Η διαδικασία είναι μέρος της προσπάθειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταστείλει τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές στις πανεπιστημιουπόλεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακαλέσει τουλάχιστον 300 φοιτητικές φοιτητικές βίζες (φοιτητικές θεωρήσεις) αλλοδαπών στο πλαίσιο της προσπάθειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταστείλει τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές στις πανεπιστημιουπόλεις.
“Ίσως και περισσότερες από 300 σε αυτό το σημείο”, ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Γουιάνα. “Το κάνουμε κάθε μέρα, κάθε φορά που βρίσκω έναν από αυτούς τους παράφρονες”.
Ο Ρούμπιο ρωτήθηκε να επιβεβαιώσει πόσες φοιτητικές θεωρήσεις έχει ανακαλέσει η κυβέρνηση στην καταστολή της ρητορικής που θεωρεί αντιισραηλινή στα πανεπιστήμια.
Οι δηλώσεις του έρχονται μετά τη σύλληψη μιας Τουρκάλας διδακτορικής φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Tufts από τις μεταναστευτικές αρχές – μια ενέργεια που ο υπουργός υπερασπίστηκε.
Βίντεο που δείχνει τη φοιτήτρια Ρουμέισα Οζτούρκ να οδηγείται σε ένα ασημάδευτο αυτοκίνητο από μασκοφόρους αστυνομικούς με πολιτικά, έξω από τη Βοστώνη, έχει γίνει viral και έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στο διαδίκτυο.
Η Οζτούρκ είναι υπότροφος Fulbright και κατέχει φοιτητική θεώρηση F-1, ενώ σπουδάζει Ανάπτυξη και Μελέτη του Παιδιού στο Tufts.
Ο Ρούμπιο ρωτήθηκε την Πέμπτη γιατί ανακλήθηκε η θεώρηση της Τουρκάλας φοιτήτριας.
“Να γιατί: Το έχω πει παντού και θα το ξαναπώ”, δήλωσε. “Αν κάνεις αίτηση για φοιτητική θεώρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και λες ότι έρχεσαι όχι μόνο για να σπουδάσεις, αλλά για να συμμετάσχεις σε κινήσεις που βανδαλίζουν πανεπιστήμια, παρενοχλούν φοιτητές, καταλαμβάνουν κτίρια και προκαλούν χάος, δεν θα σου δώσουμε αυτή τη θεώρηση”.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν η Οζτούρκ έχει κατηγορηθεί για κάτι.
Ο Ρούμπιο δεν παρείχε συγκεκριμένες κατηγορίες κατά της 30χρονης, η οποία έχει συμμετάσχει σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Η φοιτήτρια του Tufts είχε επίσης συνυπογράψει άρθρο γνώμης στην πανεπιστημιακή εφημερίδα, καλώντας το ίδρυμα να διακόψει οικονομικούς δεσμούς με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ και να αναγνωρίσει τη “γενοκτονία των Παλαιστινίων”.
“Με βάση τα μοτίβα που βλέπουμε σε όλη τη χώρα, φαίνεται ότι η άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία του λόγου έπαιξε ρόλο στη σύλληψή της”, δήλωσε στο Reuters η δικηγόρος της, Μάχσα Χανμπαμπάι.
Η σύλληψη αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά ενεργειών κατά διεθνών φοιτητών στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν εκφράσει υποστήριξη στους Παλαιστινίους.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν ότι βασίζονται στον Νόμο Μετανάστευσης και Υπηκοότητας, ο οποίος επιτρέπει στο υπουργείο Εξωτερικών να απελαύνει μη πολίτες που θεωρούνται “εχθρικοί προς την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας” των ΗΠΑ.
Οι συλλήψεις αυτές αποτελούν μέρος της δέσμευσης του Τραμπ να καταπολεμήσει αυτό που η κυβέρνησή του ταξινομεί ως αντισημιτισμό, κάτι που ενσωματώθηκε σε εκτελεστικό διάταγμα τον Ιανουάριο.
Έκτοτε, ο Λευκός Οίκος έχει επίσης παγώσει 400 εκατ. δολάρια (308 εκατ. λίρες) στη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Columbia, λόγω καταγγελιών ότι το ίδρυμα απέτυχε να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό στις εγκαταστάσεις του, και έχει απειλήσει να κάνει το ίδιο και σε άλλα πανεπιστήμια.
Μία από τις πλέον προβεβλημένες συλλήψεις είναι εκείνη του Μαχμούντ Χαλίλ, Παλαιστίνιου ακτιβιστή και απόφοιτου του Columbia, ο οποίος παραμένει κρατούμενος σε κέντρο κράτησης στη Λουιζιάνα χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Η Οζτούρκ μεταφέρθηκε επίσης σε κέντρο κράτησης στη Λουιζιάνα. Την Τρίτη, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Μασαχουσέτη διέταξε να παραμείνει κρατούμενη στη Μασαχουσέτη, όμως τα ομοσπονδιακά αρχεία δείχνουν ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λουιζιάνα.
Η κυβέρνηση έχει εντολή να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τη σύλληψη της Οζτούρκ έως την Παρασκευή.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τρίσια ΜακΛάφλιν, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Οζτούρκ “εμπλέκεται σε δραστηριότητες υποστήριξης της Χαμάς, μιας ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης που απολαμβάνει να σκοτώνει Αμερικανούς”.
Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών της Μασαχουσέτης, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, χαρακτήρισε τη σύλληψη “το πιο πρόσφατο ανησυχητικό παράδειγμα φίμωσης των πολιτικών ελευθεριών”.
“Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει φοιτητές με νόμιμη παραμονή και τους αποκόπτει από τις κοινότητές τους χωρίς τη δέουσα νομική διαδικασία. Αυτή είναι μια επίθεση στο Σύνταγμά μας και τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας – και θα αντιδράσουμε”, δήλωσε.
Την Τετάρτη, ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την κυβέρνηση Τραμπ να σταματήσει τις προσπάθειες απέλασης και σύλληψης ενός άλλου φοιτητή, του Γιουνσέο Τσουνγκ από το Πανεπιστήμιο Columbia. Ο 21χρονος είναι νόμιμος μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και είχε μεταναστεύσει από τη Νότια Κορέα ως παιδί.
Την Πέμπτη, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χορηγούν φοιτητικές θεωρήσεις για “να αποκτήσουν οι φοιτητές ένα πτυχίο και όχι για να γίνουν κοινωνικοί ακτιβιστές που διαλύουν τις πανεπιστημιουπόλεις μας”.
“Αν λες ψέματα, παίρνεις τη θεώρηση και μετά εμπλέκεσαι σε τέτοιες συμπεριφορές όταν έρθεις εδώ, θα την ανακαλέσουμε”, πρόσθεσε.