Ο υπουργός τόνισε ότι η συνολική οικονομική ενίσχυση για τους ένστολους ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, με το 60% να προέρχεται από εξοικονόμηση πόρων του υπουργείου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε την Παρασκευή (28/03) στην εξειδίκευση των αυξήσεων που θα δοθούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι οι αυξήσεις για τα στελέχη θα κυμαίνονται από 13% έως 20%, ανάλογα με τον βαθμό τους, και παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα:
- Ανθυπολοχαγός της Ευελπίδων θα λάβει αύξηση 3.050 ευρώ τον πρώτο χρόνο μετά την αποφοίτησή του.
- Πλωτάρχης με 18 χρόνια υπηρεσίας θα δει ενίσχυση 5.532 ευρώ.
- Σμηνίας από σχολή υπαξιωματικών θα λάβει επιπλέον 2.760 ευρώ.
- Δεκανέας ΕΠΟΠ με τρία χρόνια υπηρεσίας θα έχει αύξηση 2.232 ευρώ.
Ο υπουργός τόνισε ότι η συνολική οικονομική ενίσχυση για τους ένστολους ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, με το 60% να προέρχεται από εξοικονόμηση πόρων του υπουργείου. Για τους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών, η επιπλέον χρηματοδότηση ανέρχεται σε 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθύμισε πως έχει ήδη χορηγηθεί το επίδομα στόλου, ύψους 24 εκατ. ευρώ.
“Πρέπει αυτά τα στελέχη να αισθάνονται ότι η πολιτεία τους παρέχει όσα απαιτούνται. Θέλουμε τα στελέχη μας να ζουν υπερήφανα. Δεν επιτρέπεται να διάγουν σε έντιμη πενία“, δήλωσε ο κ. Δένδιας, χαρακτηρίζοντας τη μισθολογική μεταρρύθμιση ως την “ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων” και ένα βήμα προς ένα δικαιότερο μισθολόγιο.
Διευκρίνισε ότι η εφαρμογή των αυξήσεων θα γίνει σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας από την 1η Απριλίου, καθώς η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο μελετά τρόπους ενίσχυσης των αποδοχών του πολιτικού προσωπικού.
Αναφερόμενος στο νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός επισήμανε ότι: «Οι ένοπλες δυνάμεις καθίστανται αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας και όχι καταναλωτής». Τόνισε επίσης τη συμβολή τους στην Πολιτική Προστασία και τον τομέα της Υγείας.
Μιλώντας για την «Ατζέντα 2030», υπογράμμισε ότι προβλέπει στεγαστική μέριμνα για κάθε στέλεχος που μετατίθεται σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, με την κατασκευή 4.000 κατοικιών – 1.000 ετησίως. Επιπλέον, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα στελέχη και τους απόστρατους.