Σάλος έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα με πομπώδεις τίτλους του στιλ: «Η δασκάλα-θεατρολόγος που έδειξε ερωτική ταινία σε μαθητές δημοτικού», σε διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Μάλιστα, γονείς των μαθητών φαίνεται να έχουν κινηθεί νομικά για την πράξη αυτή της δασκάλας, ενώ το θέμα (προφανώς) και πρωταγωνίστησε στην εκπομπή της Τατιάνας.

Για την ιστορία, καλό είναι να ειπωθούν τουλάχιστον κάποιες αλήθειες. Διότι, στο βωμό της τηλεθέασης και των «clicks», παραλείφθηκαν σημαντικές λεπτομέρειες.

«Αγόρια στο ντους»: Ποια είναι η επίμαχη ταινία που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων;

Τα «Αγόρια στο ντους» (aka «Shower Boys»)  είναι μια μικρού μήκους ταινία, κοινωνικού περιεχομένου, η οποία έχει βραβευτεί πολλάκις σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και παιδικού κινηματογράφου. Μάλιστα, είναι εγκεκριμένη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και βρίσκεται στην πλατφόρμα «Cinedu», από κοινού με άλλες ταινίες για σχολεία.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τα μερικά εκ των βραβείων που έχει αποσπάσει η εν λόγω ταινία – διάρκειας μόλις 9 λεπτών είναι:

  • Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Cinekid (Σίνεκιντ), Άμστερνταμ

  • Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Μικρού Μήκους Ταινίας, Flickerfest (Φλικερφέστ), Σίδνεϊ

  • Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν

  • Βραβείο Καλύτερης Σκανδιναβικής Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου BUFF (Μπουφ), Μάλμε

Ο βασικός λόγος που προκλήθηκε πανζουρλισμός, είναι επειδή δύο μικρά αγόρια ανταλλάσσουν ένα φιλί κατά τη διάρκεια μιας σκηνής.

Για παραπληροφόρηση έκανε λόγο ο σκηνοθέτης της ταινίας

Σαφώς, υπήρξε και τοποθέτηση του σκηνοθέτη, Christian Zetterberg, ο οποίος δήλωσε από μεριάς του ότι ο όρος «ερωτική ταινία» για τα «Αγόρια στο ντους» αποτελεί ξεκάθαρη μορφή παραπληροφόρησης από μερίδα ορισμένων ελληνικών ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η κατηγοριοποίηση αυτή δεν έχει καμία απολύτως λογική, αφού η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας παιδικής φιλίας μεταξύ δύο αγοριών.

Στο πλαίσιο αυτό, εξερευνούν τις πατριαρχικές νόρμες της τοξικής αρρενωπότητας και μείζονα ερωτήματα, όπως: «Τι σημαίνει να γίνεις άνδρας».

Τέλος, ο Zetterberg πρόσθεσε πως υποστηρίζεται απερίφραστα η επιλογή της δασκάλας-θεατρολόγου να προβάλλει την ταινία αυτή στην τάξη.

Ο συντηρητισμός θα μας κρατήσει για πάντα στο Μεσαίωνα – με ό,τι συνεπάγεται αυτό

Το γεγονός πως γονέας κινήθηκε νομικά για την προβολή της ταινίας αυτής στην τάξη της Δ’ δημοτικού σηματοδοτεί πολλά για το επίπεδό μας ως κοινωνία.

Κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια για εξέλιξη, για πρόοδο καταπνίγεται και καταδικάζεται. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα παρακάτω. Δεν θέλουμε να αγκαλιάσουμε αυτό που θεωρούμε «διαφορετικό».

Προτιμούμε να εμμένουμε σε στερεότυπα, σε ταμπού και στεγανά. Είναι επιθυμία μας να πατάσσουμε οτιδήποτε φοβόμαστε ότι μπορεί να μας ταρακουνήσει από το λήθαργο.

Είναι συλλογική μας επιλογή να εθελοτυφλούμε και να ζούμε σ’ ένα μεσαιωνικό καθεστώς. Και φυσικά, επειδή όλα συνυπάρχουν, αλληλοεπιδρούν και συνεκτιμώνται, το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δε δείχνει κάτι το διαφορετικό. Επιλέγουμε συνειδητά και στηρίζουμε με την ψήφο μας τον συντηρητισμό.

Και αυτό, είναι εμφανές σε όλες τις εκφάνσεις.

Ο κιτρινισμός έχει παλιώσει για τα καλά, ας μείνει μια για πάντα στο παρελθόν

Τέλος, χρειάζεται να ληφθούν ορισμένα μέτρα κατά του κίτρινου Τύπου και της παραπληροφόρησης στα ΜΜΕ. Η ελευθερία του λόγου είναι μία παράμετρος και ο κανιβαλισμός, μια διαφορετική.

Όταν πάψουμε να συγχέουμε αυτά τα δύο και αντιληφθούμε πως ο κιτρινισμός αξίζει να παραμείνει πίσω, σε εποχές όπου η Μπάρκα με τη Χειλουδάκη ξεμαλλιάζονταν στο γυαλί, χωρίς καν να παρεμβαίνει το ΕΣΡ.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα