισαν την απαγόρευση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά πιθανόν να καθυστερεί σκόπιμα. «Νομίζω πως η Ρωσία θέλει να δει να τελειώνει αυτό, αλλά θα μπορούσε επίσης (να αληθεύει) πως σέρνει τα πόδια της». Το Κρεμλίνο απαιτεί την άρση των κυρώσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εξαγωγικές εταιρείες και την επανασύνδεσή τους με το σύστημα SWIFT. Ο Τραμπ ανέφερε πως εξετάζει τις ρωσικές απαιτήσεις, χωρίς να έχει ληφθεί τελική απόφαση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «ήδη επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τις συμφωνίες και ουσιαστικά να εξαπατήσουν τόσο τους διαμεσολαβητές μας όσο και ολόκληρο τον κόσμο». Παράλληλα, οι ΗΠΑ πρότειναν μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης της Ρωσίας στις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων, κάτι που θεωρείται έμμεση χαλάρωση των κυρώσεων. Ωστόσο, παραμένουν ασαφείς οι λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, με την ΕΕ να τηρεί επιφυλακτική στάση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 18 Μαρτίου για 30 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης. Ο Ζελένσκι, ωστόσο, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της ρωσικής πλευράς, λέγοντας: «Το Κρεμλίνο ψεύδεται ξανά. Η Μόσχα λέει πάντα ψέματα».

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για πιθανή εκεχειρία ολοκληρώθηκαν χωρίς κοινή δήλωση, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυσκολία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη κάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, όπως η απόσυρση της προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η πίεση στο Κίεβο να αποδεχθεί εδαφικές απώλειες. Παρόλα αυτά, η Μόσχα δεν έχει δεσμευτεί για εκεχειρία, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ υποχωρούν χωρίς αντάλλαγμα.

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε 24 ώρες», όμως η πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο περίπλοκη. Το ερώτημα που παραμένει είναι εάν η μερική κατάπαυση του πυρός αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ειρήνη ή εάν πρόκειται για μια τακτική που οδηγεί σε σταδιακή παράδοση της Ουκρανίας στη Μόσχα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα