Ποινική δίωξη για κακουργηματική έκθεση άσκησε ο εισαγγελέας Αγρινίου κατά διοίκησης και προσωπικού του νοσοκομείου, έπειτα από θανάτους 40 ασθενών με Covid-19 στη ΜΕΘ.
Ο εισαγγελέας Αγρινίου άσκησε ποινική δίωξη για τους θανάτους ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου λόγω επιπλοκών της Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με το agriniopress.gr, η δίωξη αφορά το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος και στρέφεται κατά μελών της διοίκησης του νοσοκομείου, της νοσηλευτικής υπηρεσίας και πιθανώς και άλλων προσώπων που θα προκύψουν κατά την ανακριτική διαδικασία.
Κατά την πανδημία, 41 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Από αυτούς, οι 40 – ηλικίας 40 έως 67 ετών – κατέληξαν εντός της ΜΕΘ, ενώ ένας πέθανε την επομένη του εξιτηρίου. Η ποινική διερεύνηση αφορά τους πρώτους 40 θανάτους.
Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε τακτική ανάκριση και οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή. Θα καταθέσουν επίσης συγγενείς θυμάτων, ιατροδικαστικοί πραγματογνώμονες και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε ύστερα από τέσσερα χρόνια ενεργειών 17 οικογενειών θυμάτων που ζητούν απαντήσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησο».
Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα πορίσματα ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, τα οποία συντάχθηκαν από δύο γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας. Οι γιατροί εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους και κατέληξαν, όπως φαίνεται, σε κρίσιμα συμπεράσματα που οδήγησαν στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών για το κακούργημα της έκθεσης.
Κατά την προκαταρκτική εξέταση που είχε διαταχθεί τον Ιούνιο του 2021 από τον εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευριπίδη Νικολάου, και κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του δικηγόρου Θανάση Διαμαντόπουλου, είχαν ανατεθεί πραγματογνωμοσύνες σε εννέα γιατρούς από νοσοκομεία σε Πάτρα και Αττική.
Ωστόσο, οι γιατροί αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν επικαλούμενοι φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερήσει δύο χρόνια.
Μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας, ο τότε διοικητής του νοσοκομείου υπέβαλε την παραίτησή του, ύστερα από αίτημα του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρίσιμο διάστημα κατά το οποίο σημειώθηκαν οι αλλεπάλληλοι θάνατοι δεν είχε υποβληθεί κανένα αίτημα για ενίσχυση της ΜΕΘ Covid-19 με εξειδικευμένο προσωπικό. Αντιθέτως, στο πιο κρίσιμο τμήμα του νοσοκομείου τοποθετούνταν επικουρικοί και μη εξειδικευμένοι γιατροί.
Η μηνυτήρια αναφορά αποδίδει ευθύνες τόσο σε διοικητικό όσο και σε ποινικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για σοβαρά κακουργηματικά αδικήματα. Επισημαίνεται επίσης ότι η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας φέρεται να διαχειρίστηκε το προσωπικό με κριτήρια που εξυπηρετούσαν προσωπικές σκοπιμότητες.
Στο υλικό της αναφοράς περιλαμβάνονται και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντικές παραλείψεις της διοίκησης, υποστηρίζοντας: «… τίθεται εν αμφιβόλω, τόσο η υλικοτεχνική υποδομή του Νοσοκομείου αυτού, καθώς και η επιστημονική επάρκεια του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού».