Σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι βροχοπτώσεις που πλήττουν περιοχές της Μιανμάρ, η οποία επλήγη από ισχυρό σεισμό στις 28 Μαρτίου, περιπλέκοντας σημαντικά το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο απολογισμός από τον σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών ανέρχεται πλέον σε 3.471 νεκρούς, 4.671 τραυματίες και 214 αγνοούμενους.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι ασυνήθιστες για την εποχή βροχές και οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση επιδημιών, όπως η χολέρα, μεταξύ των σεισμόπληκτων που έχουν μείνει άστεγοι.

«Οικογένειες κοιμούνται στο ύπαιθρο, έξω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους, την ώρα που τα πτώματα των αγαπημένων τους ανασύρονται από τα ερείπια. Πραγματικός φόβος για νέους σεισμούς», έγραψε στο Χ ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Τομ Φλέτσερ, που βρίσκεται επί τόπου.

«Χρειάζεται να προσφέρουμε σκηνές και ελπίδα στους επιζώντες καθώς προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις κατεστραμμένες ζωές τους», συνέχισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ισχυρή και συντονισμένη δράση για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».

Γειτονικές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες από τη Νοτιοανατολική Ασία έχουν στείλει διασωστικές ομάδες και ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, όπου κατοικούν περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι ΗΠΑ, μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος δωρητής, έχουν υποσχεθεί παροχή τουλάχιστον 9 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των πληγέντων. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η υποβάθμιση της USAID επηρεάζει αρνητικά την ανταπόκριση της Ουάσινγκτον.

Η Μάρσια Ουόνγκ, πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας, δήλωσε ότι τρεις εργαζόμενοι της USAID που στάλθηκαν στη Μιανμάρ μετά τον σεισμό ενημερώθηκαν ότι απολύθηκαν.

Στην Ταϊλάνδη, οι αρχές ανέφεραν ότι οι θάνατοι από τον σεισμό έφτασαν τους 24, με 17 να χάνουν τη ζωή τους από την κατάρρευση υπό κατασκευή πολυώροφου κτιρίου στη Μπανγκόκ, ενώ άλλοι 77 παραμένουν αγνοούμενοι στα ερείπια.

Η πολιτική κατάσταση στη Μιανμάρ επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση. Μετά το πραξικόπημα του 2021, ο στρατός αντιμετωπίζει έντονες δυσκολίες διακυβέρνησης, ενώ ο εμφύλιος πόλεμος έχει αποσταθεροποιήσει πλήρως τη χώρα.

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων, με περισσότερους από το ένα τρίτο του πληθυσμού να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγόρησε πρόσφατα τη στρατιωτική χούντα ότι παρεμποδίζει την παροχή βοήθειας σε περιοχές που δεν τη στηρίζουν.

Όπως επισημαίνεται, διερευνώνται καταγγελίες για 53 στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον αντιπάλων, μεταξύ των οποίων 16 πραγματοποιήθηκαν μετά την αναγγελία εκεχειρίας την Τετάρτη.

Η οργάνωση Free Burma Rangers ανέφερε στο Reuters ότι την Πέμπτη και Παρασκευή ο στρατός βομβάρδισε τις πολιτείες Κάγια και Σαν, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της οργάνωσης Ντέιβιντ Γιούμπανκ, στα θύματα περιλαμβάνονται και άμαχοι, ενώ υπογράμμισε πως μετά την υποτιθέμενη εκεχειρία έχουν σημειωθεί τουλάχιστον επτά νέες επιθέσεις από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα