Εκατοντάδες ανήλικοι παραμένουν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως καθαρό νερό, ρούχα, φάρμακα και σχολική εκπαίδευση.
Επιπλέον, οι συνθήκες αυτές έχουν προκαλέσει τη διάδοση μεταδοτικών δερματικών ασθενειών. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η παραμονή των ανηλίκων αιτούντων άσυλο στην ΚΕΔ πρέπει να είναι προσωρινή και να μην ξεπερνά τις 25 ημέρες.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα υποσιτισμού σε παιδιά στην ΚΕΔ της Σάμου από την έναρξη των δράσεών τους στη δομή το 2021, γεγονός που αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας. Έξι παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως έξι ετών διαγνώστηκαν με σοβαρό ή μέτριο οξύ υποσιτισμό, καταστάσεις που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.
Η κρίση αυτή μπορεί να αποφευχθεί αν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση: η ελλιπής παιδιατρική φροντίδα και η επισιτιστική ανασφάλεια θέτουν τα παιδιά σε σοβαρό κίνδυνο. Οι προσφυγικές οικογένειες στη Σάμο έχουν ήδη υποστεί επικίνδυνα ταξίδια και η παρατεταμένη έλλειψη τροφής, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια ιατρικής φροντίδας, επιδεινώνει την κατάσταση. Η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δήλωσε:
«Τα παιδιά αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της ΚΕΔ, ωστόσο η παιδιατρική φροντίδα παραμένει ανεπαρκής, όχι μόνο εντός του Κέντρου αλλά και σε ολόκληρο το νησί της Σάμου. Παρά τις σοβαρές ανάγκες, η προσβασιμότητα σε βασική ιατρική φροντίδα είναι περιορισμένη, και αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών».
Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι αιτούντες άσυλο έχουν στερηθεί οικονομικής βοήθειας τους τελευταίους εννέα μήνες, μετά την αναστολή της χρηματοδότησης τον Ιούνιο. Αυτό έχει αφήσει τις οικογένειες χωρίς τα μέσα να προμηθευτούν τρόφιμα, γεγονός που επιδεινώνει την υγεία των παιδιών.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση για άμεσες ενέργειες από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά πρόσφυγες. Ζητούν:
- Να διασφαλιστεί επαρκής παιδιατρική περίθαλψη και διατροφική υποστήριξη στη Σάμο.
- Να επαναφερθεί η οικονομική ενίσχυση ώστε οι οικογένειες να μπορούν να αγοράζουν βασικά τρόφιμα για τα παιδιά τους.
Η Χριστίνα Ψαρρά δήλωσε επίσης:
«Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποφέρει από υποσιτισμό εξαιτίας της συστημικής αμέλειας. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης της υγείας των παιδιών και για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».