Οι σειρήνες ήχησαν στις 12:51:02 (08:21 ώρα Ελλάδας), ακριβώς τη στιγμή που ξεκίνησε ο σεισμός πριν από τέσσερις ημέρες.
Σειρήνες ήχησαν σήμερα στη Μιανμάρ, τηρώντας ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.719.
Δημοσιογράφοι του AFP ανέφεραν ότι οι σειρήνες ήχησαν στις 12:51:02 (08:21 ώρα Ελλάδας), ακριβώς τη στιγμή που ξεκίνησε ο σεισμός πριν από τέσσερις ημέρες, με επίκεντρο κοντά στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.719, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται γύρω στους 4.521, και περισσότεροι από 400 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας, Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει τους 3.000.
Ενός λεπτού σιγή τήρησε και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
The @UN Human Rights Council held a minute's silence to honour victims of the earthquake that struck Myanmar and Thailand on 28 March 2025.
— UN Human Rights Council (@UN_HRC) April 1, 2025
Support @UNOCHA's appeal here ➡️ https://t.co/NPLWx29efp#ThailandEarthquake #MyanmarEarthquake #HRC58 pic.twitter.com/YQ5AA6OiGA
Το βράδυ της Πέμπτης, ο αρχηγός της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, επέβλεπε τους στρατιώτες από το τζιπ του, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούσαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας στρατιωτικής επίδειξης στη Ναϊπιτάου.
Ο ίδιος επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη για να συμμετάσχει σε περιφερειακή σύνοδο ηγετών, σε μια σπάνια έξοδο στο εξωτερικό, τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα που οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο και τον απομόνωσε διεθνώς.
Ωστόσο, μέσα σε 24 ώρες, ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στη Ναϊπιτάου, την πρωτεύουσα και έδρα της στρατιωτικής διοίκησης, που χτίστηκε από το καθεστώς και σημαίνει στα βιρμανικά «Η Κατοικία των Βασιλέων».
Η πόλη βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή ίντερνετ. Οι αξιωματούχοι της στρατιωτικής κυβέρνησης εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, δίπλα στα ερείπια του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ οι κάτοικοι κοιμούνται στους δρόμους, φοβούμενοι μετασεισμούς.
📍Myanmar | #Watch: Aerial footage shows scale of damage around collapsed Sky Villa apartment complex in the aftermath of the devastating earthquake pic.twitter.com/OuefaZDtwc
— NDTV WORLD (@NDTVWORLD) March 31, 2025
Ο σεισμός, ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί στη χώρα τον τελευταίο αιώνα, έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, συμπεριλαμβανομένης της Ναϊπιτάου. Η πόλη, η οποία εγκαινιάστηκε το 2005 από τη στρατιωτική ηγεσία, σχεδιάστηκε για να θυμίζει τη βουδιστική αρχιτεκτονική, με φαρδιές λεωφόρους και πολυτελή κυβερνητικά κτίρια.
Μέχρι σήμερα, η Ναϊπιτάου είχε μείνει ανεπηρέαστη από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε μετά το πραξικόπημα, με μόνη εξαίρεση μια αποτυχημένη επίθεση με drone πέρυσι.
Δορυφορικές εικόνες και τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν νοσοκομεία και κυβερνητικά κτίρια να έχουν καταρρεύσει, ενώ τουλάχιστον ένα υπουργείο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
«Το νερό είναι λιγοστό και τα τρόφιμα ακόμη λιγότερα», αναφέρει μια πηγή στη Ναϊπιτάου, η οποία ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της.
«Δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Τα καύσιμα, τα φάρμακα και η στέγη είναι σήμερα πολυτέλειες», συμπλήρωσε.
Ανάμεσα στις κατεστραμμένες δομές περιλαμβάνεται και το προεδρικό μέγαρο, όπου εικόνες από τοπικά μέσα δείχνουν τα συντρίμμια μιας σπειροειδούς σκάλας με χρυσή επένδυση και έναν πολυέλαιο.
Η στρατιωτική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την κατάσταση.

Το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μαζί με άλλα υπουργεία είναι χτισμένο με αρχιτεκτονικό σχέδιο που θυμίζει δαγκάνα σκορπιού –ένα σχέδιο που θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη– έχει υποστεί «τεράστια καταστροφή». Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, υπήρξαν και θύματα εκεί.
Το κτίριο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό, και όλοι οι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού, εργάζονται έξω από την είσοδο.
Κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφία του υπουργού Εξωτερικών, Θαν Σουέ, να συμμετέχει σε διαδικτυακή σύσκεψη με περιφερειακούς ομολόγους του, καθισμένος μπροστά από ένα κατεστραμμένο κτίριο, με κουρτίνες να κρέμονται από σπασμένα παράθυρα.
Αν και υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε στρατιωτικές δομές στη Ναϊπιτάου, ο ερευνητής Μόργκαν Μάικλς από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις στην πολεμική ικανότητα του στρατού είναι περιορισμένες.
Ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου κατέρρευσε, αλλά τα υπόστεγα των αεροσκαφών παρέμειναν άθικτα. «Κατά μήκος της σεισμικής ζώνης οι δρόμοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, κάτι που μπορεί να επηρεάσει προσωρινά την επιμελητεία και την ανάπτυξη των αεροσκαφών», ανέφερε. «Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει πληγεί σοβαρά η στρατιωτική υποδομή».
Παρά τις καταστροφές, ο στρατός συνέχισε να πραγματοποιεί βομβαρδισμούς σε πόλεις, σύμφωνα με καταγγελίες ένοπλης αντιπολιτευτικής οργάνωσης.
Στη Μιανμάρ, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Βουδιστές και οι φυσικές καταστροφές συχνά αποκτούν αστρολογική σημασία, το γεγονός έχει ήδη αρχίσει να ερμηνεύεται συμβολικά.
«Ακόμη και σε μια μάλλον προληπτική χώρα, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα προληπτικός», σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Ρίτσαρντ Χόρσι.
«Ακόμη κι αν δεν πιστεύει ότι ο σεισμός αποτελεί κατά κάποιο τρόπο καρμική τιμωρία, γνωρίζει ότι άλλα πρόσωπα από τον στενό του κύκλο και τη στρατιωτική ελίτ –και γενικότερα από τη χώρα– πιθανότατα θα το ερμηνεύσουν με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.