Το απόλυτο είδωλο της pop μουσικής Κατερίνα Στικούδη, η οποία πρωτοπορεί εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή της ποπ, είναι και επισήμως η ambassador του EuroPride που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2024! 

Τόσο με τη μουσική της, όσο και με τις πράξεις της η Κατερίνα Στικούδη αποδεικνύει επανειλημμένα τη στήριξή της απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Μάλιστα, έλαμψε και στο 10ο Thessaloniki Pride με τη μουσική και τη λαμπερή παρουσία της, δίνοντας συγχρόνως ένα ηχηρό μήνυμα ισότητας και αγάπης. Το μουσικό αυτό ταξίδι θα συνεχιστεί στο Βελιγράδι, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2022, όπου θα διεξαχθεί το φετινό EuroPride.

Τι είναι το EuroPride;

Το EuroPride είναι μια πανευρωπαϊκή διεθνής εκδήλωση αφιερωμένη στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που συμπεριλαμβάνει και το pride parade και που φιλοξενείται από διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη κάθε χρόνο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1992 στο Λονδίνο και από τότε μέχρι σήμερα, πάνω από 20 ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο την έχουν φιλοξενήσει. 

Το Europride έχει κατακτήσει πολλές και σημαντικές πρωτιές τα 30 αυτά χρόνια. Το 2006, για πρώτη φορά η παρέλαση γίνεται στην Oxford Street, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους ανά την Ευρώπη, και ο κόσμος του Pride περπατά περήφανα για πρώτη φορά στον διάσημο αυτό δρόμο μαζί με τον δήμαρχο του Λονδίνου, μέλος των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και το πρώτο trans μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2010, το EuroPride πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Πολωνία, και γίνεται η πρώτη πρώτη κομμουνιστική χώρα που διοργανώνει το event. Το 2019, η εκδήλωση γίνεται στην Αυστρία και για πρώτη φορά σε EuroPride ο Πρωθυπουργός της χώρας  παρευρίσκεται στο event. 

To 2020 θα σήμανε και την πρώτη χρονιά που η εκδήλωση πραγματοποιείτο στην Ελλάδα. Εντούτοις, με γνώμονα τη δημόσια υγεία και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η «European Pride Organisers Association» αποφάσισε να φιλοξενηθεί το Europride στην ελληνική συμπρωτεύουσα το 2024.

Θα είναι η πρώτη χρονιά που ο θεσμός και η εκδήλωση θα γίνει στην Ελλάδα. Μια χώρα που ακόμη τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι μηδαμινά. Μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη το γάμο και την τεκνοθεσία ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Ας ελπίσουμε πως το γεγονός αυτό θα δώσει ένα έναυσμα στον πολιτικό κόσμο της χώρας για να θεσπιστούν επιτέλους τα δικαιώματα που αξίζουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και σε όλα τα μέλη μιας Ευρωπαϊκής χώρας. 

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του EuroPride;

Ήταν η πρώτη φορά που το EuroPride θα φιλοξενούταν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η οργανωτική επιτροπή του Thessaloniki Pride μαζί με το Δήμο Θεσσαλονίκης εργαζόταν εντατικά, μιας και ήταν αποφασισμένοι να προσφέρουν στους πολίτες της Ευρώπης ένα ασφαλές EuroPride με γιορτινό και ενθουσιώδες κλίμα. Λαμβάνοντας υπόψιν, λοιπόν, το μεράκι των διοργανωτών, αναμένεται ότι το EuroPride 2024 θα είναι μια άκρως εντυπωσιακή και λαμπερή γιορτή αγάπης, με σκοπό να έρθει η πολυπόθητη θέσπιση της ισότητας των δικαιωμάτων για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Το 8ήμερο εκδηλώσεων θα περιλάμβανε μια σειρά από εκθέσεις τέχνης, υπαίθρια πάρτι, συναυλίες, food festival, θερινές προβολές ταινιών, ένα συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και φυσικά τη φαντασμαγορική παρέλαση του EuroPride.

Πώς σχολιάζει η Κατερίνα Στικούδη το ρόλο της ως ambassador του EuroPride;

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Nitro, η Κατερίνα Στικούδη απάντησε σχετικά: «(σ.σ. Συμμετέχω στο Europride) γιατί έχω κι εγώ να πω τη δική μου ιστορία. Το κοινό αυτό αγαπά και γουστάρει αυτό που είμαι, χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις, κάτι που δεν συμβαίνει έτσι παντού. Έχω κριθεί πολύ και θα συνεχίσω. Στα ξεκινήματά μου, ευτυχώς, δεν παρακολουθούσα πολύ τα Social Media. Από κοντά δεν έχω νιώσει ποτέ όπως έχω νιώσει διαβάζοντας σχόλια ή μηνύματα με απίστευτη κακεντρέχεια και σοκαριστικές προσβολές. Μόνο αγάπη έπαιρνα μια ζωή από τον κόσμο. Και, το ομολογώ, στα Pride η αγάπη πιάνει κόκκινα. Νιώθω σαν στο σπίτι μου».

Γιατί η Κατερίνα Στικούδη είναι ιδανική για το ρόλο της ambassador στο EuroPride;

Ποτέ της δε μπήκε σε καλούπια, ούτε συμβιβάστηκε. Μαχήτρια της ζωής, ανήσυχο πνεύμα, λαμπερή παρουσία και ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα. Αυτή είναι η Κατερίνα Στικούδη. Εκτός αυτού, το 2019 συμμετείχε και πάλι στο EuroPride που διεξήχθη στη Βιέννη, ούτως ώστε να μεταφέρει τα δικά της μηνύματα, αναφορικά με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, την άνευ όρων αγάπη, την ισότητα απέναντι στην οικογένεια και το γάμο, ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας και τη θέσπιση αντίστοιχων νόμων από την πολιτεία. Ακριβώς όπως η Lady Gaga και η Conchita Wurst. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα