Με τη λειψυδρία να πλήττει σοβαρά την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, η δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού προκαλεί έντονες ανησυχίες για επικείμενες αυξήσεις στις τιμές.
Η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά, και οι ανακοινώσεις για αυξήσεις στην τιμή του νερού ήρθαν ως ξαφνική δυσάρεστη έκπληξη για τους πολίτες. Τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς το 2023 έφτασαν μόλις τα 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με τα 990 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος, και τα 1100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022.
Η έλλειψη νερού φέρνει μέτρα, όπως περιορισμένη κατανάλωση, κλιμακωτή τιμολόγηση, αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, και νέο τρόπο ελέγχου των τιμολογίων. Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι το νερό θα παραμείνει φθηνό για λογικές καταναλώσεις, οι αυξήσεις, ακόμη και στα επίπεδα του πληθωρισμού, προκαλούν ανησυχία στους πολίτες και τους επιχειρηματίες.
Το ζήτημα της λειψυδρίας απασχολεί έντονα τη Βουλή, καθώς αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι 14 δήμοι, όπως οι Σπέτσες, η Σέριφος και τμήματα της Κρήτης. Η πρόεδρος της επιτροπής υδατικών πόρων, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ανέφερε ότι το 2024 χαρακτηρίζεται ως «άνυδρο έτος» λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων. Βουλευτές της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία σχεδίου, ενώ επισημαίνουν ότι η λειψυδρία δεν είναι νέο φαινόμενο. Η Κατερίνα Σπυριδάκη από το ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, ενώ η Σεμίνα Διγενή του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα για κέρδη.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του: «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού. Κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του».
Επιπλέον, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο σε συνέντευξή του για μεταρρύθμιση των τιμολογίων: «Αυτό που γίνεται είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία βάζει έλεγχο το πώς τιμολογείται το νερό».
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έδωσε χρονοδιάγραμμα ενός έτους για να αναπροσαρμόσει τα μέτρα κατά της λειψυδρίας. Τα μέτρα θα ληφθούν ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, ο οποίος όλοι έυχονται να είναι πιο βροχερός από τους τελευταίους.