Οι συμμετέχοντες επιτρέπεται να εκπροσωπούνται μόνο από την επίσημη σημαία της χώρας τους. Δηλώσεις συμπαράστασης, όπως η παρουσία της ουκρανικής σημαίας που είχε εμφανιστεί το 2022, απαγορεύονται φέτος για τους εκπροσώπους.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη Eurovision 2025 και η EBU ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς. Πρώτη αλλαγή είναι η εφαρμογή νέας πολιτικής σχετικά με τις σημαίες που θα επιτρέπονται στον χώρο του διαγωνισμού, σύμφωνα με το ogaegreece.com.
Η EBU αποφάσισε να καταργήσει τις συνεντεύξεις Τύπου που ακολουθούν τα live shows των ημιτελικών και του τελικού. Η απόφαση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με την περσινή συνέντευξη Τύπου, μετά τον Β’ Ημιτελικό στο Μάλμε, όπου υπήρξαν αντιδράσεις εξαιτίας ερώτησης προς την Ισραηλινή τραγουδίστρια και της αντίδρασης που είχε η Μαρίνα Σάττι – «με το πολυσυζητημένο χασμουρητό» – καθώς και του Ολλανδού εκπροσώπου Joost Klein.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στη χρήση σημαιών κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Οι αποφάσεις έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αγγίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την ελευθερία έκφρασης και τη διαφάνεια. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «τα πολιτικά μηνύματα πρέπει να αποφεύγονται», ενώ η Ελβετία, ως διοργανώτρια χώρα, «δίνει μεγάλη αξία στην ελευθερία της έκφρασης».
Ένα νέο μέτρο επιτρέπει στο κοινό να φέρει οποιαδήποτε σημαία στην αρένα, όπως της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, της Παλαιστίνης ή ακόμη και χωρών που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Ωστόσο, για τις 37 χώρες που συμμετέχουν φέτος, οι κανόνες είναι αυστηρότεροι: οι συμμετέχοντες επιτρέπεται να εκπροσωπούνται μόνο από την επίσημη σημαία της χώρας τους. Δηλώσεις συμπαράστασης, όπως η παρουσία της ουκρανικής σημαίας που είχε εμφανιστεί το 2022, απαγορεύονται φέτος για τους εκπροσώπους.
Αυτές οι αποφάσεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από δημοσιογράφους και fans της Eurovision, οι οποίοι πιστεύουν ότι πλήττονται θεμελιώδεις αρχές του διαγωνισμού, όπως η ελευθερία λόγου και ο ανοιχτός διάλογος.
Η EBU, σύμφωνα με το ogaegreece.com, δικαιολογεί τις αλλαγές λέγοντας ότι στόχος είναι να αποφευχθούν πολιτικά μηνύματα, ενώ τονίζεται ότι οι συμμετέχουσες χώρες «είναι όλες μαζί, χωρίς να διχάζουν». Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι «το κοινό δεν περιορίζεται στην ελευθερία του λόγου και μπορεί ελεύθερα να εκφραστεί».
Τέλος, σε σχέση με τη συμμετοχή του Ισραήλ και τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, ακόμη και στην Ευρωβουλή, η EBU απάντησε επίσημα σε ομάδα ευρωβουλευτών που εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια. Η επίσημη θέση είναι ότι «ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια διοργάνωση μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι κυβερνήσεων και ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας AN είναι πλήρες και ενεργό μέλος της EBU δικαιούται να συμμετέχει».