Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρόθεσή της να αναλάβει «τον έλεγχο» ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω νέων ισραηλινών βομβαρδισμών που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από πάνω από δύο μήνες, εισήλθαν ορισμένα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Μετά την άφιξη πέντε φορτηγών του ΟΗΕ που μετέφεραν κυρίως παιδική τροφή, ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «σταγόνα στον ωκεανό». Ο παλαιστινιακός θύλακος έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές και, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, ο πληθυσμός αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο λιμού, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Ισραήλ είχε διακόψει κάθε ανθρωπιστική βοήθεια στις 2 Μαρτίου και, από την προηγούμενη εβδομάδα, εντείνει εκ νέου τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, τις οποίες ξεκίνησε ξανά στις 18 Μαρτίου μετά από δίμηνη ανακωχή. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, σκοπός των επιχειρήσεων είναι να αναγκαστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους και να εξαρθρωθεί η οργάνωση.

Οι όμηροι είχαν απαχθεί κατά την αιφνιδιαστική επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Σε απάντηση, το Ισραήλ ξεκίνησε εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν ότι δεν θα «μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαντώντας με ανακοίνωση το ίδιο βράδυ, κατηγόρησε τους ηγέτες ότι προσφέρουν «τεράστιο βραβείο» στη Χαμάς και «ενθαρρύνουν νέες φρικαλεότητες» όπως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Οι μάχες είναι εντατικές και προχωράμε. Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης» της Γάζας, δήλωσε ο Νετανιάχου, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε «χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας». Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η πολιτική προστασία ανέφερε 91 νεκρούς σε ολόκληρη τη Γάζα, που βρίσκεται υπό πολιορκία για περισσότερους από 19 μήνες. Σήμερα το πρωί, 44 ακόμη άτομα σκοτώθηκαν σε νέες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

«Οι ομάδες της πολιτικής προστασίας μετέφεραν (σε νοσοκομεία) τουλάχιστον 44 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς και δεκάδες τραυματίες μετά τις νέες σφαγές που διέπραξε η κατοχή (…) σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο Μάχμουντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, υποστηρίζοντας πως χτυπούν «τρομοκρατικούς στόχους», διέταξαν την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων από περιοχές στο νότο της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιούνις, ενόψει μιας «επίθεσης άνευ προηγουμένου».

Ο Μοχάμεντ Σαρχάν, κάτοικος της Χαν Γιούνις, περιέγραψε σκηνές «Αποκάλυψης», με πυρά «από παντού, ζώνες φωτιάς» και συνεχείς επιθέσεις από «μαχητικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα».

Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνονταν με τα πόδια, ποδήλατα ή κάρα, μεταφέροντας βασικά είδη όπως νερό, κουβέρτες και μαγειρικά σκεύη.

Ο Νετανιάχου, επικαλούμενος «διπλωματικούς» λόγους, δήλωσε πως το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο «βασικής ποσότητας τροφίμων» στη Γάζα. Ανέφερε ότι «φίλες» χώρες τον προειδοποίησαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο εάν διαδοθούν «εικόνες μαζικού λιμού».

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, «δεκάδες φορτηγά με βοήθεια» αναμένεται να περάσουν «τις επόμενες ημέρες». Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση Νετανιάχου αρνιόταν την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Κλερ Νικολέ από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Νετανιάχου ως «σκόνη στα μάτια».

«Είναι σκόνη στα μάτια, ένας τρόπος να ειπωθεί ‘ορίστε, μπαίνουν ξανά τρόφιμα’, αλλά δεν είναι παρά κάτι συμβολικό», είπε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε ότι «δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Γάζα, ενώ «τόνοι τροφίμων» παραμένουν μπλοκαρισμένοι «στα σύνορα».

«Πού είναι η βοήθεια; Πού είναι η τροφή και το νερό; Πεθαίνουμε (…) Τα παιδιά μου κι εγώ υποφέρουμε κάθε μέρα», είπε με απόγνωση η Αμπίρ Χουντχούντ από την πόλη της Γάζας.

Σε κοινή τους δήλωση, 22 χώρες, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και ο Καναδάς, κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει «αμέσως» και «πλήρως» τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου ο πληθυσμός βρίσκεται «αντιμέτωπος με λιμό».

Παρότι δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τον πόλεμο, ο Νετανιάχου ανέφερε την Κυριακή πως είναι ανοιχτός σε συμφωνία για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, εφόσον υπάρξει «εξορία» της Χαμάς και «αφοπλισμός» της Γάζας.

Η Χαμάς, η οποία αποκάλυψε ότι συμμετέχει σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στην Ντόχα, έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη αυτές τις απαιτήσεις, απαιτώντας πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και τον τερματισμό του πολέμου προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 είχε προκαλέσει τον θάνατο 1.218 ανθρώπων στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Από τους 251 απαχθέντες, 57 παραμένουν κρατούμενοι, εκ των οποίων 34 θεωρούνται πλέον νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 53.486 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα.

Το Ισραήλ είχε αποσυρθεί μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 μετά από 38 χρόνια κατοχής, αλλά επέβαλε αποκλεισμό όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στον θύλακο το 2007.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα