Η παραγωγή, στην οποία πρωταγωνιστούν η Έμα Στόουν και ο Τζέσι Πλέμονς, είχε ζητήσει τη χρήση του αρχαιολογικού χώρου για συνολικά τέσσερις ημέρες.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει το αίτημα του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου για γυρίσματα της νέας του ταινίας στον χώρο της Ακρόπολης, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 1 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία παραγωγής «Either Or Productions», που βρίσκεται πίσω από τη νέα ταινία του Λάνθιμου με τίτλο «Bugonia», υπέβαλε αίτημα στο ΚΑΣ για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στις 10 Απριλίου.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε κυρίως λόγω του ότι θα απαιτούσε την αποκλειστική δέσμευση μέρους της Ακρόπολης από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, καθώς και εξαιτίας του περιεχομένου των σκηνών, που περιλάμβαναν εικόνες απόλυτης καταστροφής και διάσπαρτα πτώματα στον Ιερό Βράχο. Αυτοί οι παράγοντες φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του ΚΑΣ.
Προκειμένου να βρεθεί εναλλακτική τοποθεσία, ένα μέλος του Συμβουλίου πρότεινε ως εναλλακτική τον λόφο του Φιλοπάππου. Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της παραγωγής δεν έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή τη λύση.
Η πλοκή της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου
Η ταινία «Bugonia», η οποία αναμένεται να προβληθεί στις αίθουσες τον Νοέμβριο του 2025, αποτελεί ριμέικ της νοτιοκορεάτικης παραγωγής του 2003 «Save the Green Planet», που σκηνοθέτησε ο Τζανγκ Τζουν-Χουάν.
Το φιλμ είναι μια μαύρη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με ιδιαίτερα εκκεντρικά στοιχεία, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά από το ρομαντικό και το αστυνομικό είδος. Στην εκδοχή του Λάνθιμου, πρωταγωνιστούν η Έμα Στόουν και ο Τζέσι Πλέμονς, με τους οποίους έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Η ιστορία ακολουθεί δύο νέους που είναι παθιασμένοι με θεωρίες συνωμοσίας και απαγάγουν τη διευθύνουσα σύμβουλο μιας μεγάλης εταιρείας, πεπεισμένοι πως είναι εξωγήινη με αποστολή να καταστρέψει τη Γη.
Τα γυρίσματα της ταινίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε Αγγλία και Νέα Υόρκη, ενώ η Αθήνα και η Ακρόπολη είχαν επιλεγεί ως οι ιδανικές τοποθεσίες για το φινάλε της. Μετά, όμως, την απόφαση του ΚΑΣ, ο Γιώργος Λάνθιμος και οι συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του σεναριογράφου του «Succession» Γουίλ Τρέισι, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους.
Ταινίες που έχουν γυριστεί στην Ακρόπολη
Η Ακρόπολη της Αθήνας, ως διαχρονικό σύμβολο του κλασικού πολιτισμού, έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό σε πολλές ταινίες, από κλασικά αριστουργήματα μέχρι σύγχρονες παραγωγές. Παρόλα αυτά, η χρήση του αρχαιολογικού χώρου απαιτεί ειδική άδεια από το ΚΑΣ, το οποίο δίνει τέτοιες εγκρίσεις εξαιρετικά σπάνια, λόγω της σημασίας του μνημείου.
Ακολουθούν τέσσερις ταινίες που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Ακρόπολη:
- Το 1957, η Σοφία Λόρεν πρωταγωνίστησε στην ταινία Boy on a Dolphin (Το Παιδί και το Δελφίνι), σε σκηνοθεσία του Γιαν Νεγκουλέσκου. Η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Ντιβάιν, διαδραματίζεται στην Ελλάδα και η Ακρόπολη αποτελεί βασικό στοιχείο της αφήγησης, αναδεικνύοντας τη χώρα στη διεθνή κινηματογραφική σκηνή.
- Η ταινία New York Stories (Ιστορίες της Νέας Υόρκης, 1989) είναι μια αμερικανική ανθολογία που σκηνοθέτησαν τρεις μεγάλοι δημιουργοί: Μάρτιν Σκορσέζε, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Γουόλτερ Χιλ. Στην ιστορία του Κόπολα, έγιναν γυρίσματα στην Ακρόπολη.
- Το 2009, η Νία Βαρντάλος γύρισε την ταινία Έρωτας Αλά Ελληνικά (My Life in Ruins), η οποία περιλάμβανε σκηνές στον αρχαιολογικό χώρο.
- Στην ταινία The Two Faces of January (Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου, 2014), ο Χοσεΐν Αμινί σκηνοθέτησε τη διασκευή του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Ελλάδα του 1962, όπου ένα παντρεμένο ζευγάρι γνωρίζει έναν νεαρό Αμερικανό στην Ακρόπολη, οδηγώντας σε μια ιστορία γεμάτη μυστήριο και ανατροπές.